logo


Η Δευτέρα 3 Οκτωβρίου ορίστηκε φέτος ως Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού με σύνθημα “Νοιώσε τη  χαρά  της  άθλησης  χωρίς το άγχος της  νίκης και το φόβο της αποτυχίας: Αθλητισμός- Δικαίωμα για όλους”. Τη μέρα αυτή, αντί για μαθήματα, θα υλοποιηθούν στα σχολεία αθλητικές δραστηριότητες οι οποίες θα αποφασιστούν από τους Συλλόγους Διδασκόντων και θα πραγματοποιηθούν εντός σχολικού ωραρίου.

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Παιδείας και Θρησκευμάτων, η 3η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού πρέπει να είναι ανοικτή στην ευρύτερη κοινωνία, συνεπώς προτείνεται η διάχυση των δράσεων στις τοπικές αρχές, στον τοπικό τύπο, στους γονείς κ.ά. Ενδεικτικά, το πρόγραμμα της 3ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού μπορεί να περιλαμβάνει:

Αθλητικές δραστηριότητες, κινητικές δραστηριότητες, παιχνίδια, χορό, αθλήματα κ.λπ. ανάλογα με την ηλικία των μαθητών/τριών και τις υποδομές του σχολείου. Το περιεχόμενο πρέπει να είναι συναφές με τη θεματική ενότητα που έχει επιλεγεί και η συμμετοχή των παιδιών τόσο στην εφαρμογή όσο και στην οργάνωση της ημέρας αυτής κρίνεται θεμιτή και απαραίτητη.

Οι αθλητικές δράσεις μπορούν να εμπλουτιστούν και να συνδυαστούν με προβολές ταινιών, βίντεο σχετικής θεματολογίας, διαδραστική συζήτηση – αναστοχασμό, ανάγνωση και συζήτηση κειμένων, άρθρων από εφημερίδες και περιοδικά, κ.λπ., καλλιτεχνική – εικαστική – μουσική δημιουργία με συναφή θεματολογία (π.χ. δημιουργία αφίσας, πανό, κολάζ κ.λπ.) και άλλα.

Επιπρόσθετα, την ημέρα αυτή, οι σχολικές μονάδες έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Kids’ Athletics της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF), που θα υλοποιείται για το σκοπό αυτό σε διάφορα αθλητικά στάδια ανά την Ελλάδα κατόπιν συνεννόησης με την οικεία Ομάδα Φυσικής Αγωγής.

Σε περίπτωση που οι δράσεις δεν υλοποιηθούν στην ορισμένη ημερομηνία (3 Οκτωβρίου 2016) λόγω π.χ. καιρικών φαινομένων, ή άλλων γεγονότων, θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλη ημερομηνία εντός του μήνα, με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και να ενημερωθεί η αρμόδια Ο.Φ.Α.

Σε περίπτωση τοπικής εορτής – αργίας, ο οικείος Περιφερειακός Διευθυντής θα ορίσει μια εκ νέου και εντός του μήνα, ημερομηνία, που θα ισχύει για όλες τις σχολικές μονάδες της περιοχής.

Οι σχολικές μονάδες καλούνται να συμπληρώσουν και να αποστείλουν τον πίνακα(1) και υλικό (βίντεο, φωτοτυπίες, κείμενο, κ.α) από τις δράσεις της 3ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού στην οικεία Ομάδα Φυσικής Αγωγής το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 14/10/2016.

Όσον αφορά στις σχολικές μονάδες που θα υλοποιήσουν τις δράσεις σε διαφορετική ημερομηνία, θα αποστείλουν τα εν λόγω στοιχεία μετά από επικοινωνία με την οικεία Ο.Φ.Α.. Κατόπιν οι Ο.Φ.Α. θα πρέπει να συμπληρώσουν και να αποστείλουν τον συγκεντρωτικό πίνακα (2) των σχολείων αρμοδιότητάς τους στη Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του ΥΠ.Π.Ε.Θ., στην ηλεκτρονική διεύθυνση physea@minedu.gov.gr το αργότερο έως την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016.

beactivehellas_2016

Η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού έρχεται αμέσως μετά την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού, με τίτλο BEACTIVE, που θα διαρκέσει από τις 24 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Ελλάδα θα συμμετέχει μαζί με όλα τα  κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αθλητικές δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού. Πέρυσι, παρόλο που το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε πιλοτική φάση, οργανώθηκαν 164 αθλητικές δράσεις σε 17 αθλήματα όπου συμμετείχαν 34.000 άτομα και τις οποίες παρακολούθησαν 150.000 άτομα σε όλη τη χώρα. Η Ελλάδα για την άρτια διοργάνωση και εκτέλεση των περσινών αθλητικών δραστηριοτήτων σε εθνικό επίπεδο, έλαβε την 3η θέση στην κατάταξη. Η ευρωπαϊκή αναγνώριση ήρθε ως επιστέγασμα συλλογικής προσπάθειας και ως αποτέλεσμα αγαστής συνεργασίας μεταξύ Αθλητικών Φορέων, Ομοσπονδιών και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Γενικής Γραμματείας  Αθλητισμού.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού είναι μια νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προαγωγή του αθλητισμού και της σωματικής άσκησης σε όλη την Ευρώπη. Πρόκειται για μία πανευρωπαϊκή εκστρατεία που στόχο έχει να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους Ευρωπαίους ώστε να ενεργοποιηθούν -εξ ου και το λογότυπο/μότο #BEACTIVE- κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αλλά πολύ περισσότερο να ενθαρρυνθούν να συνεχίσουν να είναι ενεργοί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Για την επίτευξη του στόχου αυτού δημιουργούνται νέες δραστηριότητες και αξιοποιούνται ήδη υφιστάμενες επιτυχημένες πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό πλαίσιο. Για το λόγο αυτό, έχει αποσταλεί πρόσκληση σε όλες τις Ομοσπονδίες και τους Δήμους να συμμετέχουν με εκδηλώσεις τους στο πρόγραμμα.

Ο λόγος που δημιουργήθηκε η ανάγκη εκπόνησης μιας τέτοιας προσπάθειας, είναι γιατί διαπιστώθηκε στην Ευρώπη ότι το επίπεδο συμμετοχής των Ευρωπαίων πολιτών σε αθλητικές δραστηριότητες και σωματική άσκηση είναι πολύ χαμηλό. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού αποτελεί λοιπόν μια απάντηση στην πρόκληση αυτή, απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, καταγωγής, φύλου ή επιπέδου φυσικής κατάστασης.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού www.gga.gov.gr/beactivehellas μπορείτε να ενημερωθείτε για τις δράσεις που έλαβαν χώρα το 2015, αλλά και για εκείνες που θα πραγματοποιηθούν το 2016, όπως και από τη σελίδα στο facebook με την ονομασία Be Active Hellas (https://www.facebook.com/BeActiveHellas/).
Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στο επίσημο email beactivehellas@gga.gov.gr.

πηγή: ipaideia.gr/myota.gr