logo


Από την Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου και μέχρι 3 Οκτωβρίου όσοι από τους 274 δήμους  επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας θα πρέπει  να προχωρήσουν στην καταγραφή και ένταξη των έργων και ειδικοτήτων που έχουν ανάγκη στην ειδική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος. Κατά συνέπεια μέχρι τότε θα πρέπει να έχει προηγηθεί η χαρτογράφηση και ο σχεδιασμός των αναγκών τους.

Επίσης σήμερα Τρίτη 20/9 είναι η τελευταία ημέρα για τον ορισμό εκ μέρους των δήμων του υπεύθυνου διαχειριστή του προγράμματος.

Οι κωδικοί σύνδεσης με την πλατφόρμα, καθώς και οδηγίες για την χρήση της, θα σταλούν σύντομα στους υπεύθυνους διαχείρισης του προγράμματος ανά δήμο.

Τα παραπάνω κοινοποιούνται με επιστολή που εστάλη στους δήμους από τη γενική γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων πόρων, Δ. Χαλικιά.

Στην πλατφόρμα οι δήμοι καλούνται  να διαλέξουν ειδικότητες από μια αναλυτική κλειστή λίστα ειδικοτήτων. Οι ειδικότητες αυτές οφείλουν να «αντιστοιχούνται» στις ανάγκες που προκύπτουν από τα έργα που θα δηλώσετε ότι θα υλοποιήσετε στην προαναφερόμενη πλατφόρμα.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως έχει δημόσια δεσμευτεί η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ρ. Αντωνοπούλου είναι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου να έχει ολοκληρωθεί, από πλευράς των δήμων, η διαδικασία καταγραφής και ένταξης των έργων και των ειδικοτήτων στην ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας και  έως τα τέλη Οκτωβρίου να εκδοθεί η πρόσκληση για την πρόσληψη 23.000 μακροχρόνια ανέργων, ώστε να τοποθετηθούν στις θέσεις τους εντός Νοεμβρίου.
Και αυτή η φάση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας στους δήμους θα είναι οκτάμηνης διάρκειας και απευθύνεται κυρίως σε μακροχρόνια ανέργους. Το  πρόγραμμα στοχεύει:
 στην αντιμετώπιση της ανεργίας και την επανασύνδεση των μακροχρόνια ανέργων με την αγορά εργασίας,
 στην προαγωγή της κοινής ωφέλειας σε τοπικό επίπεδο μέσω της σύζευξης των παραγωγικών ικανοτήτων των ανέργων
 στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών

Οι άνεργοι που θα συμμετάσχουν θα απασχοληθούν σε υλοποίηση έργων με μετρήσιμα αποτελέσματα όσον αφορά τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών.
Τα έργα αυτά επιλέγονται από τους ίδιους τους δήμους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Τα έργα που θα υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα πρέπει να στοχεύουν:
 στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες
 στη συντήρηση και αναβάθμιση μικρών υποδομών
 στην αναβάθμιση της λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών,
 στη βελτίωση και προστασία του περιβάλλοντος

Προκειμένου δε να επιτευχθεί ο στόχος της διευκόλυνσης της επανένταξης των ανέργων στην αγορά εργασίας, τα νέα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας περιλαμβάνουν και δράσεις συμβουλευτικής και κατάρτισης.
Για την λεπτομερέστερη ενημέρωση των δήμων, έχει σταλεί αναλυτικός οδηγός εφαρμογής κοινωφελούς προγράμματος του προγράμματος όπου αναγράφονται αναλυτικά τα βήματα.

Σχετική, εξάλλου, επιστολή προς τους Δημάρχους έχει στείλει και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Ο Γ. Πατούλης επισημαίνει ότι ικανοποιείται μια πάγια διεκδίκηση της ΚΕΔΕ και ζητεί να προχωρήσουν με γρήγορα βήματα στην καταγραφή και ένταξη των έργων και ειδικοτήτων που έχουν ανάγκη.

πηγή: localit.gr