logo


Για δεύτερη συνεχόμενη φορά αναβλήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας η σημερινή (15/11) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αγ. Στεφάνου προσήλθαν 20 από τους 25 δημοτικούς συμβούλους της Διοίκησης, ενώ οι παρατάξεις της μειοψηφίας ούτε καν εμφανίστηκαν σήμερα, έστω και εκτός αιθούσης.

img_7188

Από τους 5 απόντες εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, οι 4 (Α. Πέππα, Γ. Αφάρας, Α. Ακριτίδου και Η. Υφαντής) είχαν εγκαίρως ενημερώσει για τους λόγους είτε απουσίας είτε καθυστερημένης προσέλευσης, ενώ αδικαιολογήτως απών ήταν μόνον ο Σπ. Γιαννουλάτος, τέως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, του οποίου η απουσία σχολιάστηκε και καυτηριάσθηκε ποικιλοτρόπως από τους συναδέλφους του της ίδιας παράταξης. Υπήρξαν επιπλέον φωνές, όπως αυτή του Θ. Κρητικού, που επιμόνως ζητούσαν την εφαρμογή του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου για όσους συστηματικά απουσιάζουν από τις συνεδριάσεις.

img_7192

Εντύπωση εδώ προκάλεσε η παρέμβαση της Αντιδημάρχου Οικονομικών Στ. Μαγγίνα, αμέσως μόλις ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Τ. Μπάσης ανακοίνωσε την αναβολή της συνεδρίασης. Παίρνοντας το λόγο η κ. Μαγγίνα κάλεσε το Δήμαρχο Διονύσου Δ. Ζαμάνη να προχωρήσει στην έκδοση ανακοίνωσης καταδικαστικής της στάσης των παρατάξεων. Υπενθύμισε μάλιστα η Αντιδήμαρχος πως την εποχή που ο τέως Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης είχε απολέσει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, η αντιπολίτευση δεν το εκμεταλλευόταν και προσερχόταν κανονικά στις συνεδριάσεις.

img_7191

Για παραταξιακή ευθύνη μίλησε από την πλευρά του ο Δήμαρχος, που κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι με τη στάση της απαξιώνει το ανώτατο δημοτικό θεσμικό όργανο, με μοναδικό στόχο να μη λειτουργήσει ο Δήμος, και χαρακτήρισε την πρακτική αυτή καινοφανή. Υπενθυμίζεται πως ανάμεσα στα θέματα που επρόκειτο να συζητηθούν σήμερα περιλαμβανόταν το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2017 και ο ορισμός νέων Διοικητικών Συμβουλίων στα Νομικά Πρόσωπα.

Από την άλλη πλευρά, και σύμφωνα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, οι τέσσερις παρατάξεις της μειοψηφίας ετοιμάζουν “κοινό ανακοινωθέν”, το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα αύριο Τετάρτη 16 Νοεμβρίου. Στην κοινή ανακοίνωση αναμένεται να εξηγούν τους λόγους για τους οποίους για μια ακόμη φορά δεν προσήλθαν στη συνεδρίαση αλλά και να καταγγέλλουν τη Δημοτική Αρχή για τη δική της αδυναμία να εξασφαλίσει αυτόνομα την απαρτία.

Πάντως τις αμέσως επόμενες ημέρες θα βγει νέα πρόσκληση για συνεδρίαση, η οποία πιθανόν να οριστεί για την προσεχή Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στις 9 το πρωί, όπως ζητούσαν πολλοί από τους δημοτικούς συμβούλους, με άλλους τόσους να διαμαρτύρονται μια που Δευτέρα πρωί εργάζονται. Η νέα αυτή πρόσκληση θα περιέχει τα 15 θέματα της πρόσκλησης για την περασμένη Τρίτη 8/11, θα θεωρηθεί τρίτη κατά σειρά μετά από τις δυο αποτυχημένες απόπειρες και για τη λήψη των αποφάσεων θα απαιτείται το 1/3 του συνολικού αριθμού των δημοτικών συμβούλων, δηλαδή 14 μέλη (άρθρο 96 παρ. 3 του Ν. 3463/2006: “Αν μετά από δύο συνεχείς προσκλήσεις το συμβούλιο δεν έχει απαρτία, συνεδριάζει ύστερα από τρίτη πρόσκληση και λαμβάνει αποφάσεις μόνο για τα θέματα που είχαν εγγραφεί στην αρχική ημερήσια διάταξη, εφόσον τα μέλη που είναι παρόντα αποτελούν το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών του. Στην τρίτη πρόσκληση γίνεται ειδική αναφορά των ανωτέρω”).