logo


Μπαράζ ερωτήσεων και διαμαρτυριών από όλες σχεδόν τις παρατάξεις της μειοψηφίας δέχθηκε προ Ημερησίας Διατάξεως η Δημοτική Αρχή στην προχθεσινή (22/11) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ανάμεσα στα θέματα που θίχτηκαν ήταν ο ΘΕΣΠΙΣ και η εκκρεμότητα με την επισημοποίηση της κατάργησής του που συνεχίζεται επί μήνες, οι αμοιβές των Προέδρων και Αντιπροέδρων σε ΘΕΣΠΙ και ΕΣΤΙΑ, για τις οποίες ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλης έχει καταθέσει αναφορά στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, η απαξίωση των παρατάξεων- αλλά και του θεσμού του Δημοτικού Συμβουλίου- εκ μέρους της Διοίκησης, που συχνά δεν κατορθώνει να εξασφαλίσει απαρτία στα συλλογικά όργανα, οι ειδικοί σύμβουλοι και συνεργάτες, η ανωμαλία στην αποκομιδή των απορριμμάτων τις τελευταίες ημέρες, αλλά και η αποχέτευση, για την εξέλιξη της οποίας εκκρεμούσε υπόσχεση της Διοίκησης ότι θα πραγματοποιείτο αναλυτική ενημέρωση (Ενωτική Πρωτοβουλία), η κατάσταση στον Άγ. Στέφανο, τον οποίο ο Γ. Ζυγούνας στη μακροσκελή τοποθέτησή του χαρακτήρισε “εγκατελελειμμένη πόλη” (ΔΑΔΙΟΝ), η εγκατάσταση επιχείρησης στον Σταθμό του ΟΣΕ, η στάση των παρατάξεων στην πρόκληση τεχνητής έλλειψης απαρτίας, αλλά και οι οικονομικοί έλεγχοι στις Σχολικές Επιτροπές και σε όλη την οικονομική δραστηριότητα του Δήμου (Λαϊκή Συσπείρωση).

Ειδικά το θέμα της αποχέτευσης, που αποτελεί σημαντικότατο έργο υποδομής και όπου έχουν παρατηρηθεί μεγάλες καθυστερήσεις, ο κ. Καλαφατέλης ανακοίνωσε πως οι παρατάξεις πήραν την πρωτοβουλία να το φέρουν προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας του Συμβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει καταγράψει κατά καιρούς η Οδός Διονύσου, επανειλημμένα υπήρξε από τις μειοψηφίες το αίτημα για ενδελεχή ενημέρωση του Σώματος, αλλά η σχετική προτροπή του Δημάρχου Δ. Ζαμάνη προς τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Ευ. Λυρούδια δεν βρήκε ανταπόκριση.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ η ενημέρωση του Προέδρου της ΕΣΤΙΑΣ Θ. Στάικου για τις αμοιβές των Προέδρων και Αντιπροέδρων στα 2 Νομικά Πρόσωπα του Δήμου (σ.σ. το θέμα είχε αναδείξει προσφάτως η Ενωτική Πρωτοβουλία, επιμένοντας πως τα παραπάνω πρόσωπα αμείβονται παρανόμως, μια που δεν υπάρχει σχετική απόφαση μετά από την ανάληψη της θητείας της νέας Διοίκησης, ή έστω επικαιροποίηση της παλαιάς).

Σύμφωνα με τον κ. Στάικο, σε πρόσφατη επίσκεψή του στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο τελευταίος τον ενημέρωσε πως μετά από τη σχετική αναφορά της παράταξης της μειοψηφίας, τα πράγματα εμφανίζονται εξαιρετικά ανησυχητικά: Όλοι οι διατελέσαντες Πρόεδροι και Αντιπρόεδροι στο ΘΕΣΠΙ και την ΕΣΤΙΑ- πλην του κ. Ζυγούνα που το 2011 ως πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ είχε αποποιηθεί την αμοιβή του- υποχρεούνται να επιστρέψουν το ήμισυ των απολαβών τους, μια που εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου περί περικοπών των αμοιβών. Η έρευνα και στην ΕΣΤΙΑ συνεχίζεται, τόνισε ο κ. Στάικος, και μέχρι να ολοκληρωθεί, έχει δώσει εντολή στο λογιστήριο για αναστολή κάθε πληρωμής, ενώ στη συνέχεια θα καλέσει τους υπόχρεους να επιστρέψουν αυτά που χρωστούν. Ο Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ μετέφερε μάλιστα τα λόγια του Επιτρόπου, που υπογράμμισε πως “η μια καταγγελία διαδέχεται την άλλη για το Δήμο Διονύσου και δεν μπορώ να βρεθώ μπλεγμένος”!

Στα ζητήματα ουσίας ανέλαβε να απαντήσει ο Δήμαρχος που απέκρουσε τις αιτιάσεις για τον Άγ. Στέφανο, παραθέτοντας σειρά έργων που είτε έχουν πραγματοποιηθεί είτε δρομολογούνται στην περιοχή. Όσον αφορά στους ειδικούς συμβούλους και συνεργάτες, κάλεσε όποιον ενδιαφέρεται, να επισκεφθεί το φιλόξενο- όπως είπε- γραφείο τους και να διαπιστώσει την παραγωγή συγκεκριμένου έργου. Ενώ η επισημοποίηση της κατάργησης του ΘΕΣΠΙ, παρόλο που έχει δρομολογηθεί σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες από τη Δημοτική Αρχή, εντούτοις καθυστερεί για λόγους ανεξάρτητους της βούλησής της.

Ο κ. Ζαμάνης αναφέρθηκε, τέλος, εκτενέστερα στο θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου- και στο σεβασμό ή την απαξίωσή του: Επανέλαβε τη δήλωσή του περί παραταξιακής, πέραν της ατομικής, ευθύνης και κατηγόρησε τη μείζονα μειοψηφία για υποβιβασμό του Δημοτικού Συμβουλίου, και τον τέως Δήμαρχο ως τον πρώτο διδάξαντα στις τεχνητές ελλείψεις απαρτίας. “Όταν από τον πρώτο κιόλας χρόνο μείνατε με 19 συμβούλους, οι συνεδριάσεις γίνονταν κανονικά. Ο καθένας μας ψηφίστηκε για να είναι εδώ και να εκφράζει τη γνώμη του” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαμάνης.