logo


«Στενεύει» το πλαίσιο ελέγχου των ΟΤΑ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ήδη βρίσκεται σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση. Συγκεκριμένα, στα άρθρα 1-11 γίνεται ειδική αναφορά σε ό,τι έχει να κάνει με την Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ, τον Ελεγκτή Νομιμότητας, το Προσωπικό και τη Διάρθρωση Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας ΟΤΑ, το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, τις αρμοδιότητες των Πειθαρχικών Οργάνων, τους Επιτόπιους Ελέγχους Οικονομικής Διαχείρισης κ.ά.

Ειδικότερα (άρθρο 1) ιδρύεται στην έδρα κάθε Περιφέρειας Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α. (Α.Υ.Ε. – Ο.Τ.Α.), η οποία υπάγεται απ’ ευθείας στον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Σε περίπτωση προσβολής των πράξεων της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α. ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων, παρίσταται ως διάδικος, πλην του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, και ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός. Η Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α. είναι αρμόδια για τον έλεγχο νομιμότητας των πράξεων των Ο.Τ.Α. και για τον πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών οργάνων τους κατά την παρ. του άρθρου 102 του Συντάγματος».

Επιπλέον (άρθρο 2) στην Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α. συστήνεται θέση προϊσταμένου αυτής, που φέρει τον τίτλο «Ελεγκτής Νομιμότητας». Ο Ελεγκτής Νομιμότητας ασκεί τον έλεγχο νομιμότητας των πράξεων των Ο.Τ.Α. και τον πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών οργάνων τους. Είναι ανώτατος
υπάλληλος του κράτους, διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής
Ανασυγκρότησης για πενταετή θητεία και λαμβάνει τις κάθε φύσης αποδοχές Γενικού Διευθυντή Υπουργείου.

Όσον αφορά σε θέματα οικονομικής διαχείρισης (άρθρο 8) η Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α. μπορεί, στο πλαίσιο του έργου της, να ενεργεί επιτόπιους ελέγχους, προκειμένου να διαμορφώνει ίδια αντίληψη. Ο Ελεγκτής Νομιμότητας συντάσσει στο τέλος κάθε έτους έκθεση, στην οποία καταγράφει το έργο της Α.Υ.Ε. – Ο.Τ.Α., της οποίας προΐσταται, και ειδικότερα τον αριθμό των πράξεων που ελέγχθηκαν, τις προσφυγές που εξετάσθηκαν, τις αναστολές εκτέλεσης που χορηγήθηκαν και τα ζητήματα εν γένει που απασχόλησαν την υπηρεσία κατά τη διενέργεια της εποπτείας. Στην ίδια έκθεση μπορεί να προτείνονται μέτρα, νομοθετικά και άλλα για την αποτελεσματικότερη διενέργεια του ελέγχου νομιμότητας. Η έκθεση υποβάλλεται στον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και κοινοποιείται δια του Υπουργού στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων, στο Συνήγορο του Πολίτη, στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.). Οι εκθέσεις των Ελεγκτών Νομιμότητας όλων των Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας Ο.Τ.Α. συζητούνται στο Συμβούλιο Ελεγκτών Νομιμότητας του άρθρου 223, το οποίο συντάσσει πορίσματα που αφορούν στον έλεγχο νομιμότητας και εν γένει την κρατική εποπτεία στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

πηγή: aftodioikisi.gr