logo


Ακόμη μια αναβολή παίρνει η συζήτηση και, κυρίως, η ψήφιση του Σχεδίου για τον ενιαίο Κανονισμό Κοιμητηρίων στα θεσμικά όργανα του Δήμου, μια που σήμερα Τετάρτη 26 Οκτωβρίου δεν επετεύχθη απαρτία στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, που θα συνεδρίαζε με μοναδικό θέμα το εν λόγω Σχέδιο.

Μισή ώρα μετά από την καθορισμένη ώρα έναρξης της συνεδρίασης είχαν προσέλθει μόνο οι Ευ. Λυρούδιας και Π. Ταουξή από τη Δημοτική Αρχή, καθώς και οι Γ. Κανατσούλης και Γ. Καλαφατέλης από τη μείζονα μειοψηφία. Τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής, υπενθυμίζεται, είναι οι Β. Κοκμοτός, Θ. Κρητικός, Αν. Στασινοπούλου και Α. Πέππα (σ.σ. κάποιοι από τους οποίους πάντως την ίδια ώρα εθεάθησαν στο Δημαρχείο και στα πέριξ) από τη Διοίκηση και ο Γ. Φωτάκης από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο.

img_7119

Μετά και από την παραπάνω εξέλιξη, η οποία καθυστερεί ακόμη περισσότερο ένα θέμα που κυριολεκτικά “σέρνεται” στο Δήμο εδώ και ενάμιση χρόνο, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Στ. Μαγγίνα, εκδηλώνοντας την έντονη δυσαρέσκειά της, τόνισε στην Οδό Διονύσου:

img_7115

“Με αυτή τη Διοίκηση τελικά θα τα δούμε και θα τα αντιμετωπίσουμε όλα. Όπως το σημερινό παράδοξο, μέλη της Διοίκησης να μην παρευρίσκονται και να μην δίνουν την απαρτία στην Επιτροπή Ποιότητα Ζωής ώστε να ψηφιστεί ο ενιαίος Κανονισμός Κοιμητηρίων και να πάρει το δρόμο του για έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Και αυτό γιατί κάποιοι θέλουν να περάσουν τις εξαιρέσεις τους για τις περιοχές τους. Ας είναι παρόντες στις συνεδριάσεις και ας προσθέσουν ό,τι θέλουν, έτσι και αλλιώς τα περιθώρια είναι πολύ στενά από την Περιφέρεια και οποιεσδήποτε εξαιρέσεις προστεθούν, θα καταπέσουν εκεί. Νιώθω πολύ καλά με τη συνείδησή μου γιατί και εγώ προσωπικά και η κα Κανλή, η προϊσταμένη των εσόδων του Δήμου, πράξαμε τα δέοντα. Εδώ και ενάμισι χρόνο ετοιμάζουμε τον Κανονισμό ώστε να αντιμετωπίζονται δίκαια όλοι οι δημότες και των επτά Δημοτικών Κοινοτήτων”.

Αξίζει να τονισθεί πως το πρόβλημα με την ψήφιση του κανονισμού ήταν εξαρχής οι προτάσεις τριών συμβούλων της Δημοτικής Αρχής (Π. Ταουξή, Θ. Κρητικός και Α. Πέππα) να εξαιρεθούν από την επιβολή τελών οι δικαιούχοι των ιστορικών, όπως τα αποκαλούσαν, Κοιμητηρίων του Αγ. Στεφάνου και της Σταμάτας, που ιδρύθηκαν από τους γηγενείς κατοίκους με παραχώρηση τμήματος των ιδιοκτησιών τους.

Tο Σχέδιο Κανονισμού, αφού συζητηθεί στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, θα περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο όπου για την ψήφισή του απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των 21 μελών του Σώματος. Η απόφαση αυτή στέλνεται στην Περιφέρεια για έγκριση. Όμως εν συνεχεία θα πρέπει και η Οικονομική Επιτροπή να συζητήσει τα προβλεπόμενα τέλη, τα οποία πρέπει επίσης να έλθουν προς συζήτηση και ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο, με την ίδια απόλυτη πλειοψηφία. Και αυτή η απόφαση θα σταλεί στην Περιφέρεια, και εφόσον εγκριθεί, τότε μαζί με το Σχέδιο Κανονισμού θα αποτελέσουν τον ενιαίο Κανονισμό Κοιμητηρίων του Δήμου.

Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η χρονοβόρα διαδικασία, το Κοιμητήριο της Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου θα συνεχίζει να χρηματοδοτεί και να συντηρεί, με τα υψηλά τέλη του, όλα τα υπόλοιπα Νεκροταφεία της πόλης, όπως τόνισε η κ. Μαγγίνα.