logo


Μακρά συζήτηση για την πορεία του έργου της αποχέτευσης πραγματοποιήθηκε στην πρόσφατη (12/7) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με αφορμή το σχετικό θέμα της Ημερήσιας Διάταξης που αφορούσε στη χορήγηση παράτασης προθεσμίας στον ανάδοχο.

Πιο συγκεκριμένα, με την εισήγησή του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ευ. Λυρούδιας– μετά από σχετικό αίτημα του αναδόχου και με τη σύμφωνη γνώμη της Διαχειριστικής Αρχής- ζητούσε από το Σώμα 24μηνη παράταση, για την ολοκλήρωση του πιο σημαντικού έργου για την πόλη, στην πρόοδο του οποίου, όπως όλοι επεσήμαναν, παρουσιάζονται μέχρι στιγμής σημαντικότατες καθυστερήσεις. Ο ανάδοχος για τις καθυστερήσεις αυτές επικαλείται την αλλαγή του σχεδιασμού του δικτύου σε περιοχές όπου προβλέπονταν οριζόντιες διατρήσεις κάτω από ιδιοκτησίες, τον εντοπισμό αρχαιολογικών ευρημάτων στη ∆.Κ. Κρυονερίου, βλάβες των μη αποτυπωμένων αγωγών ύδρευσης κατά τη διάρκεια των εργασιών, τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά τους χειμερινούς μήνες και την επιβολή των capital controls το περασμένο καλοκαίρι.

Η αργή αυτή πορεία- επί συνόλου 97 χιλομέτρων έχουν μέχρι τώρα, και 2 χρόνια μετά από την εγκατάσταση του εργολάβου, ολοκληρωθεί μόλις 14 χιλιόμετρα με τη σύμβαση να έληγε κανονικά τον προσεχή Αύγουστο- αναμένεται να επιταχυνθεί μια που σύμφωνα με τον κ. Λυρούδια, ήδη εργάζονται σε διάφορα σημεία του Δήμου 8 συνεργεία που σύντομα θα γίνουν δέκα.

Ικανοποιητικό, επιπλέον, χαρακτήρισε πλέον το ρυθμό εκτέλεσης του έργου ο Αντιδήμαρχος συμφωνώντας με την άποψη της Τεχνικής Υπηρεσίας, ενώ παραδέχτηκε πως η αρχική πρόβλεψη περί ολοκλήρωσης της αποχέτευσης σε ορίζοντα διετίας ήταν καθαρά πλασματική, προοριζόμενη για τη διαχειριστική ένταξη: “Όλοι γνωρίζαμε πως το έργο ήταν πενταετίας. Οι συνθήκες δεν ήταν ιδανικές από την άποψη της χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα το πρώτο 16μηνο να περάσει άπρακτο”, υπογράμμισε ο κ. Λυρούδιας. Πρόσθεσε μάλιστα πως ο εργολάβος δεν έχει δώσει καμιά αφορμή για να του απευθυνθεί ειδική πρόσκληση (σ.σ. που πιθανόν να οδηγούσε σε έκπτωσή του), ενώ ήδη έχει προσλάβει υπεργολάβους με ντόπια συνεργεία για να εντατικοποιήσει τους ρυθμούς εργασίας. “Υπό την έννοια αυτή, μια πιθανή έκπτωση του αναδόχου θα είναι ζημιά για όλους, ενώ η συνέχιση του έργου θα είναι κέρδος για όλους”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λυρούδιας.

Ακόμη μια σημαντική πληροφορία που έδωσε στο Σώμα ο Αντιδήμαρχος ήταν η δημοπράτηση του πρωτεύοντος δικτύου από την ΕΥΔΑΠ κατά το Σεπτέμβριο, εξέλιξη που έδωσε το περιθώριο στον ανάδοχο να ανοίξει επιπλέον μέτωπα.

Για ατόπημα, πάντως, της Δημοτικής Αρχής που θα το πληρώσουν οι πολίτες, μίλησαν από την πλευρά τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλης και Γ. Κανατσούλης, υπογραμμίζοντας πως το έργο καρκινοβατεί: “Η εξωφρενική αυτή παράταση ζητείται χωρίς να αποδίδεται στην υπαιτιότητα του εργολάβου, αλλά και χωρίς να προσκομίζονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τις αιτίες της καθυστέρησης που επικαλείται ο ανάδοχος. Σήμερα ακυρώνουμε την απόφαση που πήραμε πριν από 6 μήνες για την πρώτη παράταση και ουσιαστικά επεκτείνουμε τη σύμβαση στο 100% της χρονικής της προθεσμίας, με όλες τις επιπτώσεις των αναθεωρήσεων, ενώ τις αυξήσεις στις συνδέσεις θα κληθούν να τις πληρώσουν οι κάτοικοι”, τόνισαν χαρακτηριστικά στις τοποθετήσεις τους.

Με το θέμα της ειδικής πρόσκλησης προς τον εργολάβο ασχολήθηκε πιο συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της Νέας Πνοής Γ. Φωτάκης, καλώντας τους συναδέλφους του “να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί, μια που πρόκειται για έργο που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια. Κατά συνέπεια, αν τώρα κηρυχθεί έκπτωτος ο ανάδοχος, η συνέχιση της αποχέτευσης μπαίνει σε μεγάλες περιπέτειες, μια που θα πρέπει να προκηρυχθεί νέο έργο το οποίο να ενταχθεί- αν ενταχθεί- στο ΕΣΠΑ”. Άρα- υπογράμμισε ο κ. Φωτάκης- το έργο της αποχέτευσης, που βελτιώνει το περιβάλλον της πόλης, πρέπει να υποστηριχθεί, με το επιπλέον δεδομένο πως η παράταση έχει εγκριθεί από τη διαχειριστική αρχή, αλλά με αυστηρή τήρηση στο εξής των χρονοδιαγραμμάτων.

Στο θέμα της εμφανούς, όπως τη χαρακτήρισε, καθυστέρησης στην πρόοδο των εργασιών για την αποχέτευση στάθηκε και ο Γ. Ζυγούνας, ομολογώντας πως η παράταξη της Δημοκρατικής Ανατροπής είχε προσέλθει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασισμένη να καταψηφίσει την παράταση προθεσμίας, απόφαση που άλλαξε μετά από την τοποθέτηση και τις διευκρινίσεις του κ. Φωτάκη. Αυτό που πρέπει να γίνει από δω και πέρα, είναι να πιεστεί να αναπτύξει ο ανάδοχος πολλά συνεργεία εκμεταλλευόμενος περιόδους ευνοϊκές για τις εργασίες, για τις οποίες πρέπει να ενημερώνεται τακτικά και συστηματικά το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως προσέθεσε ο Σπ. Σπηλιώτης από την ίδια παράταξη.

Την πάγια θέση, τέλος, της Λαϊκής Συσπείρωσης εξέφρασε η επικεφαλής της Ζ. Σώκου, επιμένοντας πως τα εργα πνοής όπως η αποχέτευση, τα αντιπλημμυρικά, η αντιπυρική και η αντισεισμική προστασία πρέπει να γίνονται με κρατική χρηματοδότηση, μια που η ευρωπαϊκή μπορεί να διακοπεί ανά πάσα στιγμή και το κόστος να αναζητηθεί από τους πολίτες.

Στις αιχμές πάντως των παρατάξεων της μειοψηφίας για την καθυστέρηση στην πρόοδο των εργασιών, για τις οποίες προβλέπεται επιβολή ρήτρας, ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης ήταν κατηγορηματικός: “Οι κουβέντες για να κηρυχθεί έκπτωτος ο εργολάβος εύκολα λέγονται αλλά δύσκολα γίνονται. Το έργο της αποχέτευσης, ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ, είναι το πιο σημαντικό που εκτελείται αυτή τη στιγμή στην πόλη. Αν το Δημοτικό Συμβούλιο θεωρεί πως πρέπει να συζητηθεί η πιθανότητα να κηρυχθεί έκπτωτος ο εργολάβος, τότε να το συζητήσουμε. Και να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του”.