logo


Σε βυζαντινά και κλασικά ευρήματα, και μάλιστα του 5ου αιώνα π. Χ., σκόνταψε σήμερα το πρωί το τρυπάνι της αποχέτευσης στη Δροσιά! Πιο συγκεκριμένα, και στο πλαίσιο των τομών που ξεκίνησαν στις οδούς Πόντου και Πλαστήρα, αποκαλύφθηκαν δυο στρώματα ευρημάτων, κυρίως λιθοδομές. Το ανώτερο στρώμα εκτιμάται πως ανήκει στη βυζαντινή εποχή, ενώ το κατώτερο στρώμα τοποθετείται χρονολογικά στα 400 π.Χ., δηλαδή στην κλασική εποχή και μάλιστα στο Χρυσό Αιώνα!

Φωτογραφικό υλικό απαγορεύεται ακόμη να εμφανισθεί, καθώς- όπως δήλωσε στην Οδό Διονύσου η επιβλέπουσα αρχαιολόγος- τα ευρήματα θα πρέπει να αξιολογηθούν, μετά και από ενημέρωση του αναδόχου, να τύχουν συγκεκριμένης επεξεργασίας και εν συνεχεία να αποφασισθεί η τύχη τους. Είναι γνωστό, πάντως πως σ’ αυτές τις περιπτώσεις καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε τα αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύπτονται με αφορμή έργα υποδομής- εφόσον μάλιστα κριθούν σημαντικά- να μπορούν να συνυπάρξουν: Από τη μια πλευρά έρχονται στο φως δείγματα πολιτισμού και ζωής που υπήρχαν πριν χιλιάδες χρόνια στη γη που πατάμε σήμερα, ενώ από την άλλη πλευρά αναγκαία είναι τα σύγχρονα και μεγάλα έργα υποδομής.

Η Οδός Διονύσου επικοινώνησε για τα παραπάνω με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Ευ. Λυρούδια, ο οποίος τόνισε την αταλάντευτη πρόθεσή του να προσπαθήσει ώστε να καθιερωθεί στο Δήμο Διονύσου κέντρο συλλογής, επεξεργασίας και αξιολόγησης των αρχαιολογικών ευρημάτων της πόλης: «Έχω και παλαιότερα εκφράσει τη βούληση να χωροθετηθεί στο Διόνυσο ένα κέντρο- δεν μιλώ ακόμη για μουσείο, γιατί θα ήταν πολυδάπανο- όπου με τη συνδρομή του αρχαιολόγου που κάθε φορά είναι αρμόδιος για την πόλη μας να συλλέγονται τα ευρήματα, να καταγράφονται, να γίνεται η σχετική επεξεργασία και να αξιολογούνται. Και προπαντός να μένουν εδώ, όπου και βρέθηκαν, αποτελώντας κομμάτι της ιστορίας της περιοχής. Τέτοιος χώρος θα μπορούσε να είναι το υπόγειο του Δημοτικού Καταστήματος στο Διόνυσο”. Όσον αφορά στην εξέλιξη του έργου της αποχέτευσης στη Δροσιά, το πρόγραμμα των δρόμων κατά τα φαινόμενα αναμένεται να τροποποιηθεί.

Αξίζει, τέλος, να τονισθεί πως τα μηχανήματα της αποχέτευσης έχουν σκοντάψει σε αρχαιολογικά ευρήματα, και μάλιστα μεγάλης σημασίας, και στην Άνοιξη, χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να υπάρχουν σχετικές επιστημονικές δημοσιεύσεις.