logo


Σχολεία, αθλητικοί χώροι, δημοτικά κτήρια και εγκαταστάσεις με τον περιβάλλοντα χώρο τους, πλατείες, κοινόχρηστοι χώροι, αλλά και εκκλησίες, μοναστήρια και κτήρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, περιλαμβάνονται στη λίστα με τα σχεδόν 200 σημεία του Δήμου, που ιδιωτική εταιρεία θα αναλάβει μετά από ηλεκτρονικό διεθνή δημόσιο ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό να φρουρεί και να φυλάσσει, έναντι ενδεικτικού κόστους 450.000 ευρώ το χρόνο.

Τα παραπάνω αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Οικονομική Επιτροπή στην πρόσφατη ( Παρασκευή 18 Ιουλίου) συνεδρίασή της, από την οποία και πάλι απουσίαζαν οι παρατάξεις της μειοψηφίας. Λευκή ψήφο έδωσε η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Στ. Μαγγίνα, η οποία είχε μειοψηφήσει και στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν συζητήθηκε η αναγκαιότητα της σχετικής πρωτοβουλίας.

Ειδικότερα η Επιτροπή αποφάσισε την ανάθεση των υπηρεσιών φύλαξης και φρούρησης των δημοτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων σε 8ωρη καθημερινή βάση, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, 365 ημέρες το χρόνο (ωράριο 22:00-06:00) με περιπόλους.

Οι παραπάνω αναφερόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνουν υπηρεσίες περιπολίας, ασφάλειας και φύλαξης με σκοπό τον αποκλεισμό, την παρεμπόδιση και αποτροπή εισόδου σε δημοτικά κτίρια, εγκαταστάσεις και χώρους του ∆ήμου, ατόμων άσχετων με τη λειτουργία αυτών κατά τις νυκτερινές ώρες.

Η ανάθεση της φύλαξης σε εταιρεία θα συνδυάζεται με την τοποθέτηση συστημάτων ασφαλείας (συναγερμών) σε όσα κτίρια δεν έχουν και τη διασύνδεσή τους με ιδιωτική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας. “Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η προστασία των δημοτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων αλλά και των κοινόχρηστων χώρων. Είναι προφανές ότι το συνολικό όφελος είναι σημαντικό, δεδομένου ότι θα περιορισθούν οι φθορές των δημοτικών κτιρίων και κοινοχρήστων χώρων”, όπου συνεχώς σημειώνονται βανδαλισμοί, καταστροφές και περιστατικά ένοπλης βίας, που αντιμετωπίζονται κατεπειγόντως, με αποτέλεσμα η αποκατάστασή τους να στοιχίζει περισσότερο. Το μέτρο επιπλέον αποτελεί προληπτική και όχι κατασταλτική επέμβαση, όπως τονίζεται στο σκεπτικό της απόφασης.

Η μελέτη για τη φύλαξη προβλέπει τις παρακάτω ειδικότερες υπηρεσίες:
1. Τη φύλαξη και ασφάλεια όλων των δημοτικών εγκαταστάσεων, των χώρων και του εξοπλισμού τους, που θα υλοποιούνται από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και νόμιμες μεθόδους και μέσα που θα διαθέτει ο ανάδοχος για το όλο συμβατικό χρονικό διάστημα.
2. Την αποτροπή εισόδου ατόμων με παραβατική συμπεριφορά σε δημοτικούς χώρους και εγκαταστάσεις, σχολεία, γυμναστήρια, γήπεδα και δημοτικά κτήρια.
3. Την αποτροπή με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και νόμιμα μέσα κάθε παράνομων ενεργειών (κλοπών, βανδαλισμών, καταστροφών, φωτιάς, κ.τ.λ.) από άτομα με παραβατική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, οι τομείς ευθύνης των περιπόλων είναι εννέα:

Κρυονέρι (Τομέας Α στον επισυναπτόμενο χάρτη) με 26 φυλασσόμενα σημεία, Άγ. Στέφανος (Τομέας Β) με 19 σημεία, Άνοιξη (Τομέας Γ) με 21 σημεία, Άνοιξη- Άγ. Στέφανος- Σταμάτα (Τομέας Δ) με 40 σημεία, Άγ. Στέφανος- Σταμάτα (Τομέας Ε) με 9 σημεία, Δροσιά (Τομέας ΣΤ) με 31 σημεία, Ροδόπολη (Τομέας Ζ) με 25 σημεία, Διόνυσος- Ραπεντώσα (Τομέας Η) με 9 σημεία και Διόνυσος- Ραπεντώσα (Τομέας Θ) με 8 φυλασσόμενα σημεία.

tomeis

Επιπλέον στην εισήγηση αναφέρεται πως “παραμένει στη διακριτική ευχέρεια της ∆ημοτικής Αρχής η δυνατότητα να ενταχθούν στα δρομολόγια των περιπολικών της υπηρεσίας φύλαξης οι Ιεροί Ναοί (σ.σ. και τα Μοναστήρια, καθώς και ο αρχαιολογικός χώρος στο Διόνυσο) για κάθε τομέα, όπως και οι δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούν σε κτήρια στα διοικητικά όρια του ∆ήμου”, για παράδειγμα οι Σχολές της ΔΕΗ στην Άνοιξη.