logo


Το Βοήθεια στο Σπίτι αποτελεί ένα πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας που στόχο έχει την παροχή οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία. Εξασφαλίζει την αξιοπρεπή και αυτόνομη διαβίωση, την παραμονή στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.

Υλοποιείται με ευθύνη του δήμου και οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν στο σπίτι των εξυπηρετούμενων, με περιοδικές επισκέψεις του προσωπικού, ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του καθενός.

Το προσωπικό της δομής απαρτίζεται από κοινωνικό επιστήμονα, νοσηλεύτριες και οικογενειακή βοηθό.

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» απευθύνεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας που:
– δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως και
– άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες και ειδικά προβλήματα,
– με προτεραιότητα αυτούς που ζουν μόνοι τους ή δεν έχουν την πλήρη φροντίδα της οικογένειας ή που το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι :
– ψυχολογική και κοινωνική στήριξη
– συναισθηματική στήριξη των ατόμων για την αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής
– αντιμετώπιση και βελτίωση των ενδοοικογενειακών σχέσεων
– επαφή με γιατρούς και συνταγογράφηση φαρμάκων
– παραπομπή σε άλλους κοινωνικούς φορείς όπου κρίνεται απαραίτητο
– νοσηλευτική φροντίδα
– περιποίηση κατακλίσεων και τραυμάτων
– καθημερινή ατομική φροντίδα
– φροντίδα ατομικής υγιεινής
– ενεσοθεραπεία
– μέτρηση ζωτικών σημείων
– πρόληψη πολυφαρμακίας
– οικιακή φροντίδα και καθαριότητα
– αγορές ειδών πρώτης ανάγκης και φαρμάκων
– πληρωμές λογαριασμών
– συντροφιά

Κατά τη διάρκεια του έτους εξυπηρετούνται περίπου 50 άτομα, με τακτές επισκέψεις, συνήθως εβδομαδιαίες, και αντιμετωπίσθηκαν αρκετές, περιστασιακές ανάγκες δημοτών μας. Κατά κύριο λόγο οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι νοσηλευτικής φροντίδας και ψυχολογικής στήριξης.

Για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα απαιτείται, μετά από αίτημά του, μία κατ’ οίκον επίσκεψη για να εκτιμηθούν οι ανάγκες και να ενημερώσουμε για τις υπηρεσίες που μπορούμε να παρέχουμε.

Το γραφείο μας βρίσκεται στην Άνοιξη, Χειμάρας 1 ( δίπλα στο ΚΑΠΗ ) και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι: 210 6216515 ή 213 2139819 (γραφείο Πρόνοιας του Δήμου) από 7:00 π.μ. έως 15:00 μ.μ.