logo


Με κοινή υπουργική απόφαση του 2010 (ΚΥΑ 129/2534/20.01.2010 -ΦΕΚ 108/04.02.2010 τεύχος Β) ορίσθηκε επακριβώς ο «Καθορισμός δικαιούχων χρήσης και ανώτατου ορίου κυβισμού Κρατικών Αυτοκινήτων και άλλες ρυθμίσεις σχετικές με τα Κρατικά Αυτοκίνητα». Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν και τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται, όχι όμως κατ’ αποκλειστική χρήση, από τους Δημάρχους Δήμων με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων, όπως είναι και ο Δήμος Διονύσου.

Στο άρθρο 9 αυτής της ΚΥΑ αναφέρονται ρητά τα εξής:

Κίνηση αυτοκινήτων.
1. Τα αυτοκίνητα των υπηρεσιών του άρθρου 1 της απόφασης αυτής πρέπει:
α. Να είναι εφοδιασμένα κατά την κυκλοφορία τους με διαταγή πορείας και δελτίο κίνησης.
β. Να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών.
γ. Να μην κινούνται τις μη εργάσιμες ημέρες και ώρες εκτός αν υφίστανται επιτακτικές υπηρεσιακές ανάγκες που επιβάλλουν την εξαίρεσή τους από τον περιορισμό αυτό και πάντοτε με έγκριση της αρμόδιας αρχής.
δ. Να μην κινούνται εκτός των ορίων της διοικητικής περιφέρειας ή της ζώνης ευθύνης στην οποία ασκεί τα καθήκοντά του το εξυπηρετούμενο πρόσωπο ή η υπηρεσία.
ε. Να μην οδηγούνται από άλλον εκτός από τον υπεύθυνο οδηγό ή από αυτόν στον οποίο κατ` εξαίρεση παρασχέθηκε η έγκριση για οδήγηση υπηρεσιακού αυτοκινήτου (άρθρο 19 παρ.4 του Ν.2503/1997 και άρθρο 1 παρ. 1Α, περίπτ. 15 Ν.2647/98).
στ. Να μη μεταφέρουν πρόσωπα και πράγματα άσχετα προς την υπηρεσιακή αποστολή ή μέλη οποιωνδήποτε οργανώσεων ή συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα των εξυπηρετουμένων προσώπων ή των ίδιων των οδηγών.
ζ. Να μην κυκλοφορούν κάθε φορά, που λόγω αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή της πρωτεύουσας, ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της ελληνικής επικράτειας επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα στην κίνηση γενικά των οχημάτων.

Μετά και από τα παραπάνω, είναι προφανές το ερώτημα: Τι δουλειά είχε το κρατικό αυτοκίνητο του Δήμου Διονύσου παρκαρισμένο στο κλειστό γκαράζ της οικίας του Δημάρχου Δ. Ζαμάνη, επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως στη Δροσιά, την Παρασκευή 29 Ιουλίου, όταν ήταν γνωστό πως ο κ. Ζαμάνης απουσίαζε την προηγούμενη εβδομάδα για ολιγοήμερες διακοπές;

photo 2-75