logo


Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί οι Υπηρεσίες του Δήμου, προκειμένου να ετοιμάσουν εγκαίρως την πρόταση που θα υποβάλουν προς την Περιφέρεια για την ίδρυση Κέντρου Κοινότητας και στην πόλη μας, με την προθεσμία να λήγει αύριο Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου. Το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη (19/9) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με βάση την εισήγηση του Η. Υφαντή με την ιδιότητά του- ακόμη τότε- του Αντιδημάρχου Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης και υπερψηφίστηκε με 22 υπέρ, 3 κατά και 2 λευκά, και με κάποιες από τις αρνητικές τοποθετήσεις να χαρακτηρίζονται «φοβικές».

Τα Κέντρα Κοινότητας, σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Υφαντή, έχουν ως στόχο να υποστηρίξουν τους ΟΤΑ Α’ Βαθμού στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και στην ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και Υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης του «Κέντρου Κοινότητας».

Η πρόταση ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από τη σχετική κυβερνητική απόφαση για την ίδρυση Κέντρων Κοινότητας σε κάθε Δήμο με στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού: Κατά προτεραιότητα άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και αποκλεισμού, παιδιά που βιώνουν καταστάσεις αποκλεισμού, οι ωφελούμενοι του προγράμματος “Εγγυημένο Εισόδημα”, καθώς και μετανάστες, ΑμεΑ, Ρομά και γενικότερα ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως περιγράφονται στο “Εθνικό Στρατηγικό πλαίσιο για την Κοινωνική Ένταξη”, δηλαδή τοξικοεξαρτημένοι, διαβούντες σε ακατάλληλες συνθήκες στέγασης, πρόσφυγες ή οικονομικοί μετανάστες, άτομα με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης ή αναλφάβητοι κ.λπ.

Οι υπηρεσίες του Κέντρου θα αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και θα διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελούμενων. Ειδικά για το Δήμο Διονύσου, όπου κλείνουν σε λίγο καιρό δυο κοινωνικές δομές (σ.σ. η Τράπεζα Χρόνου και το Γραφείο Διαμεσολάβησης) και φεύγουν 6 υπάλληλοι, η ίδρυση του Κέντρου σημαίνει και τη διατήρηση των τριών θέσεων εργασίας με την πρόσληψη αντίστοιχου προσωπικού. Ενώ καμιά οικονομική επιβάρυνση δεν προκαλείται στο Διόνυσο, μια που το πρόγραμμα, τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια, θα χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια.

Φόβοι για τις ομάδες ωφελούμενων

Οι ομάδες πληθυσμού, στις οποίες απευθύνονται τα Κέντρα Κοινότητας, και ιδιαιτέρως οι τοξικοεξαρτημένοι, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, καθώς και οι Ρομά, αποτέλεσαν το κεντρικό σημείο των αντιρρήσεων όσων ψήφισαν αρνητικά στην εισήγηση, και προέρχονταν στη συντριπτική πλειονότητά τους από τη δημοτική ομάδα της Διοίκησης.

Ειδικότερα ο Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ Θ. Στάικος υπογράμμισε πως μια που ο Διόνυσος τέτοιες ομάδες πληθυσμού δεν έχει, ενδέχεται να εξυπηρετεί- με το Κέντρο Κοινότητας- ωφελούμενους απο άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα από τη Μαλακάσα: “Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες με βρίσκουν και ιδεολογικά αντίθετο”, είπε ο κ. Στάικος.

Συμφωνώντας με το συνάδελφό του ο τέως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπ. Γιαννουλάτος, προσέθεσε πως η ίδρυση του Κέντρου δεν αποτελεί υποχρέωση των ΟΤΑ, αλλά ανήκει στη διακριτική τους ευχέρεια (σ.σ. “ο Δήμος δύναται να ιδρύσει” αναφέρει η σχετική κοινή υπουργική απόφαση), ενώ επέκρινε τις κεντρικές Διοικήσεις που φορτώνουν τους Δήμους με τις δικές τους υποχρεώσεις. Συμπλήρωσε, τέλος, πως όσοι δικαιούνται στήριξης στην πόλη μας, τη βρίσκουν από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και τις εκκλησίες: “Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιθάλπουμε και γείτονες” τόνισε ο κ. Γιαννουλάτος.

Αρνητική ψήφο, χωρίς πάντως να τη δικαιολογήσει, έδωσε και η Σ. Ντούντα, ενώ λευκό- επίσης χωρίς αιτιολόγηση- ψήφισε ο Δ. Ράικος.

Για την ανάπτυξη φοβικού κλίματος μίλησαν εν συνεχεία- αντικρούοντας τις παραπάνω θέσεις- τόσο η Π. Ταουξή, όσο και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλης, αλλά και η Ζ. Σώκου από τη Λαϊκή Συσπείρωση, η οποία ψήφισε λευκό θεωρώντας το Κέντρο Κοινότητας απλή εκτόνωση της κοινωνικής πίεσης. Από την πλευρά του ο Σπ. Σπηλιώτης της Δημοκρατικής Ανατροπής Διονύσου, παρόλο που τόνισε πως η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός λύνονται μόνο με εξασφάλιση θέσεων εργασίας, δήλωσε πως η παράταξη θα στηρίξει την πρόταση για το Κέντρο Κοινότητας.