logo


Προβληματισμοί, ανησυχίες, επιφυλάξεις, καταγγελίες και απόφαση για κλιμάκωση των κινήσεων διατυπώθηκαν στη χθεσινή (Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου) ενημερωτική συνάντηση του Συλλόγου Γονέων του 1ου Δημοτικού Δροσιάς και 3ου Δημοτικού Διονύσου, που πραγματοποιήθηκε στου Καργάκου, όπου τα δυο σχολεία συστεγάζονταν μέχρι και χθες.

photo-433

Προβληματισμοί γύρω από την ασφάλεια του κτηρίου στην Αργυρουπόλεως, στο οποίο επιστρέφει σήμερα Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, μετά από τέσσερα χρόνια, το 1ο Δημοτικό της Δροσιάς.
Ανησυχίες και επιφυλάξεις για την πιθανή συστέγαση του 3ου Δημοτικού Διονύσου, που παραμένει στου Καργάκου, με τμήματα του ΕΠΑΛ.
Καταγγελίες για ανεξήγητη σπουδή της Δημοτικής Αρχής να ολοκληρώσει μέσα στο καλοκαίρι τις εργασίες ανακατασκευής του παλιού σχολείου, όταν μάλιστα έχει αποφασισθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο παράταση αυτών των εργασιών μέχρι τέλους Νοεμβρίου.
Και απόφαση να κατατεθεί σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα, που σημαίνει πως η σημερινή μεταφορά των παιδιών ίσως αποδειχθεί προσωρινή.

Πιο συγκεκριμένα, στη χθεσινή-ολιγομελή, πάντως- συνάντηση του Συλλόγου, στην οποία παρευρέθηκαν κυρίως γονείς από το 3ο Δημοτικό Διονύσου και ελάχιστοι από το 1ο Δημοτικό Δροσιάς, εκφράστηκαν έντονοι προβληματισμοί τόσο για τη μεταφορά 6 τμημάτων στο παλιό σχολείο της Αργυρουπόλεως, όσο και για την πιθανή επέκταση του ΕΠΑΛ στις αίθουσες που ελευθερώνονται στου Καργάκου. Η εξέλιξη αυτή, που στην αρχή ήταν απλή φήμη, στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε τόσο από το Δήμαρχο Διονύσου Δ. Ζαμάνη, ο οποίος- σύμφωνα με το Σύλλογο- παραδέχθηκε πως υπάρχει επίσημο αίτημα του ΕΠΑΛ, όσο και από τη Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β. Ξυθάλη, που επιβεβαίωσε τη φήμη. Καμία οριστική απόφαση πάντως δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής.

photo-435

Το πρόβλημα, όπως παρουσιάστηκε χθες στη συνάντηση του Συλλόγου, έχει δυο σκέλη τα οποία συνδέονται απολύτως μεταξύ τους: Από τη μια πλευρά είναι η μεταφορά 120 περίπου παιδιών σε ένα σχολείο αποτελούμενο από δυο κτήρια- της δεκαετίας του ’50 και του ‘70 αντιστοίχως- για το οποίο ουδείς αρμόδιος υπογράφει σήμερα πως είναι ασφαλή από άποψη στατικής επάρκειας. Και από την άλλη πλευρά η πιθανή συστέγαση τμημάτων ή εργαστηρίων του ΕΠΑΛ με τα παιδιά του 3ου Δημοτικού Διονύσου, εξαιτίας ακριβώς της παραπάνω μεταφοράς, προοπτική που συναντά τη σφοδρή αντίδραση των γονιών.

Είναι αναγκαίος ή όχι ο έλεγχος της στατικής επάρκειας στο παλιό σχολείο;
Με έγγραφο του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Ευ. Λυρούδια εμμέσως πλην σαφώς αναγνωρίζεται η αναγκαιότητα διενέργειας ελέγχου στατικής επάρκειας στο κτήριο της οδού Αργυρουπόλεως: “Επιπλέον μελέτες και εργασίες για τον έλεγχο και την βελτίωση του ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού και τον έλεγχο της στατικής επάρκειας των δυο κτηρίων θα γίνουν με εργολαβίες του τρέχοντος έτους” (Α.Π. 1420/1.3.2016).

lyrkarga

Θα πρέπει επιπλέον να σημειωθούν εδώ και τα εξής:
Για το σχολείο βρίσκεται σε εξέλιξη εργολαβία με αρχικό προϋπολογισμό 128.000 ευρώ και με αντικείμενο, σύμφωνα με τη μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας, την “ανακατασκευή κτηρίου, περιβάλλοντος χώρου και ενεργειακή αναβάθμιση Δημοτικού Σχολείου Δροσιάς”. Οι εργασίες περιελάμβαναν “τις βασικές οικοδομικές εργασίες στο εξωτερικό περίβλημα των δυο κτηρίων… και εργασίες αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου”, ενώ με την έκπτωση που έδωσε ο εργολάβος (κοινοπραξία ΚΟΝΤΟΣ- ΜΠΑΛΑΣ) η δαπάνη κατέβηκε στις 43.371 ευρώ.

Ακόμη 25000 ευρώ δόθηκαν με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου μέσα στο καλοκαίρι για τη διενέργεια ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών στο ίδιο σχολείο, ενώ πριν ένα μήνα το Δ.Σ. ενέκρινε παράταση τεσσάρων μηνών στην εργολαβία, λόγω φθορών που προκλήθηκαν από βανδαλισμούς και καιρικές συνθήκες. Η παράταση λήγει στις 23 Νοεμβρίου.

Παράλληλα, και πάλι τον Αύγουστο, η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε έκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίασή της- προκειμένου να λειτουργήσει το σχολείο με τη νέα σχολική χρονιά- ενέκρινε τη δαπάνη 4600 ευρώ “για τις εργασίες επισκευής και συντήρησης εγκαταστάσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δροσιάς”, τις οποίες ανέθεσε στον ένα από τους δυο εργολάβους της κοινοπραξίας Γ. Κόντο μετά από προσφορά του.

Ο Σύλλογος από την πλευρά του επιμένει πως οι όποιες εργασίες έχουν μέχρι στιγμής εκτελεστεί, αποτελούν εξωραϊσμό του σχολείου, ενώ το πραγματικό πρόβλημα, που είναι η ασφάλεια των μαθητών, δεν έχει καθόλου αντιμετωπιστεί. Επικαλούνται μάλιστα προς τούτο την τεχνική έκθεση του Τ. Λουκά, γονιού και πολιτικού μηχανικού, ο οποίος εθελοντικά εξέτασε το κτήριο και διαπίστωσε υγρασίες τέτοιας έκτασης που να δικαιολογούν σοβαρές υπόνοιες για φθορά στον οπλισμό.

Ερωτηματικά εξάλλου διατυπώθηκαν χθες για τη σπουδή με την οποία μεθοδεύτηκε η μεταφορά του σχολείου, τη στιγμή που και παράταση των εργασιών έχει δοθεί, αλλά και η απόφαση για τον καθορισμό των γεωγραφικών ορίων με βάση τα οποία χωρίζονται οι μαθητές ελήφθη μόλις την περασμένη Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, σε έκτακτη συνεδρίαση της περίπου ανενεργής Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, και τρεις ημέρες πριν την έναρξη του σχολικού έτους. Επικαλούνται επιπλέον οι γονείς τις διαφορετικές εκτιμήσεις για την ετοιμότητα του σχολείου να λειτουργήσει σήμερα, που εκφράστηκαν από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Β. Κοκμοτό («δεν προλαβαίνει ο εργολάβος») και το συνάδελφό του κ. Λυρούδια («έχουν τελειώσει τα πάντα και οι διευθυντές είναι ενημερωμένοι»).

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, στο σχολείο της Αργυρουπόλεως δεν υπάρχει ακόμη εποπτικό υλικό, ούτε και γραφεία δασκάλων ή τουαλέτες για ΑΜΕΑ.

Όπως, τέλος, ανακοίνωσε η Λ. Λαγού Πρόεδρος του Συλλόγου μετά από την παραίτηση του Σ. Κοτρώτσου, εκτελώντας παλαιότερη (Μάρτιος 2016) απόφαση, θα προσέφευγε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την αναστολή της απόφασης για τη μεταφορά του 1ου Δημοτικού Δροσιάς, εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σύντομα στην επιστροφή των μαθητών στου Καργάκου.

Το θέμα θα απασχολήσει σήμερα και την Ένωση Γονέων, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της οποίας θα συζητηθεί εκτός Ημερήσιας Διάταξης.