logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, οι αιρετοί μας επεσήμαναν εκτός των άλλων ότι απουσιάζει ο απολογισμός για το ποια έργα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Λείπει η εκτίμηση απορρόφησης ως προς τις δαπάνες για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Κύριο χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι επαναλαμβάνονται ως νέα έργα για το 2017, έργα που υπήρχαν και στο τεχνικό πρόγραμμα του 2016.

Το 2016 τα νέα και τα συνεχιζόμενα έργα του έτους αυτού ήταν σύνολο 39.859.643,39 ευρώ.

Το 2017 τα συνεχιζόμενα και οφειλόμενα έργα από το 2016 ήταν της τάξεως των 10.100.924,93 ευρώ. Η διαφορά των 29.658.718,46 ευρώ θα έπρεπε να αφορά έργα που έχουν πραγματοποιηθεί. Αυτή είναι μία εικονική πραγματικότητα για την αποτελεσματικότητα της Δημοτικής αρχής στον τομέα της πραγματοποίησης έργων, γιατί δεν υπάρχει στοιχειωδώς ο απολογισμός για την πορεία του τεχνικού προγράμματος του 2016.

Όπως τονίστηκε «το ΠΑΛΙΟ έκανε την εμφάνιση του σε ΝΕΟ μασκαρεμένο»

Γενικότερα τονίστηκε η συλλογική ευθύνη της διοίκησης του Δήμου και της εκτελεστικής επιτροπής που έχει και την ευθύνη της υλοποίησης του τεχνικού προγράμματος κατά την διάρκεια του έτους.
Λείπει ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα που να προσδιορίζει τις νέες δραστηριότητες που αναπτύσσει ο Δήμος στη διάρκεια της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής και αποτελεί το βασικό εργαλείο για την άσκηση της αναπτυξιακής πολιτικής.

Αποτελεί γεγονός η έλλειψη ουσιαστικής συμμετοχής των Τοπικών Κοινοτήτων και των φορέων της περιοχής στη διαμόρφωση του. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι Τοπικές Κοινότητες δηλώνουν ότι στο παρελθόν δεν έχουν υλοποιηθεί οι προτάσεις τους. Δεν αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς ούτε προβλήματα καθημερινότητας (Λακκούβες-Παιδικές Χαρές- κ.ά.) που έχουν σχέση με την ασφάλεια των πολιτών και ιδίως των παιδιών.

Δεν συστάθηκε η Επιτροπή Διαβούλευσης στον Δήμο με ευθύνη της Διοίκησης γιατί κυριάρχησαν απόψεις του τύπου «Οι εκπρόσωποι των Τοπικών Φορέων δεν μπορούν να εκφράσουν γνώμη για θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της πόλης, γιατί αυτά απαιτούν προσέγγιση και γνώσεις που μόνο επιστήμονες μπορούν να έχουν».

Επίσης δεν αξιοποιήθηκαν Προγραμματικές Συμβάσεις με την Περιφέρεια για να γίνουν Αθλητικές και Πολιτιστικές Δράσεις όπως κάνουν άλλοι Δήμοι. Αντίθετα δαπανώνται «ίδιοι πόροι» για να πραγματοποιηθούν έργα τέτοιου περιεχομένου.

Τελικά πιστεύουμε ότι στην κατάρτιση του Τεχνικού προγράμματος 2017 κυριαρχεί η πλασματικότητα, η προχειρότητα, η δημιουργία εντυπώσεων και η αναποτελεσματικότητα της Διοίκησης .

Η Δ.Α.ΔΙΟΝ καταψήφισε τον τεχνικό πρόγραμμα του 2017.