logo


Την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου στις 12.30 το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής με μοναδικό θέμα στην Ημερήσια Διάταξη τον ενιαίο Κανονισμό Λειτουργίας Κοιμητηρίων του Δήμου. Στόχος, σύμφωνα με την πρόταση της Αντιδημάρχου Οικονομικών Στ. Μαγγίνα προς την Επιτροπή, να εκλείψουν οι όποιες μέχρι σήμερα ισχύουσες διαφοροποιήσεις και να μην υπάρχει άνιση μεταχείριση των δημοτών των 7 Δημοτικών Κοινοτήτων.

Αξίζει να τονισθεί εδώ πως ο Κανονισμός κυοφορείται για πάνω από ένα χρόνο, μια που η πρώτη, πολύωρη, σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2015. Τον περασμένο Απρίλιο, μάλιστα, ο Γ. Φωτάκης εκ μέρους της Νέας Πνοής για το Διόνυσο είχε ανακινήσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, με αφορμή τα υψηλά τέλη για το Κοιμητήριο της Δ.Κ. Διονύσου που είναι αντιστρόφως ανάλογα της εικόνας που παρουσιάζει.

Η κ. Μαγγίνα είχε τότε υπενθυμίσει πως η καθυστέρηση σημειώθηκε, επειδή τρεις σύμβουλοι της Διοίκησης- μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (σ.σ. οι Α. Πέππα, Π. Ταουξή και Θ. Κρητικός) πρότειναν να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των Κοιμητηρίων και αυτά που δημιουργήθηκαν με παραχώρηση περιουσίας από τους γηγενείς κατοίκους στον Άγ. Στέφανο και στη Σταμάτα (σ.σ. η Οδός Διονύσου είχε καταγράψει τότε την παρθενική παρουσία σε συνεδρίαση συλλογικού οργάνου του Μ. Χρηστάκη, μετέπειτα Γ. Γραμματέα του Δήμου, ο οποίος είχε προειδοποιήσει την Επιτροπή ότι για την ένταξη Κοιμητηρίων ως ιστορικών, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση- που διενεργεί τον έλεγχο των αποφάσεων των Δήμων- θα απαιτήσει ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία και λίστα με τα ονόματα των δικαιούχων, με το επιπλέον δεδομένο πως οι τελευταίοι απαλλάσσονται από κάθε μορφής τέλος Κοιμητηρίου, οπότε πιθανόν δημιουργείται και θέμα ανταποδοτικότητας. Για όλα τα παραπάνω είχε αποφασισθεί από την Επιτροπή να εκπονηθούν ειδικές διατάξεις, ώστε να συμπεριληφθούν στο σώμα του Κανονισμού).

Όσον αφορά στο ύψος των ενιαίων τελών, αυτά θα συζητηθούν από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου,  ώστε μαζί με τον Κανονισμό να έρθουν προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου μάλιστα απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία για τη λήψη απόφασης. Η παραπάνω διαδικασία, είχε τονίσει τον Απρίλιο η κ. Μαγγίνα, διασφαλίζει πως θα υπάρξουν ελάχιστες πιθανότητες ο Κανονισμός να απορριφθεί κατά τον έλεγχο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.