logo


Σε μερικές ημέρες από τώρα, δηλαδή τον προσεχή Σεπτέμβριο, θα πρέπει να αποστείλουν οι Δήμοι της χώρας στο αρμόδιο Υπουργείο όλα τα στοιχεία που αφορούν στους δασικούς χάρτες της περιοχής τους. Με λίγα λόγια, και σύμφωνα με τις πρόσφατες ρυθμίσεις του Ν.4389/2016, οι Δήμοι θα πρέπει να στείλουν σε χάρτες τα χρωματιστά πολύγωνα στα όριά τους, και ειδικότερα:

τα πορτοκαλί, που αντιστοιχούν στις περιοχές οι οποίες είναι πλήρως τακτοποιημένες πολεοδομικά είτε με Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, είτε με εγκεκριμένα όρια οικισμών, είτε με εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια είτε εκεί όπου έχουν κυρωθεί οριστικά οι δασικοί χάρτες. Τα πορτοκαλί πολύγωνα εξαιρούνται οριστικά από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

τα κίτρινα, δηλαδή οι περιοχές οικισμών χωρίς θεωρημένα όρια (εκεί ανήκουν και οι οικισμοί προ του ’23 που δεν έχουν θεωρηθεί επισήμως τα όριά τους), οι περιοχές που έχουν προταθεί να μπουν στο Σχέδιο αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, καθώς και οι περιοχές που αν και είχαν ενταχθεί παλαιότερα στο Σχέδιο, απεντάχθηκαν αργότερα γιατί δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Τα κίτρινα πολύγωνα θα εξαιρούνται επίσης από την ανάρτηση των δασικών χαρτών (τουλάχιστον προσωρινά). Στη συνέχεια θα σταλούν για έλεγχο στις Διευθύνσεις Δασών προκειμένου να εξακριβωθεί σε ποιους υπάρχουν θύλακοι δασών και ποιοι είναι καθαροί.
Όπου υπάρχει πρόβλημα, οι αντιρρήσεις δεν θα εξεταστούν μεμονωμένα αλλά θα συσταθεί Επιτροπή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση η οποία θα εξετάσει:
– Τις νόμιμες άδειες.
– Τα προϋφιστάμενα του ’55 κτήρια.
– Πότε επήλθε η μεταβολή του δασικού χαρακτήρα και με ποιες πράξεις της Διοίκησης.
Το πόρισμα θα αναρτηθεί στη Διαύγεια και στη συνέχεια θα δοθούν κατευθυντήριες γραμμές από το ΥΠΕΝ.

τα ιώδη (μωβ), δηλαδή οικισμοί, που δεν πληρούν καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις (των άλλων δυο κατηγοριών) και οι οποίοι γενικά δεν έχουν καμία πολεοδομική νομιμότητα. Εδώ σε πρώτη φάση θα φτιαχτούν τα περιγράμματα με ευθύνη του οικείου Δήμου και των Υπηρεσιών του, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, και στη συνέχεια θα ξεκαθαριστούν οι ενέργειες για το ποια τμήματα θα νομιμοποιηθούν και ποια όχι. Οι εν λόγω περιοχές θα βαφτούν στους χάρτες με μωβ χρώμα. Και αυτά τα πολύγωνα θα εξαιρεθούν προσωρινά από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Τα μωβ πολύγωνα επανεξετάζονται κατά περίπτωση, δηλαδή κτήριο προς κτήριο, από ειδική Επιτροπή του Υπουργείου, αποτελούμενη από πολεοδόμο, δασολόγο, εκπρόσωπο ΟΤΑ και δικηγόρο.

Στόχος του Υπουργείου η ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών, που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση με εξαίρεση- προσωρινή ή οριστική- όλων των πολυγώνων όλων των χρωμάτων.

“Εφαρμόζοντας” τα πολύγωνα στην περίπτωση του Δήμου Διονύσου, έχουμε απ’ όλα: Πορτοκαλί πολύγωνα όπως για παράδειγμα το Κρυονέρι ή η Αιολίδα στη Δ.Κ. Διονύσου (τουλάχιστον το Σχέδιο του ’62), καθώς και το ρυμοτομικό της Δροσιάς και οι τρεις διανομές του Υπ. Γεωργίας στον Άγ. Στέφανο και την Άνοιξη. Κίτρινα πολύγωνα όπως οι οικισμοί του Αγ. Στεφάνου και της Άνοιξης και η περιοχή γύρω από τη Ροδόπολη. Και βέβαια μωβ πολύγωνα, όπου εμπίπτει η περίπτωση των Αλεξανδρέικων στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου, ίσως και το Πλατύ Χωράφι στην ίδια Κοινότητα αλλά και η Αμυγδαλέζα και η Παλιοσταμάτα στη Σταμάτα και το Σπατατζίκι στον Άγ. Στέφανο.

Κρίσιμο μέγεθος για τη διαμόρφωση των μωβ πολυγώνων είναι η οικιστική πύκνωση, όρος που εισήχθη στο νέο Νόμο και αποσαφηνίσθηκε στα τέλη Ιουλίου με υπουργική απόφαση: Για τον ορισμό της οικιστικής πύκνωσης λαμβάνεται υπόψη ο ελάχιστος αριθμός συγκέντρωσης κτηρίων και η μέση αναλογία αριθμού κτιρίων ανηγμένη στην επιφάνεια που περιλαμβάνεται στο ιώδες περίγραμμα.
Ωστόσο, καθώς δεν καθορίζεται συγκεκριμένη απόσταση μεταξύ των αυθαιρέτων, σε περίπτωση που η περιοχή είναι αραιοκατοικημένη, η έκταση της πύκνωσης μπορεί να είναι είτε πολλαπλάσια είτε και μικρότερη. Σύμφωνα με την απόφαση, περιοχές με ελάχιστο αριθμό 50 παράνομων κτιρίων μπορούν να εξαιρεθούν «προσωρινά» από τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών ώσπου να εξεταστούν κατά περίπτωση, κτήριο προς κτήριο.

Την ευθύνη για τον προσδιορισμό των μωβ περιγραμμάτων για τις οικιστικές πυκνώσεις έχουν οι Δήμοι, οι οποίοι πρέπει να τις αποτυπώσουν εντός έξι μηνών, δηλαδή ως τις 20 Ιανουαρίου 2017. Για τις περιοχές για τις οποίες υφίσταται θεωρημένος δασικός χάρτης η προθεσμία περιορίζεται στους δύο μήνες. Για τους Δήμους της Αττικής εντούτοις ισχύει η προθεσμία του Σεπτεμβρίου 2016.

Ευ. Λυρούδιας: «Έτοιμος ο Δήμος Διονύσου» 

LIROUDIAS

Απολύτως έτοιμος δηλώνει ο Δήμος Διονύσου δια στόματος του αρμοδίου Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Χωροταξίας και Πολεοδομίας Ευ. Λυρούδια. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Λυρούδια στην Οδό Διονύσου “εφόσον οι υπουργικές αποφάσεις είναι σαφείς, ο Δήμος μας είναι από τους λίγους που έχουν αποστείλει ήδη θεωρημένους χάρτες ορίων στην Πολεοδομία, κάτι που είχα τονίσει και στην εκδήλωση για τους δασικούς χάρτες που έγινε στην πόλη πριν από λίγο καιρό. Τα ίδια στοιχεία έχουν αποσταλεί και στο Δασαρχείο, χωρίς ως συνήθως απάντηση εκ μέρους του. Η ουσία είναι πως οι υπηρεσίες μας εργάστηκαν ευσυνειδήτως και έκαναν το καθήκον τους για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους”. Στην ίδια δήλωση ο Αντιδήμαρχος, που δεν θέλησε να αναφερθεί στον επιμέρους “χρωματισμό” για το Δήμο Διονύσου “γιατί τώρα θα ήταν επιπόλαιο εκ μέρους μου”, κατέθεσε επιπλέον και τη συνολική του άποψη αναφορικά με τις επιχειρούμενες αλλαγές στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο: “Δεν υπάρχει πολιτισμός, και το τονίζω, χωρίς σχεδιασμό και πολεοδομία. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να υπάρχουν αμοιβαίες θυσίες και υποχωρήσεις ανάμεσα στον σχεδιάζοντα, που είναι εν γένει το κράτος, και του σχεδιαζόμενου, που είναι η καλή ποιότητα ζωής την οποία το κράτος και ο Δήμος οφείλουν να εξασφαλίζουν για τους πολίτες. Τα νομικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται, κάποια στιγμή ισορροπούν και γίνεται ο σχεδιασμός. Όσον αφορά στα ιώδη και τις οικιστικές πυκνώσεις, αποτελούν αδυναμία του κράτους αυτού να σχεδιάσει πολιτισμό. Πρόκειται ουσιαστικά για αναγνώριση μιας υφιστάμενης κατάστασης, όπου το κράτος αναγνωρίζει πως κάποιοι έχουν χτίσει σε οικιστική πύκνωση και εκεί πρέπει να παρέχει υποδομές, δηλαδή πολιτισμό, όπως το ευρωπαϊκό κεκτημένο επιτάσσει. Από το 1983 ισχύει αυτό, από το Νόμο του Τρίτση. Προσωπικά έχω κάνει έρευνα και μέσω του Πολυτεχνείου και μέσω του Υπουργείου και έχω κατασταλάξει ποιες περοχές ανήκουν πού, κάποιες μάλιστα με δήθεν έξυπνους τρόπους. Αυτό όμως, οι δήθεν έξυπνοι τρόποι, είναι ελάττωμα του πολεοδομικού σχεδιασμού: Ο νόμος και ο σχεδιασμός πρέπει να είναι καθαροί και σαφείς. Αντιθέτως εδώ έχουμε συνάρτηση σπιτιών και έκτασης, συνεπώς φωτογραφίζει κάποιους, με αποτέλεσμα να τεκμαίρεται πως στόχος του νόμου είναι να βολέψει καταστάσεις. Ενώ ο στόχος, που πρέπει να γίνει απαίτησή μας, είναι οι υποδομές. Αυτά πρέπει να ενθαρρύνει και να ψηφίζει ο κόσμος”.

Π. Ταουξή: «Στείλαμε- αλλά όχι αυτά που μας ζήτησαν»

taouxi

Διαφορετική εικόνα, εντούτοις, δίνει για την ετοιμότητα του Δήμου η Π. Ταουξή, δημοτική σύμβουλος εντεταλμένη για την Πολεοδομία, που δηλώνει ξεκάθαρα πως έχουν μεν σταλεί στοιχεία στο Υπουργείο, όχι όμως αυτά που το Υπουργείο έχει ζητήσει: “Πράγματι ο Δήμος έχει αποστείλει χάρτες με αποτυπωμένα τα Σχέδια Πόλεως για τις περιοχές, οι οποίοι χάρτες χρονολογούνται το 2012, δηλαδή 4 χρόνια πριν. Κανείς δεν έχει δουλέψει έκτοτε για να αποτυπώσει τα χρωματιστά πολύγωνα που μας ζητούν σήμερα από το Υπουργείο”. Η ίδια προσθέτει πως μόλις προ ολίγων ημερών το Κτηματολόγιο έστειλε στην Τεχνική Υπηρεσία κωδικούς, που θα της επιτρέπουν να «μπαίνει» ηλεκτρονικά στους χάρτες που έχει ήδη καταθέσει, και να προβαίνει σε τυχόν απαιτούμενες διορθώσεις.

Ενώ η Λ. Φέρμελη, πολιτικός μηχανικός και τέως δημοτική σύμβουλος της πόλης μας, αναρωτιέται: Μας έχει δώσει τους κατάλληλους χάρτες (ορθοφωτοχάρτες) η Κτηματολόγιο Α.Ε.; Πώς θα εκπονήσει τα πολύγωνα η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου- μόνη της ή με τη βοήθεια κάποιου εξωτερικού συνργάτη; Σε ποιο χρώμα θα ανήκουν περιοχές της πόλης των οποίων οι εκκρεμότητες θεωρήθηκαν από την Πολεοδομία Καπανδριτίου; Και υπενθυμίζει πως στα συρτάρια του Δήμου βρίσκεται μελέτη του συναδέλφου της Μ. Ουρανού, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας, αμέσως μετά από την καλλικρατική ένωση. Στη μελέτη αυτή αποτυπώνονται πάνω στους χάρτες τα πολύγωνα και απεικονίζονται όλα τα Σχέδια Πόλης και οι εκκρεμότητες- αλλά με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν τότε και οι οποίες πλέον έχουν διαφοροποιηθεί.