logo


Ρεπορτάζ του Γ. Κανελλόπουλου, εφημερίδα ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Δίνοντας δυναμικό παρών έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι Δήμοι Κηφισιάς και Διονύσου απέσπασαν τη δέσμευση του υπουργού Π. Σκουρλέτη ότι δεν θα υπογράψει τη μελέτη για τα πλευρικά διόδια.

Η δυναμική κινητοποίηση που οργάνωσαν, εν μέσω κατακαλόκαιρου, την Παρασκευή 5 Αυγούστου, με τη συμμετοχή φορέων, δεκάδων πολιτών και εργαζομένων, είχε θετική έκβαση. Από το πρωί συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επί της Λ. Μεσογείου 119, υψώνοντας πανό με συνθήματα «Όχι στα άδικα και παράλογα νέα διόδια, όχι στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των Δήμων μας». Οι δήμαρχοι Κηφισιάς και Διονύσου Γιώργος Θωμάκος και Διονύσης Ζαμάνης κάλεσαν τους πολίτες την ειρηνική αυτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα πλευρικά διόδια, έξω από το υπουργείο. Η μεταφορά των πολιτών από την Κηφισιά και τον Διόνυσο έγινε με λεωφορεία που διέθεσαν οι Δήμοι. Εκτός των δημάρχων, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, αντιδήμαρχοι των δυο Δήμων, επικεφαλής παρατάξεων, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου Λευτέρης Μαγιάκης, αλλά και ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης.

diod

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζονται οι αρμόδιοι, αυτή τη χρονική περίοδο, τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), της οποίας τυχόν κύρωση θα οδηγήσει στην εγκατάσταση πλευρικών σταθμών διοδίων στον Α/Κ Βαρυμπόμπης και Α/Κ Αγ. Στεφάνου, στην οποία σύσσωμοι οι Δήμοι, οι τοπικές κοινωνίες και οι κάτοικοι είναι κάθετα αντίθετοι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που μοίρασαν στους διερχόμενους και στους συγκεντρωμένους πολίτες: «Οι Δήμοι Διονύσου και Κηφισιάς εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην έγκριση της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την υπογραφή Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία θα οδηγήσει στην εγκατάσταση πλευρικών σταθμών διοδίων στον Α/Κ Βαρυμπόμπης και Α/Κ Αγ. Στεφάνου.
Τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Κηφισιάς και Διονύσου αλλά και το περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά καθώς οι αναμενόμενες άμεσες και έμμεσες περιβαλλοντικές επιπτώσεις για τους κατοίκους των Δήμων μας, τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες της περιοχής μας είναι δυσμενείς, όπως άλλωστε έχουμε ήδη εκφράσει.
Επιπλέον βέβαιη είναι η υπέρμετρη κυκλοφοριακή επιβάρυνση του τοπικού οδικού δικτύου, από την υπερτοπική ακόμη και βαριά κυκλοφορία που θα επιβαρύνει κατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα τη διαρκή κυκλοφοριακή συμφόρηση και την περιβαλλοντική υποβάθμιση των Δήμων μας.
Οι Δήμοι Κηφισιάς και Διονύσου βρισκόμαστε σε ετοιμότητα για προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων – στην απευκταία περίπτωση που αυτή υπογραφεί.   
Ζητούμε οριστική λύση του προβλήματος. Ζητούμε από τον υπουργό τη μη υπογραφή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων».

Δηλώσεις Π. Σκουρλέτη
Λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης βγήκε στην είσοδο του υπουργείου, όπου είχε σύντομη συνομιλία με τους δημάρχους και τους κατοίκους, δεσμευόμενος τελικά ότι:
1. Ο χαρακτήρας και η φύση του αυτοκινητοδρόμου της Εθνικής Οδού είναι τέτοιος και οι εξυπηρετήσεις που γίνονται είναι τέτοιες που δεν δικαιολογούνται οι πλευρικοί σταθμοί διοδίων και ο ίδιος είναι απόλυτα αντίθετος με διόδια τοπικού χαρακτήρα.
2. Δεν πρόκειται να υπογράψει τη ΜΠΕ.
3. Σε συζήτηση που είχε με τον συναρμόδιο υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, συμφώνησαν ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί το όλο σχέδιο.

«Προσωπικά είμαι 100% αντίθετος στο να υπάρξουν τα πλευρικά διόδια. Το δικό μας υπουργείο έχει ευθύνη για την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Να είστε βέβαιοι ότι θα πράξουμε ανάλογα και στο μέτρο των ευθυνών που μας αναλογούν για να μη γίνουν πράξη. Είχα χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Σπίρτζη και είμαστε απόλυτα εναρμονισμένοι στην αντιμετώπιση του θέματος», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σκουρλέτης.

Μετά τις δηλώσεις του, ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος τόνισε τα εξής προς τον υπουργό: «Δηλώνουμε κατ’ αρχήν ικανοποίηση από τη δήλωσή σας και είναι αυτονόητο πως χωρίς ΜΠΕ δεν στήνονται διόδια. Ελπίζουμε αυτήν την άποψη να είστε σε θέση να την επιβάλατε και στους συναδέλφους σας».

Ενώ ενημέρωσε για τα εξής τους συγκεντρωμένους κατοίκους: «Θέλω να ευχαριστήσω για τη στενή συνεργασία τον δήμαρχο Διονύσου και όλους τους συναδέλφους από τον γειτονικό μεγάλο Δήμο που μπορέσαμε σήμερα μαζί με τους ενεργούς πολίτες, τους φορείς και τους εργαζόμενους να πραγματοποιήσουμε μια εντελώς πρωτοποριακή και μοναδική συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από το υπουργείο. Η εκδήλωση αυτή τη δύσκολη μέρα του Αυγούστου στέφεται με απόλυτη επιτυχία. Τα όσα δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός κ. Σκουρλέτης σήμερα μάς αρκούν. Αν μη τι άλλο, δεν έχω δικαίωμα να αμφισβητήσω την αξιοπιστία του κ. Σκουρλέτη αυτήν την ώρα και όπως δήλωσε, δεν θα έχουμε υπογραφή της ΜΠΕ το αμέσως προσεχές διάστημα. Αυτό κρατάω εγώ ως ελάχιστο κεκτημένο. Φυσικά ο αγώνας θα είναι διαρκής, θα είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση και αποδείξαμε και σήμερα ότι διαθέτουμε αντανακλαστικά υπό πολύ αντίξοες συνθήκες να κάνουμε έντονη την παρουσία μας. Ευχαριστώ καθεμία και καθέναν από εσάς».

didia

Ο δήμαρχος Διονύσου Διονύσης Ζαμάνης από την πλευρά του δήλωσε τα εξής: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ και από εμένα σε όλους σας που είμαστε σήμερα εδώ, 5 Αυγούστου, αντί ο καθένας να είναι στις διακοπές του, να διαθέσει τις ώρες του για ένα ζήτημα που μας καίει, ζωτικής σημασίας για τις πόλεις μας. Από τη δέσμευση που πήραμε από τον κ. υπουργό φάνηκε ότι ασπάζεται πλήρως, όπως και οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες, τους ίδιους φόβους με εμάς. Ότι ο αυτοκινητόδρομος αυτός εξυπηρετεί τον αστικό ιστό και ότι δεν μπορεί να κλείσει, διοχετεύοντας την κυκλοφορία μέσα στις πόλεις μας και ότι δεν μπορούν οι κάτοικοι του Διονύσου και της Κηφισιάς να χρηματοδοτήσουν έργα υποδομών σε όλη την περιφέρεια της Ελλάδας. Θέλω να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά τον δήμαρχο Κηφισιάς, τον κάθε έναν από εσάς, τα ΜΜΕ για την πολύ μεγάλη συμβολή και βοήθειά τους. Να πω επίσης ότι και για όλο το προσεχές διάστημα θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις από κοντά και για οποιοδήποτε νέο γεγονός θα είμαστε μαζί σας και θα ζητάμε τη βοήθειά σας να είσαστε παρόντες».

Δηλώσεις στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, οι δήμαρχος Κηφισιάς και Διονύσου δήλωσαν τα εξής στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ:

Γιώργος Θωμάκος: «Δεν είναι μόνο ένα ακόμα χαράτσι, είναι θέμα ασφάλειας στις γειτονιές»
«Βρισκόμαστε μπροστά στο υπουργείο Περιβάλλοντος οι Δήμοι Διονύσου και Κηφισιάς με παρουσία πολιτών σε μια συμβολική διαμαρτυρία που εκπροσωπεί ουσιαστικά όλη τη Βόρεια Αττική, ενάντια σε πρώτη φάση, στην έγκριση της ΜΠΕ για τη λειτουργία πλευρικών διοδίων και τελικά βέβαια, όπως είναι αυτονόητο, κατά της ενδεχόμενης μελλοντικής λειτουργίας πλευρικών διοδίων σε Βαρυμπόμπη και Άγιο Στέφανο. Εμείς αυτά τα παράπλευρα διόδια τα θεωρούμε και παράλογα. Διαλέξαμε τη σημερινή μέρα, μια μέρα δύσκολη, αντίξοη, λόγω ζέστης και διακοπών, γιατί έχουμε την πληροφορία και την ανησυχία ότι ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος πρόκειται σύντομα να υπογράψει τη μελέτη. Αυτό θέλουμε να το ματαιώσουμε. Σε ό,τι αφορά στην ουσία της αντίδρασής μας, δεν είναι μόνο για ένα ακόμα χαράτσι, αυτό των διοδίων, δεν είναι η περιβαλλοντική υποβάθμιση μόνο, γιατί η ατμοσφαιρική ρύπανση στο εσωτερικό μας οδικό δίκτυο θα πολλαπλασιαστεί, είναι για μένα κυρίως η μεγάλη διακινδύνευση της οδικής μας ασφάλειας. Προκειμένου να αποφύγουν και να παρακάμψουν μετωπικά και πλευρικά διόδια και οι ανερχόμενοι και οι κατερχόμενοι από και προς Αθήνα κάτοικοι των βορείων περιοχών της Αττικής θα επιδιώξουν να χρησιμοποιήσουν το εσωτερικό οδικό δίκτυο που δεν έχει σχεδιασθεί γι’ αυτόν το σκοπό, είναι ακατάλληλο για να δεχθεί βαριά και υπερτοπική κυκλοφορία, ακόμα και οι παράδρομοι της εθνικής οδού είναι ακατάλληλοι και δεν υπάρχουν σε όλο το μήκος της, αλλά διακόπτονται. Έτσι λοιπόν και οι επιστήμονες συμφωνούν και στατιστικά και μαθηματικά μπορώ να πω ότι είναι βέβαιο πως θα έχουμε πολλαπλασιασμό των τροχαίων ατυχημάτων μέσα στις γειτονιές μας».

Διονύσης Ζαμάνης: «Αν πράγματι υπάρχει πολιτική βούληση, είναι στο χέρι του υπουργείου να μην εγκρίνει τη ΜΠΕ»
«Στην πρόσφατη κοινή συνεδρίαση των δυο Δημοτικών Συμβουλίων δεχθήκαμε τις διαβεβαιώσεις του γενικού γραμματέα ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να επαναδιαπραγματευτούν τη σύμβαση και να δουν αν υπάρχουν οι τρόποι για να αποφευχθεί η τοποθέτηση των παράπλευρων διοδίων, τουλάχιστον μέχρις ότου κατασκευαστεί ένα πλήρες δίκτυο παραδρόμων. Για εμάς το ζητούμενο είναι ότι η πολιτική βούληση δεν είναι κάτι το θεωρητικό και αν πράγματι υπάρχει, είναι στο χέρι του υπουργείου να μην εγκρίνει τη ΜΠΕ κι έτσι να δείξει στην πράξη ότι έχει την πολιτική βούληση να μην ταλαιπωρήσει και να μην αδικήσει δυο ολόκληρες περιοχές στις οποίες ζουν πάνω από 120.000 άτομα. Η αλήθεια είναι ότι φόβοι υπάρχουν για τυχόν αιφνιδιαστική κίνηση τοποθέτησης των πλευρικών διοδίων, αλλά θα είμαστε σε επαγρύπνηση καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και μετά, έτσι ώστε με όποιο μέσο διαθέτουμε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τέτοιου είδους κινήσεις».

Δημήτρης Κυριαζόπουλος, πρόεδρος Συλλόγου «Κηφισός»: «Οι κάτοικοι δεν μπορούν να παίζουν στο διηνεκές το ρόλο της Ιφιγένειας»
Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Κηφισός» Δημήτρης Κυριαζόπουλος, ο οποίος έχει αναδείξει το θέμα και έχει πρωτοστατήσει ενάντια στην τοποθέτηση πλευρικών σταθμών διοδίων, δήλωσε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ: «Η ένταξη του εντός του Λεκανοπεδίου Αττικής τμήματος του αυτοκινητοδρόμου στο έργο παραχώρησης με πρόβλεψη επιβολής πλευρικών διοδίων, που έγινε το 2007, ήταν λάθος μεγάλο. Τυχόν υλοποίηση της πρόβλεψης πλευρικών διοδίων σημαίνει ταφόπλακα περιβαλλοντική και κυκλοφοριακή με σωρεία θυμάτων από την υπερτοπική κυκλοφορία που θα αναζητήσει δρόμο στο τοπικό οδικό δίκτυο. Τα δεδομένα είναι γνωστά, η κατάργηση πρέπει να γίνει, αλλιώτικα οι κάτοικοι δεν μπορούν να καλούνται να εκπληρώσουν στο διηνεκές το ρόλο της Ιφιγένειας. Είναι δυνατή η επαναδιαπραγμάτευση με την εταιρεία που δεν έχει ειδικό λόγο να πει ότι θέλει διόδια στις συγκεκριμένες περιοχές».