logo


“Άποψη της Δημοτικής Αρχής είναι πως θα πρέπει να συνδιαμορφωθούν από όλες τις παρατάξεις οι κατευθύνσεις για το αποτέλεσμα της δουλειάς που θα κάνει όποιος συνεργάτης προσληφθεί για τους δασικούς χάρτες”.

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης στην πρόσφατη (19/9) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόσληψη εξωτερικού συνεργάτη που θα εκπονήσει τη μελέτη κατάρτισης των δασικών χαρτών, μετά από την πρόσφατη σχετική υπουργική απόφαση.

img_6875

Παράλληλα στη συζήτηση, που κατά το μεγαλύτερο μέρος της διεξήχθη με κλειστά μικρόφωνα, μετά από αίτημα του αρμόδιου Αντιδημάρχου Ευ. Λυρούδια και τη σύμφωνη γνώμη των παρατάξεων, ο κ. Ζαμάνης κατέθεσε την πρόταση, εν είδει κειμένου εργασίας, της Διοίκησης για το δασικό, προσθέτοντας πως για τους οικισμούς Αγ. Στεφάνου, Άνοιξης, Ραπεντώσας και Αγ. Αγγέλων ο Δήμος δεν πρέπει καν να συμμετάσχει στη διαδικασία, μια που ο χαρακτήρας των περιοχών αυτών δεν αμφισβητείται. Σε διαφορετική περίπτωση, υπογράμμισε ο Δήμαρχος, τίθεται εν αμφιβόλω το νομικό κεκτημένο τους:

1. Οικισμοί με όρια προσδιορισμένα με νομαρχιακές αποφάσεις.

1.1. Ο Δήμος δεν δέχεται την ύπαρξη εκτάσεων δασικού χαρακτήρα μέσα στα
πιο πάνω όρια.
1.2 Οικισμοί με όρια προσδ/να με νομ/κές αποφάσεις και με Γ.Π.Σ. (Άγ. Στέφανος, Παλαιό Μπογιάτι, Άγ. Άγγελοι).
Γ.Π.Σ. →άρθρο13 ν.1337/83 που αφορά αναμορφώσεις – αναπλάσεις αστικών ζωνών. Η νομιμότητα της άνω υπαγωγής στο άρθρο 13 του ν.1337/83 δεν ελέγχεται παρεμπιπτόντως ως πράξη γενική ατομική. Άρα, σήμερα, είναι
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΑ.
Συνεπώς, η συμμετοχή του Δήμου στις προτεινόμενες διαδικασίες απεμπολεί το πιο πάνω νόμιμο κεκτημένο.
1.3 Οι μελέτες Άνοιξης-Αγ.Στεφάνου έχουν γίνει κατ’εφαρμογή του πιο πάνω άρθρου 13 του ν.1337/83. Άρα, σε περίπτωση συμμετοχής του Δήμου στις προτεινόμενες διαδικασίες, ο Δήμος θα έχει συνυπογράψει την αχρήστευση των μελετών αυτών και δη με τρόπο πανηγυρικό.
1.4 Είναι πλέον ή βέβαιον ότι θα εγερθούν αγωγές αποζημίωσης των ιδιοκτητών ιδιοκτησιών μέσα στους οικισμούς που θα χαρακτηρισθούν δασικού χαρακτήρα.
Σε περίπτωση συμμετοχής του Δήμου στις προτεινόμενες διαδικασίες, ο Δήμος, ως “συνένοχος”, θα φέρει ευθύνη.
1.5. Για τα τεμνόμενα η υπηρεσία να ενημερώσει το Υπουργείο ότι είναι εντός οικισμού.

2. Οικισμοί με όρια που δεν έχουν προσδιοριστεί ή έχουν προσδιοριστεί με αποφάσεις δημοτικών-κοινοτικών συμβουλίων (Σταμάτα-Σπάτα-Παλαιοσταμάτα, Σπατατζίκη-Πευκόφυτο, Αμυγδαλέζα).
Η υπηρεσία να ενημερώσει για τα όρια στις δύο πρώτες περιπτώσεις την αρμόδια υπηρεσία του Υπ. Περιβάλλοντος και να προσδιορίσει τα όρια της Αμυγδαλέζας (οικισμός προ του 1923 και αυτός), ενημερώνοντας ομοίως ως άνω.

3. Οικισμοί κάτω των 2.000 κατοίκων χωρίς όρια (Ροδόπολη, Τραυλού, Αγ.Θεόδωροι, Τρία Πεύκα, Αλεξανδρέικα, κ.λπ.).
Η περιοχή της Ροδόπολης για την οποία υπάρχει Γ.Π.Σ. σε ισχύ, έχει τις χρήσεις που προσδιορίζονται απ’ αυτό.
Η υπηρεσία να προσδιορίσει τα όριά τους και να ενημερώσει την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Προσέθεσε, τέλος, ο κ. Ζαμάνης πως θα γίνει ό, τι είναι δυνατόν από τις Υπηρεσίες, ώστε η απώλεια χρόνου, λόγω της πρόσφατης αναβολής της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, να καλυφθεί άμεσα.

Αντιρρήσεις, και μάλιστα ισχυρές, προέβαλε στα παραπάνω η Ενωτική Πρωτοβουλία τόσο με τον επικεφαλής της Γ. Καλαφατέλη όσο και με τον Γ. Κανατσούλη, τονίζοντας πως ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Και εφόσον ισχύει η προθεσμία που βάζει το Υπουργείο και μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν κατατεθεί τα στοιχεία από το Δήμο, τότε δεν υπάρχει χρόνος για την πρόσληψη κατόπιν διαπραγμάτευσης του εξωτερικού συνεργάτη και την εκπόνηση της μελέτης- εκτός και αν αυτός ο συνεργάτης έχει βρεθεί και ήδη εργάζεται (σ.σ. αξίζει εδώ να σημειωθεί πως καμιά τέτοιου είδους πρόσληψη, είτε με διαπραγμάτευση είτε με άλλο τρόπο, δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, 25 Σεπτεμβρίου, στη Διαύγεια). Επιπλέον αμφισβητήθηκε πως η προθεσμία της 27ης/9, στην οποία πάντως εκτιμάται- όπως υπογράμμισε ο κ. Ζαμάνης- θα δοθεί παράταση, θα αφορά σε όλο το Δήμο ή μόνο στη Δροσιά, για την οποία έχουν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες. Τέθηκε, επιπλέον, το ερώτημα αν πρόκειται περί πρόσληψης συμβούλου ή ανάθεσης εργασίας σε μελετητή μετά από διαπραγμάτευση, που είναι διαδικασίες με τελείως διαφορετικές προϋποθέσεις, σημείο καθοριστικό που οδήγησε την παράταξη στην καταψήφιση του θέματος.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνη με τη χάραξη κατευθύνσεων από το Δήμο ήταν η Νέα Πνοή για το Διόνυσο και ο Γ. Φωτάκης, που ζήτησε πάντως άμεση αποστολή του κειμένου εργασίας στις παρατάξεις για επεξεργασία, μια που τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά. Συμμερίστηκε πάντως τους προβληματισμούς για τη διαδικασία πρόσληψης του μελετητή.

img_6871

Με τα παραπάνω συναίνεσε και η Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου και ο Γ. Ζυγούνας, που κάλεσε το Σώμα να ψηφίσει ομόφωνα το θέμα της πρόσληψης συμβούλου μελετητή, ενώ διαφώνησε στην αποχή του Δήμου από τη διαδικασία για τους 4 οικισμούς: “Με σθεναρή παρουσία στο Υπουργείο να απαιτήσουμε με επιχειρήματα λύση για τις περιοχές που ταλαιπωρούνται επί τόσες διαδικασίες”. Δεν παρέλειψε πάντως ο κ. Ζυγούνας να υπενθυμίσει πως η πρόσληψη του μελετητή έρχεται σε σύγκρουση με παλαιότερες δημόσιες δηλώσεις του Αντιδημάρχου περί ετοιμότητας των Υπηρεσιών, ήδη από το καλοκαίρι.

Σύμφωνη δήλωσε με την πρόσληψη μελετητή και η Λαϊκή Συσπείρωση και η επικεφαλής της Ζ. Σώκου, η οποία υπογράμμισε τις μεγάλες οικιστικές πιέσεις και τα συμφέροντα που δρούσαν στην περιοχή τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ ζήτησε να οριοθετηθεί με πολιτική απόφαση του Δήμου ό, τι είναι οργανωμένα δομημένο μέχρι σήμερα και το υπόλοιπο να μείνει δάσος.

Αμέσως μετά πήρε το λόγο ο κ. Λυρούδιας που επέμεινε στην ετοιμότητα των Υπηρεσιών του Δήμου, οι οποίες κατέθεσαν εγκαίρως χάρτες με τα θεωρημένα όρια, εργασία που είχε εκπονηθεί από την προηγούμενη Διοίκηση, και υπογράμμισε πως στη διαδικασία που επιβάλλει το Υπουργείο, ο Δήμος θα πρέπει να συμμετάσχει και να προσέλθει με τη βοήθεια ενός μελετητή, που να γνωρίζει την περιοχή και να αφουγκράζεται το Υπουργείο και τις προθέσεις του, στον οποίο θα έχουν δοθεί σαφέστατες οδηγίες και κατευθύνσεις για το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Εξάλλου, τόνισε ο Αντιδήμαρχος, μεγάλο κομμάτι της Πολεοδομίας είναι πολιτικές αποφάσεις, με το κείμενο εργασίας αυτόν ακριβώς το σκοπό να εξυπηρετεί, στο πλαίσιο μάλιστα διαπαραταξιακής συνδιαμόρφωσης: “Πιστεύω πάντως πως υπάρχει και πολιτική απόφαση και μνημονιακή υποχρέωση τα θέματα αυτά να λυθούν”, προσέθεσε ο Αντιδήμαρχος.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες την εργασία ήδη διεκπεραιώνει γραφείου γνωστού δασολόγου-μελετητή, που έχει και στο παρελθόν ασχοληθεί με τα προβλήματα της περιοχής, προοπτική που πάντως βρήκε αντίθετη την  Π. Ταουξή, η οποία υποστήριξε πως οι Τεχνικές Υπηρεσίες, και πάντως μηχανικοί και όχι δασολόγοι, θα πρέπει να διεκπεραιώσουν την εργασία, αποδεχόμενη πάντως την αναγκαιότητα πρόσληψης συνεργάτη.