logo


Αναβλήθηκε για τις 23 Φεβρουαρίου 2017 η εκδίκαση της αίτησης 5 πολιτών, μελών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σταμάτας, να ακυρωθεί η απόφαση του Ειρηνοδικείου Μαραθώνα περί αναγνώρισης της Διοίκησης Συνεταιρισμού, όπως αυτή προέκυψε από τις εκλογές στη Γενική Συνέλευση του περασμένου Απριλίου.

Στην αίτησή τους οι 5 αυτοί πολίτες προβάλλουν επιχειρήματα σχετικά τόσο με την- ανεπαρκή όπως υποστηρίζουν- συμμετοχή συνεταιριστών στη Γενική Συνέλευση, όσο και με την ιδιότητα των εκλεγέντων μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, για τα οποία υποστηρίζουν πως δεν είναι αγρότες, άρα δεν μπορούν να είναι μέλη του Συνεταιρισμού. Ισχυρίζονται επιπλέον πως δεν είχαν ενημερωθεί ή προσκληθεί στη Γενική Συνέλευση, τη σύγκληση της οποίας έμαθαν αργότερα από το σχετικό δημοσίευμα της Οδού Διονύσου. Η μη συμμετοχή τους στη Συνέλευση συνεπάγεται, σύμφωνα με το δικόγραφο, και αλλοίωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 2 Φεβρουαρίου του 2017, και στο ίδιο Δικαστήριο, στο Καπανδρίτι, εκδικάζεται και η τριτανακοπή που ο Δήμος έχει υποβάλει κατά της ίδιας απόφασης του Ειρηνοδικείου και του Προέδρου του Συνεταιρισμού Γ. Κόκκαλη, αρνούμενος με τη σειρά του να αναγνωρίσει ως νόμιμη τη Διοίκηση που προέκυψε από τις εκλογές του Απριλίου. Κεντρικό επιχείρημα στην τριτανακοπή είναι η βλάβη στο δημόσιο συμφέρον, που θα συντελεσθεί αν ο Δήμος Διονύσου παύσει να χρησιμοποιεί την αποθήκη του Συνεταιρισμού ως χώρο αποθήκης για τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας, όπως επίμονα ζητεί ο Συνεταιρισμός εδώ και ενάμιση χρόνο.

Υπενθυμίζεται εξάλλου πως εκτός από τη διεκδίκηση της χρήσης του ακινήτου, ακόμη μια πλευρά της διαμάχης αποτελεί και η απομάκρυνση βιβλίων του Συνεταιρισμού από το Κοινοτικό Κατάστημα, θέμα για το οποίο έχει πραγματοποιηθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση εκ μέρους του Δήμου (σ.σ. Για τα βιβλία έχει ήδη εγγράφως ενημερώσει ο κ. Κόκκαλης ότι τα πήρε τον Αύγουστο του 2014, ενώ εξαρχής περιήλθαν στην κατοχή του το 2008, όταν ο απερχόμενος Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Θ. Πέππας τα παρέδωσε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης σε τριμελή Επιτροπή, που είχε εκλεγεί τότε για να κρατήσει ζωντανό το Συνεταιρισμό, ο οποίος είχε περιέλθει σε αδράνεια).

Και οι Λαϊκές Αγορές στη διαμάχη!

Εντωμεταξύ νέα τροπή πήρε η υπόθεση της κόντρας μεταξύ Δήμου Διονύσου και Συνεταιρισμού με αφορμή τις… Λαϊκές Αγορές: Η αδειοδότηση κάθε παραγωγού να πωλεί τα προϊόντα του σε Λαϊκή Αγορά παρέχεται από τριμελή Επιτροπή της Περιφέρειας, που εν προκειμένω αποτελείται από τον Δ. Ζαμάνη Δήμαρχο Διονύσου ως Πρόεδρο, Γ. Κόκκαλη, ως εκπρόσωπο του Συνεταιρισμού της Σταμάτας και ένα γεωπόνο από το Δήμο ή την Περιφέρεια. Ο κ. Ζαμάνης, αμφισβητώντας τη νομιμότητα εκλογής του κ. Κόκκαλη, σε έγγραφό του προς την Περιφέρεια υποστηρίζει πως αντί του Συνεταιρισμού Σταμάτας, θα πρέπει να εκπροσωπείται στην Επιτροπή ο Αγροτικός Δημοκρατικός Σύλλογος Αγ. Στεφάνου, δια του Γ. Αμπαρτζίδη.

img_6960-3

Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως μετά από έρευνα της Οδού Διονύσου, διαπιστώθηκε πως ο εν λόγω Δημοκρατικός Σύλλογος συστήθηκε στον Άγ. Στέφανο τη δεκαετία του ’80 και μέλη του ήταν αγρότες της περιοχής. Παράλληλα υπήρχε και ο Αγροτικός Σύλλογος της Άνοιξης. Οι δυο Σύλλογοι κάποια στιγμή ενώθηκαν με Πρόεδρο τον κ. Αμπαρτζίδη, ο οποίος ρητά δηλώνει στην Οδό Διονύσου: «Στο Σύλλογο του Αγ. Στεφάνου έχουμε μείνει 5 άτομα, που πηγαίνουμε στις Λαϊκές και πουλάμε τα προϊόντα μας, ζούμε από αυτά. Με την κόντρα ανάμεσα στο Δήμο και το Συνεταιρισμό, άδειες η τριμελής Επιτροπή δεν δίνει, έτσι είμαστε στον αέρα και κινδυνεύουμε κάθε στιγμή να πληρώσουμε πρόστιμα. Εμένα δεν με ενδιαφέρει αν θα είμαι εγώ στην Επιτροπή ή ο Κόκκαλης. Με ενδιαφέρει να δουλέψει η Επιτροπή. Αυτή η κατάσταση πρέπει να λήξει άμεσα”. Εντύπωση πάντως προκαλεί πως ο Αγροτικός Σύλλογος ακόμη και σήμερα δεν περιλαμβάνεται στη λίστα με τους αναγνωρισμένους φορείς που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Δήμου. Γι’ αυτό εξάλλου στην τριμελή Επιτροπή καλείτο ο κ. Κόκκαλης, όπως αποδεικνύεται και από έγγραφο του Αντιδημάρχου Ευ. Λυρούδια.

2016-10-29-005-2

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί και τούτο: Με έγγραφό του τον περασμένο Αύγουστο ο Συνεταιρισμός ζητούσε τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 8 Μαρτίου, όπου συζητήθηκε εκτός Ημερησίας Διατάξεως, και μετά από ερώτηση δυο παρατάξεων της μειοψηφίας, η αντιδικία Συνεταιρισμού- Δήμου. Η απάντηση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Μ. Χρηστάκη είναι αποκαλυπτική:

img_6958-2

Αυτά που επικαλείται ο Γενικός Γραμματέας όμως έρχονται σε αντίθεση με τα όσα ορίζονται στον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου στο άρθρο 5, παρ.5 ρητά αναφέρεται πως “∆ημότες και κάτοικοι που έχουν ειδικό έννομο συμφέρον, μετά από αίτησή τους, λαμβάνουν κυρωμένα αντίγραφα συγκεκριμένων πρακτικών και αποφάσεων του ∆ημοτικού Συμβουλίου. Σε περίπτωση που είναι δυσχερής η έκδοση αντιγράφων, τίθενται τα παραπάνω στοιχεία σε πλήρη γνώση των αιτούντων για ενημέρωσή τους”. Όπως μάλιστα επιβεβαιώνει και ο Σπ. Γιαννουλάτος, τέως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, “τα πρακτικά είναι δημόσια έγγραφα και οποιοσδήποτε μπορεί να τα ζητήσει, πολλώ μάλλον αυτός που έχει έννομο συμφέρον. Και για ό, τι συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο, έννομο συμφέρον έχουν όλοι οι δημότες”.

Έτσι, ο Συνεταιρισμός στράφηκε στις παρατάξεις της μειοψηφίας για να αναζητήσει τα συγκεκριμένα πρακτικά. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χρηστάκης- υπαναχωρώντας από την αρχική του άρνηση- έστειλε τουλάχιστον τα σχετικά απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της Οικονομικής Επιτροπής.

Τελευταία εξέλιξη στο σήριαλ της διαμάχης ανάμεσα στο Δήμο και το Συνεταιρισμό είναι το αίτημα του τελευταίου να διακοπεί η ηλεκτροδότηση της αποθήκης, που μέχρι σήμερα γινόταν μέσω της Δημοτικής Κοινότητας Σταμάτας, ώστε το κτήριο να παίρνει ρεύμα απευθείας από τη ΔΕΗ, «διαφορετικά θεωρείστε ο κύριος υπεύθυνος για τυχόν πρόστιμα που θα επιβληθούν για την παράνομη εκ μέρους σας ηλεκτροδότηση».

Αλλά και η ανεύρεση μέσα στο Δημοτικό Κατάστημα της Σταμάτας ανώνυμης χειρόγραφης επιστολής, την οποία απευθύνουν 15 φερόμενα ως μέλη του Συνεταιρισμού, χωρίς λοιπά στοιχεία, προς τον “αυτοδιόριστο Πρόεδρο” κ. Κόκκαλη, καλώντας τον “να μην ενοχλεί τον τοπικό Πρόεδρο και το Δήμαρχο, γιατί δεν έχουν σχέση με το θέμα αυτό”.

2016-10-29-002-2 2016-10-29-003-2

Επόμενο βήμα η τροποποίηση του καταστατικού του Συνεταιρισμού σύμφωνα με το σχετικό Νόμο του 2016, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ την ίδια ημέρα, που την περασμένη άνοιξη πραγματοποιούνταν η Γενική Συνέλευση.