logo


Τις φήμες για τον επικείμενο ανασχηματισμό που “πάγωσε” λόγω ΕΣΡ αναζωπύρωσαν δύο Προεδρικά Διατάγματα που κατατέθηκαν στο ΣτΕ την περασμένη Παρασκευή και εγκρίθηκαν. Πρόκειται για ΠΔ με τα οποία δημιουργούνται πέντε νέα υπουργεία ενώ μετονομάζονται και ανασυνιστώνται πέντε από τα υφιστάμενα.

Το γεγονός ανάγκασε το Μεγαρο Μαξίμου σε σημείωμά του να τονίσει ότι “αυτή τη στιγμή ο ανασηματισμός δεν είναι προτεραιότητα” προσθέτοντας ότι “πρόκειται περί σχεδίων, που εδώ και αρκετές ημέρες έχουν υποβληθεί στο ΣτΕ για έλεγχο νομιμότητας, δεν έχουν προωθηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατά κανέναν τρόπο δεν δεσμεύουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό”. Νωρίτερα κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι σε κάθε περίπτωση ο ανασχηματισμός θα γίνει μετά τη συγκρότηση του νέου ΕΣΡ που, όμως, δεν φαίνεται να βρίσκεται μακριά.

Όσον αφορά ειδικότερα στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, “σπάει” στα τρία:

-Στο υπουργείο Εσωτερικών στο οποίο παραμένουν τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Μακεδονίας και Θράκης

-Στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στο οποίο μεταφέρεται η εποπτεία των φορέων που υπάγονταν στο προ του 2015 υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

-Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής το οποίο συγκροτείται από τις μεταφερόμενες σε αυτό (από το τέως υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης – το οποίο μετονομάζεται τώρα σε υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης) γενικές γραμματείες: 1) της Μεταναστευτικής Πολιτικής και 2) της Υποδοχής. Στο νέο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μεταφέρονται από το πρώην υπουργείο Εσωτερικών ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού οι αυτοτελής υπηρεσίες: α) του Ασύλου, β) της Αρχής Προσφύγων και γ) της διεύθυνσης οικονομικών υπηρεσιών μεταναστευτικής πολιτικής.
Υπενθυμίζεται, ότι με το Προεδρικό Διάταγμα 24/2015 το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είχε συγχωνευθεί με τα υπουργεία Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Μακεδονίας και Θράκης και είχε μετονομαστεί σε υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

πηγή: aftodioikisi.gr