logo


*Γράφει ο Γ. Λαγκαδινός, τοπογράφος-μηχανικός

lagg

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. στις 29-11-2016 παρουσιάστηκαν απόψεις που στόχευαν στην ισχυροποίηση της ανάγκης λήψης απόφασης με τίτλο «Στον Δήμο Διονύσου όλα είναι πορτοκαλί».

Μερικές από αυτές, καθώς και οι σχετικές ενστάσεις, αναφέρονται στην συνέχεια:

Προτάθηκε να γίνει αυτήν την χρονική στιγμή παρέμβαση στην ΚΕΔΕ για να τροποποιηθούν οι διαδικασίες του νόμου.

Όμως, η ΚΕΔΕ δεν κατάφερε να τροποποιήσει τον Ν.4389/2016 πριν εγκριθεί, και συγκεκριμένα τα άρθρα, που αναφέρονταν στους χαρακτηρισμένους με νομαρχιακές αποφάσεις οικισμούς προ του 1923. Δεν έχει δείξει ότι έχει μία συγκροτημένη άποψη για το θέμα και για τον λόγο αυτό δεν φαίνεται διαθετειμένη και δεν προλαβαίνει να διακόψει την διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών.

-Επισημάνθηκε πως όσοι αντιδρούν στην άποψη «ΟΛΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ» εκφοβίζουν.

Όμως δεν είναι φόβος, αλλά η πεποίθηση, πως η παραπάνω άποψη θα οδηγήσει στην διαχείριση της περιοχής μας από τις δασικές υπηρεσίες, όπως και στο παρελθόν.
Στην παράγραφο Α.3 του άρθρου 153 του νόμου αναφέρεται πως την εποπτεία των εργασιών που εκτελεί ο μελετητής, την παρακολούθηση της απεικόνισης (των πορτοκαλί και άλλων γραμμών), την ανάκληση μη εφαρμοστέων διοικητικών πράξεων και την διόρθωση αυτών των γραμμών λόγω πλάνης, την έχουν οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Δασών.

-Αναφέρθηκε λανθασμένα, πως ο νόμος έδωσε μόνο στους ΟΤΑ την υποχρέωση να καθορίσουν τα πορτοκαλί και κίτρινα περιγράμματα.

Όμως, γνωρίζοντας ο νομοθέτης πως αρκετοί Δήμοι δεν θα έδιναν περιγράμματα και επειδή η ανάρτηση των δασικών χαρτών, ως μνημονιακή υποχρέωση, θα έπρεπε να ολοκληρωθεί, καθόρισε την εναλλακτική σύνταξη των περιγραμμάτων και από την ΕΚΧΑ.
Δηλαδή στην περίπτωση που οι ΥΔΟΜ των δήμων δεν κατάφερναν για διάφορους λόγους (πολιτικούς, τεχνικούς) να καθορίσουν τα περιγράμματα, αυτά θα συμπληρώνονταν από την ΕΚΧΑ με όσα στοιχεία θα είχε διαθέσιμα χωρίς να αναζητήσει νέα από τις ΥΔΟΜ και θα τα έστελνε για διόρθωση στην Δ/νση Δασών.

Τονίστηκε, πως η απόφαση του Δ/Σ δεν πρέπει να είναι πολιτική, αλλά ουσιαστική.

Ουσιαστική όμως πώς μπορεί να είναι αφού δεν δίνει λύση στο τωρινό πρόβλημα της σύνταξης των δασικών χαρτών αλλά συνεισφέρει στην επικοινωνιακή πρακτική;

-Επίσης τονίστηκε ότι οι ΥΔΟΜ δεν καθορίζουν πολιτική γης.

Πράγματι οι ΥΔΟΜ με την θεώρηση των πορτοκαλί, κίτρινων και μωβ γραμμών δεν ασκούν πολιτική αλλά εφαρμόζουν συγκεκριμένες προδιαγραφές σύνταξης δασικών χαρτών.

Τέλος αναφέρθηκε ότι η Δημοτική Αρχή πρέπει να επιβάλλει στην ΥΔΟΜ να καταστρατηγήσει τον νόμο.

Είναι επόμενο πως θα έχει ποινικές ευθύνες. Η απόφαση να γίνουν όλα τα περιγράμματα πορτοκαλί είναι εκτός νόμου.