logo


Σε επιστημονική διημερίδα με τίτλο “Αστικά Ρέματα. Υδάτινες διαδρομές στο Περιβάλλον και τον Πολιτισμό- Διαχείριση και προοπτικές” θα συμμετάσχει ως ένας από τους κεντρικούς εισηγητές ο Διονυσιώτης Δ. Ζαρρής, πολιτικός μηχανικός, M.sC. Υδρολόγος και υποψήφιος στις προσεχείς (20/11) εκλογές του ΤΕΕ με την παράταξη της ΕλΕΜ. Το θέμα της ομιλίας του είναι “Αντιπλημμυρική προστασία ή περιβαλλοντική ανάδειξη των ρεμάτων; Και τα δυο…”

zarris

Συνολικά είκοσι ειδικευμένοι και διακεκριμένοι επιστήμονες θα μιλήσουν για τη σημασία και την ανάγκη ύπαρξης των ρεμάτων μέσα στις πόλεις, απαντώντας στο ερώτημα “πώς και γιατί τα υδάτινα οικοσυστήματα που είναι τα ρέματά μας, είναι απαραίτητα για την βιώσιμη αστική ανάπτυξη”.

astika2astika3

Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Νοεμβρίου στο Hotel Civitel Olympic, στο Μαρούσι (Λ. Κηφισιάς 2Α, απέναντι από το Golden Hall) και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σύμφωνα με το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα:

«Οι προβλέψεις κακών έχουν αξία όταν είναι δυνατόν να διαψευστούν».

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Φιλοθέης –Ψυχικού, και η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία ΙΑΝΘΗ διοργανώνουν διημερίδα με τη επιστημονική συνεργασία του «Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος» του ΕΜΠ, του Παρατηρητηρίου πολιτών για την αειφόρο ανάπτυξη (CISD) και του Συλλόγου «πολίτες υπέρ των ρεμάτων-Ροή», ώστε να κινητοποιήσουν και στη χώρα μας πολίτες και τοπική αυτοδιοίκηση για να τεθεί επί τάπητος και εφ’ όλης της ύλης το θέμα των αστικών ρεμάτων και ποταμών τα οποία αποτελούν υδάτινες διαδρομές, γεωφυσικές, ιστορικές και αναμφίβολα κοινωνικές, με την ελπίδα να σταματήσουμε να μιλάμε γι’ αυτά μόνο όταν έρχονται στην επικαιρότητα, κάθε φορά που πλημμυρίζουν με καταστροφικές και ενίοτε αποτρόπαιες συνέπειες.

Ο προβληματισμός για την διαχείριση έως σήμερα των αστικών ρεμάτων, που στην πλειονότητά τους ξεκίνησαν να μπαζώνονται και να εγκιβωτίζονται από την εποχή του μεσοπολέμου, έχει ήδη παγκοσμίως τεθεί και από την επιστημονική κοινότητα και από δημόσιους φορείς και κινήματα, και έχουν υλοποιηθεί νέες προτάσεις διαχείρισης, που λαμβάνουν υπόψη τους τις νέες αντιλήψεις για τη φύση μέσα στην πόλη, καθώς και τα δεδομένα της παγκόσμιας οικολογικής κρίσης, της υποβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη.