logo


Με τη συμμετοχή 84 Δήμων της Ελλάδας ξεκίνησε χθες Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου η Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας- European Mobility Week, που θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου και στην οποία συμμετέχουν συνολικά 2250 Δήμοι από όλη την Ευρώπη. Πρώτη χώρα σε συμμετοχές η Αυστρία με 518 πόλεις και ακολουθεί η Ισπανία με 434.

H European Mobility Week έχει σκοπό να παρακινήσει τις τοπικές αρχές να αναπτύξουν δράσεις τόνωσης της Βιώσιμης Κινητικότητας και να δοκιμάσουν ρυθμίσεις και υποδομές για να πείσουν τους πολίτες να τις δοκιμάσουν.

Για το 2016, έχει επιλεγεί ως μότο το «Έξυπνη κινητικότητα. Ισχυρή Οικονομία» (Smart mobility. Strong economy) εστιάζοντας στη διασύνδεση της αστικής μετακίνησης και της οικονομικής ανάπτυξης των πόλεων, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στον αστικό ιστό, μέσω της συνύπαρξης των MMM, των πεζών, των ποδηλάτων και των οχημάτων. Ειδικότερα, και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), “το φετινό θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας εστιάζει στα ωφέλη που προκύπτουν από την έξυπνη αστική κινητικότητα, τόσο στον κάθε πολίτη μεμονωμένα, όσο και στις επιχειρήσεις αλλά και στην κοινωνία γενικότερα. Δίνει έμφαση στην αλλαγή των τρόπων συμπεριφοράς μας επιλέγοντας περισσότερο βιώσιμους τρόπους μετακίνησης, όπως το ποδήλατο, το βάδισμα, τα μέσα μεταφοράς καθώς και ο συνδυασμός αυτών σε κάθε διαδρομή. Αυτό θα βοηθήσει τις πόλεις μας να ανπτυχθούν οικονομικά και να γίνουν περισσότερο καθαρές, ήσυχες, ασφαλέστερες, λιγότερο συνωστισμένες και σίγουρα ένα καλύτερο μέρος για να μένουμε.
Ας σκεφτούμε καλύτερα όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχουμε για τη μετακίνησή μας και ας επιλέξουμε σωστά την καλύτερη και πιο σύντομη διαδρομή. Κάνοντας έξυπνες επιλογές στα είδη των μέσων μεταφοράς που χρησιμοποιούμε, εξοικονομούμε χρήματα, βελτιώνουμε την υγεία μας και βοηθάμε το περιβάλλον.

Πρωτοπόρος δήμος στην Ελλάδα είναι βέβαια τα Τρίκαλα: Με την μοναδική πρωτοβουλία του Λεωφορείου χωρίς οδηγό αλλά και με τις συνεχείς δράσεις του όλο το χρόνο για την καθιέρωση της Βιώσιμης Κινητικότητας έχει αναπτύξει πλήρες πρόγραμμα δραστηριοτήτων καθ΄όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.  Από εκεί και πέρα οι περισσότεροι δήμοι αναπτύσουν δράσεις όπως ποδηλατοδρομίες, κυκλοφοριακή αγωγή κ.λπ.

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Bike Festival που διοργανώνεται στην Τεχνόπολη στην Αθήνα όπου φέτος πραγματικά υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση συλλόγων και εταιρειών και έχει διοργανωθεί ένα πλούσιο πρόγραμμα.

Στη διεύθνση http://mobilityweek.eu μπορείτε να βρείτε όλο το απαραίτητο υλικό.

πηγή: myota.gr