logo


Σε κλίμα πανηγυρισμών για την μεγάλη επιτυχία του προγράμματος “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής” οι υπουργοί Π. Κουρουμπλής και Θ. Φωτίου και οι Υφυπουργοί Γ. Μπαλάφας και Α. Χαρίτσης, παρουσία του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, του προέδρου της ΕΕΤΑΑ Θ. Γκοτσόπουλου και του Ειδικού Γραμματέα Τομεακών Προγραμμάτων Γ. Ιωαννίδη, έδωσαν συνέντευξη τύπου στη οποία ανακοίνωσαν την ίδρυση ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ στα σχολεία όλων των δήμων που δεν διαθέτουν δομές.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε στο πλαίσιο της ενημέρωσης που έκαναν οι υπουργοί για την επιτυχία που είχε το πρόγραμμα Εναρμόνιση καθώς στη δεύτερη κατανομή καλύφθηκαν όλες οι αιτήσεις όπου υπήρχαν δομές είτε του δημόσιου, είτε του ιδιωτικού τομέα.  Να σημειώσουμε ότι μόνο 120 από τους 325 δήμους έχουν δομές ΚΔΑΠ.

Την επιτυχία του προγράμματος επιβεβαίωσε στην παρέμβασή του και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ  και όπως ειπώθηκε διαψεύστηκαν οι φόβοι των δημάρχων ότι θα μείνουν οι θέσεις κενές στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς λόγο του ότι ο κόσμος θα στραφεί στους ιδιωτικούς. Η αναλογία 70-30 παρέμεινε η ίδια όπως και πέρσι.

Στην πρώτη κατανομή καλύφθηκαν 84.000 αιτήσεις που σημαίνει 4.000 παραπάνω παιδιά από ότι πέρσι και στην δεύτερη κατανομή, ικανοποιήθηκαν άλλες 16.500 αιτήσεις που σημαίνει ότι τελικά χρηματοδοτήθηκαν 93.000 θέσεις συνολικού προϋπολογισμού 196 εκατομμυρίων ευρώ.

Το 2014 δόθηκαν 175 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 12 ήταν από τον προϋπολογισμό του κράτους και τα 163 από το ΕΣΠΑ. Το 2015 δόθηκαν 175 εκατομμύρια εκ των οποίων τα 54 ήταν από το ΕΣΠΑ. Και το 2016 δόθηκαν 196 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 93 από τον Κ.Π.

Για πρώτη φορά το κράτος μέσω του νέου συστήματος απέκτησε εικόνα της κατάστασης. Περίπου 20.000 παιδιά έμειναν απ’ έξω από το πρόγραμμα, διότι δεν υπήρχουν δομές. Έτσι τα τρία συναρμόδια Υπουργεία αποφάσισαν την δημιουργία δομών έτσι ώστε να μην παρατηρηθεί ξανά το φαινόμενο. Τα χρήματα που περίσσεψαν συν τα χρήματα από τις τηλεοπτικές άδειες, θα διατεθούν για την δημιουργία ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ σε όσους δήμους δεν υπάρχουν. Παράλληλα θα ενταχθούν δήμοι και στο ΕΣΠΑ πιθανότατα από τα 2 δις της ΕΕΤΑΑ για την δημιουργία παιδικών σταθμών

Κτιριακά θα χρησιμοποιηθούν τα σχολεία που μένουν αναξιοποίητα και κλειστά τις απογευματινές ώρες ενώ η λειτουργία τους θα διαρκεί μέχρι τις 8:30 το βράδυ έτσι ώστε το Χειμώνα τα παιδιά να απολαμβάνουν και ένα ζεστό περιβάλλον.

Η ΕΕΤΑΑ έχει πάρει εντολή από το Υπουργείο Εσωτερικών να εκπονήσει μελέτη που πολύ σύντομα όμως είπε ο κ. Κουρουμπλής θα βγει στον αέρα για την υλοποίηση του προγράμματος.

πηγή: myota.gr