logo


Με τις ψήφους μόνο της Διοίκησης (σ.σ. που και πάλι παρουσιάστηκε με πολλές απουσίες) όπως ήταν αναμενόμενο και όπως συνηθίζεται, εγκρίθηκε στην πρόσφατη (22/11) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2017, συνολικού ύψους 34,6 εκατομμυρίων ευρώ. Στην κριτική των παρατάξεων της μειοψηφίας κυριάρχησαν οι χαρακτηρισμοί περί εικονικής πραγματικότητας, πλασματικότητας, έκθεσης ιδεών και μονομερούς κατάρτισης, ενώ όλοι υπογράμμισαν πως χρόνο με το χρόνο και σε κάθε Τεχνικό Πρόγραμμα μεταφέρονται έργα που ποτέ δεν εκτελούνται, ενώ και ο βαθμός υλοποίησης για όσα πραγματοποιούνται είναι εξαιρετικά χαμηλός. Δεν έλειψαν μάλιστα και οι φωνές εκ της μειοψηφίας που επικαλέστηκαν τη σχετική διαμαρτυρία της Αντιδημάρχου Οικονομικών Στ. Μαγγίνα, όπως αποτυπώθηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, περί χαμηλού ποσοστού υλοποίησης του Τεχνικού Προγράμματος.

Διαφορετική εντούτοις ήταν η εικόνα από την πλευρά της Διοίκησης και του αρμόδιου Αντιδημάρχου Ε. Λυρούδια που προσκόμισε στοιχεία από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, τα οποία αποτυπώνουν τον όγκο των εκτελούμενων έργων και μελετών, καθώς και τον αυξημένο βαθμό απορρόφησής τους.

Πάντως η διαμαρτυρία της κ. Μαγγίνα δεν ήταν η μόνη που καταγράφηκε από πλευράς της Διοίκησης: Ο τέως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπ. Γιαννουλάτος, συμφωνώντας πλήρως με τη διαπίστωση της συναδέλφου του, υπογράμμισε επανειλημμένως στην τοποθέτησή του πως η Σταμάτα είναι πλήρως απούσα από το Πρόγραμμα με προτάσεις για έργα που έρχονται εδώ και 20 χρόνια, έκρινε απαραίτητο ένα 5ετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που θα έπρεπε να είχε εκπονηθεί “από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε”, ενώ δήλωσε πως αυτή “είναι η τελευταία φορά που υπερψηφίζει ένα τέτοιο Τεχνικό Πρόγραμμα”.

Ε. Λυρούδιας: Συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμοί
Διευκρινίσεις με στοιχεία και αριθμούς απο τις Τεχνικές Υπηρεσίες έδωσε απαντώντας στις ερωτήσεις των παρατάξεων της μειοψηφίας ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών- Χωροταξίας και Πολεοδομίας Ε. Λυρούδιας, που απαρίθμησε: Στη διετία έχουν συνολικά εκτελεσθεί 18 έργα. Από αυτά, τα 11 έχουν πλήρως ή σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ το ποσοστό απορρόφησης από τον προϋπολογισμό ανέρχεται στο 65%. Ο κ. Λυρούδιας επικαλέστηκε, μεταξύ άλλων, την ανακατασκευή του Δημοτικού Δροσιάς, το δίκτυο αποχέτευσης στην Άνοιξη, το έργο τοπικών επεμβάσεων για την απορροή ομβρίων, αλλά και για την οδοποιία, την αποκατάταση ζημιών από τις θεομηνίες στη Ροδόπολη, καθώς και τις συντηρήσεις των σχολείων. Παραδέχθηκε πάντως ο Αντιδήμαρχος πως υπήρχαν βάσεις μελέτης από την προηγούμενη Διοίκηση, οι οποίες “τύχη αγαθή” ολοκληρώθηκαν από τη σημερινή Δημοτική Αρχή, μια που “η Διοίκηση έχει συνέχεια”, όπως υπενθύμισε. Ανακοίνωσε μάλιστα την υποβολή- την ίδια εκείνη ημέρα της συνεδρίασης- τριών προτάσεων προς το Πράσινο Ταμείο, που αφορούν στη χρηματοδότηση της αναμόρφωσης του ιστορικού κέντρου του Αγ. Στεφάνου, της αντιμετώπισης έκτακτων καιρικών φαινομένων και του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και έξυπνης μεταφοράς. Σε μια γενικότερη αναφορά, πάντως, ο κ. Λυρούδιας τόνισε την αδυναμία της κεντρικής Διοίκησης να αντιμετωπίζει εγκαίρως και αποτελεσματικά το ζήτημα των υποδομών, όπως είναι οι αντιπλημμυρικές, καθώς και να εισπράττει κονδύλια, όπως έγινε στην περίπτωση της αξιοποίησης του αρχαιολογικού χώρου στο Διόνυσο.

Ενωτική Πρωτοβουλία: «Εικονική πραγματικότητα» 
Με έργα- συνέχειες, χωρίς τίποτα καινούργιο, χωρίς ιεράρχηση αναγκών και σαφή κατεύθυνση, χωρίς απολογισμό για το 2016 εμφανίζεται το Τεχνικό πρόγραμμα του 2017, υπογράμμισε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλης, ο οποίος επιπλέον τόνισε την ανυπαρξία έργων ζωτικής σημασίας για το Δήμο: “Πού είναι το διαδηματικό έργο της Λ. Κρυονερίου- Χελμού- Μαραθώνος; Η αξιοποίηση του ΤΥΠΕΤ Αγ. Στεφάνου; Των 43 στρεμμάτων στο ΤΥΠΕΤ Διονύσου; Η οριοθέτηση των 250 στρεμμάτων Κοινόχρηστων Χώρων στο Διόνυσο; Πού είναι το νέο Κοιμητήριο στον Άγ. Στέφανο; Ή ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων; Τι γίνεται με τις Πολεοδομικές Μελέτες στη Σταμάτα και στην Άνοιξη;” ήταν μερικές από τις επισημάνσεις του κ. Καλαφατέλη, που προσέθεσε πως καμία αντιστοιχία μεταξύ χρημάτων και αποτελέσματος δεν υπάρχει. Ο επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας προχώρησε μάλιστα σε σύγκριση μεταξύ του Τεχνικού Προγράμματος του 2012 και αυτού για το 2017, όπου πολλά από τα έργα που τότε εντάσσονταν ως συνεχιζόμενα, εμφανίζονται τώρα ως νέα, τονίζοντας πως το Πρόγραμμα του Δήμου, “με μια εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής που αποτελεί ομολογία αποτυχίας”, δεν είναι παρά μια έκθεση ιδεών και καλώντας τη Διοίκηση να “ξεκαθαρίσει πού θέλει να πάει το Δήμο και τις Δημοτικές Κοινότητες”. Για έκθεση ιδεών και για την ανάγκη εκπόνησης ενός Επιχειρησιακού Προγράμματος μίλησε ο Γ. Κανατσούλης, ενώ στην παραμέληση του Αγ. Στεφάνου, “για τον οποίο προβλέπονται 6-7 έργα ήσσονος σημασίας” στάθηκε ο Κ. Κοντάκης.

Νέα Πνοή για το Διόνυσο: «Το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική»
“Με 51 από τα 66 προτεινόμενα έργα να είναι ακριβώς ίδια με τα περυσινά, και με 11 από τα υλοποιούμενα να παρουσιάζουν πολύ χαμηλή απορροφητικότητα, δυστυχώς το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική”, τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Νέας Πνοής για το Διόνυσο Γ. Φωτάκης, που επεσήμανε επιπλέον ότι στο Πρόγραμμα εμφανίζονται και προγραμματίζεται να γίνουν έργα με χρημοτοδότηση τρίτων φορέων, ενώ απουσιάζουν άλλα που όμως έχουν ήδη ψηφισθεί, και μάλιστα ομόφωνα, από το Δημοτικό Συμβούλιο. Οι ίδιες παθογένειες που συναντήσαμε τα προηγούμενα δυο χρόνια, επανέρχονται και φέτος, τόνισε ο κ. Φωτάκης, και διευκρίνισε: “Μακροσκελείς προτάσεις- λίστες έργων από τις Δημοτικές Κοινότητες, χωρίς διευκρίνιση για χρηματοδοτική δυνατότητα και χωρίς καμιά κατεύθυνση, κατακερματισμός πόρων που εμποδίζει τον προσανατολισμό σε στοχευμένα μεγάλα έργα, ασάφεια, αοριστία και γενικές αναφορές που, αν εγκριθούν, οδηγούν σε “λευκή επιταγή” προς τη Δημοτική Αρχή, πλασματικότητα, αναποτελεσματικότητα και έλλειψη ισόρροπης ανάπτυξης, σε αντίθεση με όσα προβλέπει ο Καλλικράτης”, υπογράμμισε ο δημοτικός σύμβουλος. Ξεχώρισε, τέλος, τρία σημαντικά σημεία που αφορούν στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου και που εκκρεμούν εδώ και χρόνια: Την ανάπλαση του αρχαιολογικού χώρου, την οριοθέτηση των 250 στρεμμάτων Κοινόχρηστων Χώρων που περιήλθαν στην κυριότητα του Δήμου το 2011, αλλά κομμάτια τους εμφανίζονται σε κτηματολογικές μερίδες ιδιωτών, καθώς και την παντελή απουσία των προτάσεων της Δημοτικής Κοινότητας, που αφορούν σε έργα υποδομών.

Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου: «Αγνοήσατε τις Δημοτικές Κοινότητες και τους φορείς»
Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Δημοκρατικής Ανατροπής Διονύσου Σπ. Σπηλιώτη, που με τη σειρά του τόνισε πως “κανείς δεν πιστεύει πως αυτό το Τεχνικό Πρόγραμμα μπορεί να υλοποιηθεί μια που δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα, ώστε να καταλάβουμε τις ανάγκες και να πιέσουμε προς πάσα κατεύθυνση για την αντιμετώπισή τους”. Ο κ. Σπηλιώτης επανέλαβε πως τα παλιά έργα ανακατεύονται με τα νέα, ενώ εξέφρασε την έντονη απογοήτευσή του επειδή η Δημοτική Αρχή αγνόησε, όπως υπογράμμισε με έμφαση, τόσο τις Δημοτικές Κοινότητες όσο και τους τοπικούς φορείς στην εκπόνηση του Προγράμματος: “Αγνοήσατε τις Δημοτικές Κοινότητες και τους φορείς, που από τα επίσημα χείλη του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κρίθηκαν άσχετοι και ακατάλληλοι να εκφέρουν γνώμη για την πορεία της πόλης τους” είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως όχι πολύ μακριά, στην Κηφισιά, δίδεται στις Κοινότητες συγκεκριμένος προϋπολογισμός με βάση τον οποίο ιεραρχούνται οι ανάγκες και τα αντίστοιχα έργα. Ο εκπρόσωπος της ΔΑΔΙΟΝ αναφέρθηκε και στη χρηματοδότηση έργων από την Περιφέρεια, δυνατότητα που δεν έχει εκμεταλλευτεί η Διοίκηση του Δήμου, αλλά και στην “σκόπιμη ίσως απουσία απολογισμού για την υλοποίηση του Προγράμματος το 2016”. Εγκάλεσε, τέλος τη Δημοτική Αρχή για ερασιτεχνισμό, ενώ επεσήμανε την απουσία σχεδιασμού και στρατηγικής, που θα εξυπηρετούνταν από ένα Επιχειρησιακό Σχέδιο 5ετούς ορίζοντα. Στην έλλειψη διαβούλευσης στάθηκε στην παρέμβασή του και ο επικεφαλής της παράταξης Γ. Ζυγούνας, καταδικάζοντας την περί αρίστων άποψη του Αντιδημάρχου, ενώ ως “πολιτική κριτική”, που την ασκούν και οι μειοψηφίες, χαρακτήρισε τη διαμαρτυρία της κ. Μαγγίνα,

Λαϊκή Συσπείρωση: “Δεν υποτιμώ τις επιλογές σας, αλλά διαφωνώ με αυτές”
Έτσι ξεκίνησε την τοποθέτησή της η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζ. Σώκου, προσθέτοντας πως η παντελής έλλειψη σοβαρών τεχνικών έργων υποδομής αποτελεί συνειδητή επιλογή της Δημοτικής Αρχής: “Εναρμονίζεστε πλήρως με την κυβερνητική πολιτική της υποχρηματοδότησης και των περικοπών, με αποτέλεσμα έργα να γίνονται αν βάλει ο κόσμος το χέρι στην τσέπη του. Δεν διεκδικείτε πόρους και δέχεστε αδιαμαρτύρητα τις κεντρικές αποφάσεις” τόνισε η κ. Σώκου. Σύμφωνα με την ίδια, η αντιπυρική, η αντιπλημμυρική και η αντισεισμική προστασία απουσιάζουν παγίως από το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, η αποχέτευση προχωρεί με ρυθμούς χελώνας και θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο όταν έρθει η ώρα των συνδέσεων, που το κόστος τους θα είναι δυσβάσταχτο για τους δημότες, ενώ αφήνονται στο απυρόβλητο η κυβερνητική πολιτική και τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα: “Θα καταψηφίσω το Τεχνικό Πρόγραμμά σας όχι γιατί δεν έχει στρατηγική και έμπνευση αλλά γιατί έχει αυτή τη στρατηγική και αυτή την έμπνευση”, κατέληξε η κ. Σώκου.

Για πλειστηριασμό προτάσεων και δημιουργία εντυπώσεων από την πλευρά των μειοψηφιών, έκανε λόγο από την πλευρά του ο Θ. Στάικος, λοιδορώντας, όπως είπε, την αναγκαιότητα ενός ετήσιου Τεχνικού, αλλά προκρίνοντας ένα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 5ετούς διάρκειας, στο οποίο θα μπαίνουν τα ίδια έργα, με στενή παρακολούθηση της εξέλιξης εκ μέρους της Διοίκησης. Επέμεινε πάντως και αυτός στην οριοθέτηση των 250 στρεμμάτων Κοινοχρήστων Χώρων στο Διόνυσο, που απουσιάζει από τη λίστα προτάσεων του Προγράμματος για το 2017.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης επεσήμανε πως υπάρχει σειρά μικρών έργων που μέσα στη διετία είτε έχουν εκτελεστεί είτε εκτελούνται είτε είναι δημοπρατημένα ή έχουν προβλεφθεί ως προμήθειες, διαδικασία που διευκολύνει και επιταχύνει την πραγματοποίησή τους. Για τον Άγ. Στέφανο υπενθύμισε τις εργασίες στο Κλειστό και το Ανοιχτό γήπεδο, στην πλατεία Δημοκρατίας, στην Παιδική Χαρά, στη συγκέντρωση υπηρεσιών του Δήμου στο νέο κτήριο, επί της οδού Κοιμ. Θεοτόκου, «σε μόλις δυο χρόνια, όταν τόσα έργα δεν είχαν γίνει σε όλη την προηγούμενη τετραετία. Πολλές από τις ενστάσεις, ίσως και στο παρελθόν να τις είχα πει κι εγώ. Όμως γνωρίζουν οι έμπειροι αυτοδιοικητικοί πως τα συνεχιζόμενα έργα αποτελούν υποχρεωτικές δαπάνες, όπως ακριβώς και η μισθοδοσία. Όσον αφορά σε έργα χρηματοδοτούμενα από τρίτους ή σε έργα “που σέρνονται εδώ και χρόνια”, ο κ. Ζαμάνης αποδέχθηκε την εύστοχη, όπως τη χαρακτήρισε, κριτική της αντιπολίτευσης και δήλωσε πρόθυμος να εξετάσει στο μέλλον την προοπτική λήψης μιας απόφασης για εκκαθάριση, ώστε να μην εμφανίζονται τα ποσά που αντιστοιχούν σε συνεχιζόμενα έργα, τα οποία έρχονται από προϋπολογισμούς προκαλλικρατικούς. Ενώ πιθανολόγησε πως σε ό, τι αφορά στα προγραμματιζόμενα από τις Κτηριακές Υποδομές, για παράδειγμα, σχολεία στο Κρυονέρι και το Διόνυσο, «τα ποσά δεν πρόκειται δυστυχώς να εκταμιευθούν», παρόλο που βρίσκονται ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων της Εταιρείας. «Είμαι στην ευχάριστη θέση να διαπιστώσω πως στα δυο χρόνια της θητείας μας, έργα έχουν γίνει σχεδόν σε κάθε Δημοτική Κοινότητα. Ικανοποιημένος δεν είμαι, αλλά συνεχίζουμε την προσπάθεια», κατέληξε ο κ. Ζαμάνης καλώντας το Σώμα να υπερψηφίσει το Τεχνικό Πρόγραμμα.

Για την ιστορία, τέλος, να σημειωθεί πως το Τεχνικό Πρόγραμμα υπερψηφίστηκε με τις 17 θετικές ψήφους της Δημοτικής Αρχής έναντι των 13 αρνητικών ψήφων από τις υπόλοιπες παρατάξεις.