logo


Χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα ακινήτων, βάσει των οποίων επιβάλλονται δημοτικά τέλη, «εξαφανίζονται» όχι μόνο επειδή δηλώνονται «κουτσουρεμένα» αλλά και ενίοτε διότι υπάρχει «διαρροή» κατά τη διαδρομή καταγραφής τους στα αρχεία δήμων και ΔΕΗ.

Η παραπάνω διαπίστωση ανήκει στο αυτοδιοικητικό site aftodioikisi.gr, που επικαλείται δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής», σύμφωνα με το οποίο ύστερα από διασταυρώσεις στοιχείων, έχει εντοπισθεί από τις αρμόδιες Αρχές ότι εκατομμύρια ευρώ που θα μπορούσαν να εισπραχθούν από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν φτάνουν ποτέ στα ταμεία τους. Λόγω της καταγραφής λιγότερων τετραγωνικών ακινήτων οι δήμοι χάνουν έσοδα από τέλη και ακίνητης περιουσίας τα οποία καταβάλλονται από ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Στο ρεπορτάζ του Βήματος γίνεται λόγος για την περίπτωση της Γλυφάδας. Τι γίνεται όμως με την περίπτωση του Δήμου Διονύσου, όπου η διαδικασία καταγραφής της φορολογητέας ύλης έχει ξεκινήσει εδώ και πάνω από ένα χρόνο;

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Αντιδημάρχου Οικονομικών Στ. Μαγγίνα στην Οδό Διονύσου, αυτοψία στις επιχειρήσεις της περιοχής πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη από υπάλληλους του Δήμους, ενώ μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί το 50% περίπου των περιπτώσεων. Υπενθυμίζεται πως ο έλεγχος και η καταγραφή θα επεκταθούν σε επόμενη φάση και στις κατοικίες, ενώ η κ. Μαγγίνα προτίθεται σύντομα να προχωρήσει σε απολογισμό αυτής της ενέργειας του Δήμου με συγκεκριμένα νούμερα τετραγωνικών και εσόδων.

img_5539

Πάντως μέχρι τον Ιούλιο του 2015, οπότε και συζητήθηκε σχετικό θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, η έρευνα των υπηρεσιών του Δήμου για τη διαφεύγουσα φορολογητέα ύλη είχε διαπιστώσει χρέη άνω του 1,3 εκατομμυρίων ευρώ, με το μεγαλύτερο κομμάτι να ανήκει σε δυο και μόνο επιχειρήσεις που εδρεύουν στην πόλη μας.

Τα δημοτικά τέλη είναι ανταποδοτικά, προορίζονται για την κάλυψη ταν αναγκών στους τομείς της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού και το ύψος τους βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την καλή γνώση των πραγματικών στοιχείων, εν προκειμένω της φορολογητέας ύλης: Όσο δεν δηλώνονται τα πραγματικά τετραγωνικά μιας επιχείρησης ή μιας κατοικίας, τόσο οι κάτοικοι επιβαρύνονται με υψηλότερα δημοτικά τέλη.