logo


Δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινό τόπο, όσον αφορά στη στάση που πρέπει να κρατήσει ο Δήμος και στις κατευθύνσεις προς το μελετητή στη διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων που προσήλθαν στη χθεσινή (26 Σεπτεμβρίου) συνάντηση, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Δ. Ζαμάνη, με αποτέλεσμα το θέμα να έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στη συνάντηση παρέστησαν ακόμη οι μηχανικοί Γ. Λαγκαδινός (σ.σ. μέλος της ομάδας που επεξεργάστηκε τους χάρτες του Δήμου την περίοδο 2012-2013 μαζί με τους Μ. Ουρανό και Μ. Αθανασιάδη) και Γ. Μιστηλιάδης. Στη διάρκειά της ο κ. Ζαμάνης υπεραμύνθηκε της θέσης που εξέφραζε στο “κείμενο εργασίας”, το οποίο παρουσίασε στην τελευταία (19/9) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και το οποίο συνοπτικά πρότεινε αποχή του Δήμου από τη διαδικασία του Υπουργείου για όσες περιοχές έχουν θεωρημένα όρια (Άγ. Στέφανος, Άνοιξη, Ραπεντώσα και Άγ. Άγγελοι). Σύμφωνα και με δηλώσεις του Δημάρχου στην Οδό Διονύσου, εφόσον ο Δήμος δεχτεί να συμμετάσχει στη διαδικασία για τις περιοχές αυτές, των οποίων τα όρια μέχρι και σήμερα θεωρούνται ισχυρά, τότε γίνεται συνυπεύθυνος, με αποτέλεσμα να στραφούν εναντίον του όσοι ιδιοκτήτες, μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, δουν την περιουσία τους να χαρακτηρίζεται δασική. Στις ίδιες δηλώσεις ο κ. Ζαμάνης τόνισε πως το “κείμενο εργασίας” αποτελεί την προσωπική του άποψη, την οποία πάντως- όπως επιβεβαίωσε- δεν συμμερίζεται ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών- Χωροταξίας- Πολεοδομίας Ευ. Λυρούδιας.

Απέναντι σ’ αυτή τη θέση ήταν η πρόταση του κ. Λαγκαδινού, με την οποία συμφώνησαν όλοι οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι στη χθεσινή συνάντηση: Ο Δήμος πρέπει να συμμετάσχει στη διαδικασία που επιβάλλει ο πρόσφατος νόμος του ΥΠΕΝ, με την Υπηρεσία Δόμησης να δίνει τα πορτοκαλί- κίτρινα- μωβ πολύγωνα. Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει, παράλληλα, να συνοδεύονται από πολιτική απόφαση, με την οποία ο Δήμος διαχωρίζει τη θέση του, και από τεχνική έκθεση η οποία τεκμηριωμένα να εξηγεί τους λόγους του διαχωρισμού αυτού. Διαφορετικά, εκχωρείται στην υπηρεσία του Κτηματολογίου (ΕΚΧΑ) η αρμοδιότητα, με αποτέλεσμα να μεγιστοποιούνται τα περιθώρια λαθών, άρα και ενστάσεων από τους πολίτες.

Μετά από συζήτηση δυο ωρών περίπου, κατά την οποία δεν στάθηκε δυνατή η διαμόρφωση κοινής άποψης του Δήμου για τις κατευθύνσεις προς το μελετητή, ο Δήμαρχος ανακοίνωσε πως θα φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου μάλιστα θα ζητήσει ψήφο κατά συνείδηση. Επιπλέον, αποφασίσθηκε εκ νέου συνάντηση μετά από ένα μήνα, ώστε οι παρατάξεις να ενημερωθούν για την πορεία της μελέτης που εκπονείται από τον εξωτερικό συνεργάτη πάνω στο θέμα.

Αξίζει, πάντως, εδώ να αναφερθούν και τα ερωτήματα που έβαλε επιπλέον ο κ. Λαγκαδινός: Πώς μπορεί να διασφαλισθεί πως, όταν έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όλα τα μέλη του θα είναι επαρκώς ενημερωμένα για το κρίσιμο αυτό θέμα; Και γιατί δεν ζητήθηκε η γνώμη περισσότερων μηχανικών της πόλης που έχουν βγάλει άδειες και άρα έχουν σκοντάψει στα προβλήματα, έχουν ασχοληθεί και γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής;