logo


Μέσα στα σκουπίδια και τις ακαθαρσίες. Γεμάτο σπασμένα γυαλιά και αποτσίγαρα. Βαμμένο σε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου με συνθήματα και graffiti. Και σαν να μην έφταναν αυτά, φωτιά σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 5 Οκτωβρίου στο εγκαταλελειμμένο κτήριο, επί της Λ. Διονύσου, όπου στο παρελθόν λειτουργούσε η ταβέρνα Ο Άνθρωπος, και εν συνεχεία οι Αιολίδες. Το κτήριο, ιδιοκτησίας της εταιρείας της Εθνικής Τράπεζας ΔΙΟΝΥΣΟΣ Α.Ε., παραμένει εδώ και χρόνια αναξιοποίητο, ενώ για ένα διάστημα το χρησιμοποιούσε ο Φιλοζωικός Σύλλογος Διονύσου ως χώρο φύλαξης αδέσποτων. Τον τελευταίο χρόνο υπήρξε απόπειρα ενοικίασής του από κάτοικο του Διονύσου, ώστε να λειτουργήσει και πάλι ως εστιατόριο, όμως δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

img_6968

Έτσι, υπογραμμίζει ο Δ. Πιτιανούδης από τους Εθελοντές, το κτήριο και ο περιβάλλων χώρος του, που είναι ακόμη και σήμερα εντυπωσιακός, συνεχίζει να αποτελεί εστία μόλυνσης, αλλά και κινδύνων- εκτός από την πρόσφατη φωτιά, που έγινε γρήγορα αντιληπτή και κατασβέστηκε εγκαίρως από τους Εθελοντές της Δημοτικής Κοινότητας, το κτήριο είναι απολύτως αφύλακτο και προσβάσιμο παρά το γεγονός ότι σιγά σιγά καταρρέει.

img_6964

Σύμφωνα με τον Α. Τομαρά, που είναι εκ μέρους της ΔΙΟΝΥΣΟΣ υπεύθυνος για τις ιδιοκτησίες της στην περιοχή, η εταιρεία είναι ενήμερη για την κατάσταση που επικρατεί, αλλά μέχρι σήμερα προφανώς δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα.

img_6971

img_6972

img_6974

img_6977

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως το κτήριο βρίσκεται στο κέντρο του Διονύσου και, όπως θυμούνται οι παλιότεροι κάτοικοι, αποτελούσε την καρδιά της μικρής Κοινότητας: Εκεί ήταν η ταβέρνα του Πάρι Κουκουτσέα, συζύγου της δωρήτριας του Παιδικού Σταθμού Μ. Κουκουτσέα, απέναντι- εκεί που είναι σήμερα το καφέ safe house- βρισκόταν το μπακάλικο, μαζί και καφενείο, μέχρι εκεί έφτανε το λεωφορείο της γραμμής, ενώ στιγμές δόξας γνώρισε ως ψαροταβέρνα με την επωνυμία Ο Άνθρωπος, όταν πλήθος σταθερών θαμώνων το επισκέπτονταν καθημερινά από όλη την Αττική.

img_6996

Στην επιστολή που ακολουθεί, ο Σύλλογος Εθελοντών Διονύσου- απευθυνόμενος στο Δήμαρχο Δ. Ζαμάνη, στους Αντιδημάρχους Ευ. Λυρούδια και Θ. Κρητικό και στον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Τ. Μπάση– επισημαίνει όλα τα παραπάνω, ζητεί να ληφθούν μέτρα από τον ιδιοκτήτη για την καθαριότητα και τη φύλαξη του χώρου και προτείνει στο Δήμο να πάρει την πρωτοβουλία ώστε το κτήριο να χαρακτηρισθεί διατηρητέο και να αξιοποιηθεί εκ νέου ως εντευκτήριο και στέκι νεολαίας:

img_6967

Διόνυσος, 6 Οκτωβρίου 2016

Σύλλογος Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Διονύσου
Tαχ. Δ/ση: Λεωφόρος Διονύσου
Πληροφορίες: Δημ. Πιτιανούδης Τηλ. 6945259282
Προς: Δήμο Διονύσου/ Δήμαρχο κ. Δ. Ζαμάνη
& Μητροπολίτου Κυδωνιών
Κοιν.: Αντιδήμαρχο Διονύσου κ. Ε. Λυρούδια, Αντ/ρχο Περιβάλλοντος κ. Α. Κρητικό, 
Πρόεδρο Δ.Κ. Διονύσου κ. Α. Μπάση

Αξιότιμοι κύριοι με αφορμή την χτεσινή φωτιά που εκδηλώθηκε στο εγκαταλελειμμένο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας (ψαροταβέρνα ο Άνθρωπος) στη Λεωφόρο Διονύσου (απέναντι από το Safe House), θέλουμε να σας επισημάνουμε την επικινδυνότητα του κτιρίου αυτού, και την αναγκαιότητα λήψης μέτρων από τον Δήμο προς αποφυγή ατυχημάτων, σε άτομα και κυρίως παιδιά που «επισκέπτονται» τον χώρο.

Για όσους δεν γνωρίζουν, το κτίριο αυτό ανήκει στην Εταιρεία Διόνυσος της Εθνικής Τράπεζας, είναι εγκαταλελειμμένο εδώ και δέκα χρόνια, από τότε που έκλεισε και η τελευταία ταβέρνα με ονομασία Αιολίδες. Για πολλά χρόνια ήταν κλειστό και την ευθύνη για αυτό είχε ο τελευταίος εκμισθωτής κύριος Γώγος, ο οποίος είχε και άνθρωπο που έμενε μέσα σε αυτό.

Με τον θάνατο όμως του κ. Γώγου επήλθε η οριστική εγκατάλειψη του κτιρίου. Από τότε, το χρησιμοποιούσε η Φιλοζωική για την στέγαση αδέσποτων σκύλων. Εδώ και ένα χρόνο περίπου με την απομάκρυνση των αδέσποτων (τα οποία ίσως ήταν και οι φύλακες του χώρου), το κτίριο, το οποίο έχει και ιστορική σημασία για τον Διόνυσο*, λεηλατήθηκε, καταστράφηκε έγινε λεία παλιατζήδων, οι οποίοι ξήλωσαν ό,τι ήταν εμπορεύσιμο, έγινε στέκι χρηστών ναρκωτικών ουσιών και δημόσιο ουρητήριο. Με αποκορύφωμα την χτεσινή φωτιά που υπό άλλες συνθήκες θα είχε άσχημα αποτελέσματα για την πόλη μας.

Οι προτάσεις μας είναι οι εξής:

Να απαιτήσει ο Δήμος από τον ιδιοκτήτη να μεριμνήσει για την περιουσία του με σκοπό:
α) Να καθαριστεί το κτίριο.
β) Να απομακρυνθούν κάθε είδους επικίνδυνα αντικείμενα (καμινάδες, ξερά δένδρα, διάφορες πρόσθετες κατασκευές). Να περιφραχτεί και να απαγορευτεί η είσοδος σε αυτό .
γ) Αν υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιηθεί το κτίριο αυτό, ως διατηρητέο και να χρησιμοποιηθεί από το Δήμο ως εντευκτήριο και κέντρο για την νεολαία μας.

Όλοι όταν αναφέρονταν στον Διόνυσο είχαν σαν σημείο αναφοράς την ταβέρνα του Κουκουτσέα, όπου ήταν και το παλαιό τέρμα των λεωφορείων. Είναι στο κέντρο της πόλης μας και δυσφήμηση για αυτήν, να το βλέπουμε σε αυτήν την κατάσταση.

Εκ μέρους του Συλλόγου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Διονύσου

Ο Πρόεδρος Πιτιανούδης Δημήτριος.

* Η ιστορία του είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορία του Διονύσου .