logo


Δημοτικό Συμβούλιο ζητούσαν μέλη του να γίνει τη Δευτέρα το πρωί, όμως συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί τελικά, όπου μάλιστα θα συζητηθεί ο Προϋπολογισμός για το 2017, ώστε να ακολουθήσει η αντίστοιχη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα:

Ισοσκελισμένος στα 48,3 εκτομμύρια ευρώ περίπου εμφανίζεται ο Προϋπολογισμός του Δήμου για το 2017, όπως εμφανίζεται στις σχετικές εισηγητικές εκθέσεις, που μαζί με άλλα τρία θέματα θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την προσεχή Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στις 10 το πρωί.

Σύμφωνα με τη γενική εισηγητική έκθεση:

“Ο προϋπολογισμός του Δήμου ο.ε. 2017 αντανακλά τις συνθήκες μέσα στις οποίες λειτουργεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή στην ανάγκη άσκησης περιοριστικής πολιτικής στις δαπάνες γενικότερα, με υποχρέωση συγκράτησης αυτών στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας. Έτσι, λοιπόν, ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να κινηθεί στην επεξεργασία και υλοποίηση ενός προϋπολογισμού, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που προκύπτουν από τις ιδιαιτερότητες, τα πραγματικά μεγέθη και οικονομικά δεδομένα των προηγούμενων ετών.
Ο προϋπολογισμός ο.ε. 2017 κινείται στους άξονες του τεχνικού προγράμματος του Δήμου, αλλά και στη βάση της ανάλυσης που πραγματοποιήθηκε, με σκοπό να παρουσιάσει τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα του Δήμου.
Ο προϋπολογισμός ο.ε. 2017 είναι ρεαλιστικός, αποτελεσματικός και ισοσκελισμένος, αλλά και προσαρμοσμένος στα σημερινά δεδομένα της σοβαρής οικονομικής κρίσης”.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις για τη δυσμενή οικονομική συγκυρία αλλά και την υποχρέωση του Δήμου να μην εγγράφει παρά τις δαπάνες που μπορεί να χρηματοδοτήσει από τα έσοδα που αναμένεται να εισπραχθούν, οδηγούν στην άσκηση περιοριστικής πολιτικής στις υπερωρίες του προσωπικού (σ.σ. μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις και μόνο εφόσον έχει εξαντληθεί η δυνατότητα αντιμετώπισής τους εντός του ωραρίου), στις δαπάνες υπηρεσιακών μετακινήσεων, ηλεκτρικού, τηλεφώνου κ.λπ., καθώς και στις προαιρετικές δαπάνες ενίσχυσης των Νομικών Προσώπων, των Συλλόγων και φορέων, οικονομικά αδύναμων πολιτών (σ.σ. δαπάνες που περιορίζονται στις απολύτως αναγκαίες και επιβεβλημένες, υπό την αίρεση πως ο Δήμος μπορεί να τις χρηματοδοτήσει από τις αναμενόμενες εισπράξεις).

Η υπουργική απόφαση ως προθεσμία για την ψήφιση του Προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης από το Δημοτικό Συμβούλιο θέτει την 15η Νοεμβρίου, άλλως το Δημοτικό Συμβούλιο συνέρχεται συτοδικαίως την επομένη Κυριακή από την παραπάνω ημερομηνία, και αν και πάλι δεν ψηφισθεί ο Προϋπολογισμός, τότε προβλέπεται και τρίτη συνεδρίαση την αμέσως επόμενη Κυριακή.

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη έχει ως εξής:

∆/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΘΕΜΑ 1ο: Έγκριση Έκδοσης Χρηματικού Εντάλματος Προπληρωμής για την «Προμήθεια Καρτών Κινητής Τηλεφωνίας για τους Αυτοματισμούς ∆εξαμενών και Αντλιοστασίων του ∆ήμου».

∆/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ/ΤΜ. ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ
ΘΕΜΑ 2ο: Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης προϋπολογισμού ο.ε. 2016, για δικηγορική αμοιβή εξωτερικού συνεργάτη.

∆/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ/ΤΜ. ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ
ΘΕΜΑ 3ο: Κατάρτιση σχεδίου προϋπολογισμού ∆ήμου ο.ε. 2017.
ΘΕΜΑ 4ο: Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης προϋπολογισμού οικ. έτους 2016.