logo


Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχεται ο κόσμος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης καθώς σε μία κρίσιμη περίοδο πολλών αλλαγών και δημόσιων ζυμώσεων Κουρουμπλής και Μπαλάφας φεύγουν από το ΥΠΕΣΔΑ, ενώ Διοικητική Ανασυγκρότηση και μεταναστευτικό αποκολλώνται. Τις δύο θέσεις Κουρουμπλή και Μπαλάφα αναλαμβάνει ο στοχοποιημένος από την Τρόικα πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτης, ενώ Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη παραμένει ο Ν. Τόσκας και Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης η Μ. Κόλλια Τσαρουχά.

Επίσης συστήνεται Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Υπουργός αναλαμβάνει η Ό. Γεροβασίλη, παράλληλα όμως ο Χ. Βερναρδάκης που είχε την αρμοδιότητα, αναλαμβάνει Υπουργός Επικρατείας. Αυτό κάτι σημαίνει στην Διοικητική Μεταρρύθμιση σε σχέση με την αξιολόγηση.

Το νεοσύστατο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αναλαμβάνουν ως Υπουργός ο Γ. Μουζάλας και ως Υφυπουργός ο κ. Μπαλάφας ενώ ο κ. Κουρουμπλής αναλαμβάνει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με Υφυπουργό τον Ν. Σαντορινιό.

Άλλη μια σημαντική αλλαγή για την Αυτοδιοίκηση, στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος το οποίο  αναλαμβάνει ο Γ. Σταθάκης με Αναπληρωτή Υπουργό τον Σ. Φάμελο. Από την θέση αυτή απομακρύνεται ο Γ. Τσιρώνης που είχε σημαντική εμπλοκή στα θέματα Διαχείρισης Απορριμμάτων, χωροταξικών και αυθαιρέτων.

Αυτή η αλλαγή είναι σημαντική για την Αυτοδιοίκηση καθώς ο κ. Σταθάκης από τη μία γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα διαχείρισης του ΕΣΠΑ και το αντίστοιχο τομεακό έχει βασικό δικαιούχο δήμους και περιφέρειες, από την άλλη όμως σηματοδοτεί ίσως αλλαγές πολιτικής στην διαχείριση των απορριμμάτων.

Σημαντική ίσως είναι και η αλλαγή στο Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης όπου Υπουργός αναλαμβάνει η Έ. Αχτσιόγλου, Αναπληρώτρια Υπουργός αρμόδια για την Καταπολέμηση της Ανεργίας η Ο. Αντωνοπούλου και Αναπληρώτρια Υπουργός αρμόδια για την Κοινωνική Αλληλεγγύη η Θ. Φωτίου.

Σε ό,τι αφορά στα κύρια ενδιαφέροντα της Αυτοδιοίκησης στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αναλαμβάνουν: Υπουργός Δ. Παπαδημητρίου, Αναπληρωτής Υπουργός: Α. Χαρίτσης και Υφυπουργός: Στ. Πιτσιόρλας από το ΤΑΙΠΕΔ.

Τέλος ίσως σημαντική αλλαγή αποδειχθεί και η σύσταση Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης όπου αναβαθμίζεται και αναλαμβάνει Υπουργός ο Ν. Παππάς. Τα επόμενα χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση αναμένεται να έχει μεγάλη εμπλοκή στην ψηφιακή πολιτική.

πηγή: myota.gr