logo


Τρεις ώρες διήρκεσε η χθεσινή (14/7) συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου στο Κρυονέρι, όσο και ένα μίνι Δημοτικό Συμβούλιο. Στη διάρκειά της σημειώθηκαν:

*Φραστικές αψιμαχίες ανάμεσα στην Πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών της περιοχής Ε. Πατέλη από τη μια πλευρά και τους Δ. Ράικο και Δ. Χριστόπουλο, δημοτικό σύμβουλο και Πρόεδρο του Τοπικού αντιστοίχως, από την άλλη πλευρά, σχετικά με το θέμα των επιχορηγήσεων στους Συλλόγους. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την τελική εισήγηση του Δημάρχου, όπως υιοθετήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο την περασμένη Τρίτη 12 Ιουλίου, από την αρχική επιχορήγηση των 9000 ευρώ στο Σύλλογο Γυναικών, αφαιρέθηκε την τελευταία στιγμή το ποσόν των 3000 ευρώ για να δοθεί στον Ι.Ν. του Αγ. Παντελεήμονα. Και όπως ήταν φυσικό, ως κεντρικό πρόβλημα στην κόντρα αναδείχθηκαν τα κριτήρια (δηλαδή η έλλειψή τους) με βάση τα οποία ο Δήμος τα τελευταία 6 χρόνια μοιράζει χρήματα στα σωματεία.

*Φραστικές αψιμαχίες ανάμεσα στο δημότη Β. Πετρόχειλο από τη μια πλευρά και τους κυρίους Ράικο και Χριστόπουλο από την άλλη πλευρά, με αφορμή τις έντονες διαμαρτυρίες του πρώτου για αστοχίες και παραλείψεις της Δημοτικής Αρχής σε μια σειρά ζητημάτων στην περιοχή. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Πετρόχειλος δημοσιοποίησε προσφάτως τις διαμαρτυρίες αυτές, μια που η γνωστοποίησή τους στις δημοτικές υπηρεσίες και τη Διοίκηση του Δήμου εδώ και ενάμιση χρόνο δεν έχουν οδηγήσει σε κανένα αποτέλεσμα.

photo-396

*Φραστικές αψιμαχίες γενικευμένες όταν ανακοινώθηκε από τον κ. Ράικο ότι ετοιμάζεται προμήθεια για την επισκευή και πιστοποίηση 25 Παιδικών Χαρών του Δήμου, ύψους 380.000 ευρώ, τη στιγμή που οι πρώτες 7 Παιδικές Χαρές για την ανακατασκευή τους θα στοιχίσουν 300.000 ευρώ, με αρχικό προϋπολογισμό 600.000 ευρώ.

*Φραστικές αψιμαχίες όταν ο Πρόεδρος του Τοπικού κάλεσε τους συναδέλφους του-με ακατανόητη επιμονή- να ψηφίσουν την εισήγησή του, και μόνον αυτή, με τις προτάσεις για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017, δεσμευόμενος αορίστως πως οι προτάσεις τόσο των μελών όσο και των δυο φορέων που ανταποκρίθηκαν με δικές τους προτάσεις, θα συμπεριληφθούν και αυτές στην τελική εκπόνηση του Τεχνικού Προγράμματος. Η εξέλιξη αυτή, που θα σήμαινε τόσο την απαξίωση όσων έκαναν τον κόπο να δουλέψουν πάνω σε προτάσεις μετά από τη σχετική πρόσκληση της Δημοτικής Κοινότητας, όσο και την πιθανή καταψήφιση του θέματος (σ.σ. η Δημοτική Αρχή στο Κρυονέρι διαθέτει πλέον δύο τοπικούς συμβούλους, μετά από την ανεξαρτητοποίηση της Β. Κάουλα), οδήγησαν στην ψυχραιμότερη και λογικότερη οδό της υιοθέτησης και ενσωμάτωσης όλων των προτάσεων στην τελική απόφαση.

*Φραστικές αψιμαχίες, τέλος, για την πιστότητα των πρακτικών που κρατήθηκαν από τη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Κρυονερίου τη σχετική με τα διόδια: Μίλησαν, πρότειναν, τοποθετήθηκαν, συνέβαλαν πάνω από 20 παριστάμενοι- αλλά στα πρακτικά αναγράφονται μονάχα τα ονόματα των Δημάρχου Δ. Ζαμάνη, Δ. Ράικου και Δ. Χριστόπουλου. Όσο για τη διευκρίνιση του κ. Ράικου, πως οι συνεδριάσεις αυτές ήταν άτυπες- μη βγάζουμε τα μάτια μας με τα ίδια τα χέρια μας: Οι 4 από τις επτά συνεδριάσεις (σε Δροσιά, Κρυονέρι, Ροδόπολη και Σταμάτα) είναι τακτικές, σύμφωνα με τις σχετικές προσκλήσεις που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου – και πιο τυπικές δεν γίνεται.

Η χθεσινή συνεδρίαση του Τοπικού του Κρυονερίου δεν αντέχει σε σοβαρότερη κριτική και αποτίμηση. Όσο για την πρόταση της Α. Χατζηαθανασίου, να εφαρμοστεί η πρόβλεψη του καλλικρατικού νόμου για Λαϊκές Συνελεύσεις και στην πόλη μας (όπως γίνεται στην Κηφισιά εδώ και καιρό), ή για συμμετοχικό προϋπολογισμό, μόνο σαν πολυτέλεια ακούστηκε. Θα περιμένουμε εντούτοις με ανυπομονησία την υλοποίηση της σχετικής δέσμευσης του εντεταλμένου για την περιοχή δημοτικού συμβούλου για την πραγματοποίηση στο μέλλον μιας τέτοιας Λαϊκής Συνέλευσης, ώστε από κοινού με τους κατοίκους και τους φορείς τους να εκπονηθούν οι προτάσεις για το Τεχνικό Πρόγραμμα, με συγκεκριμένες προτεραιότητες και κοστολόγησή τους.

Και μια τελευταία παρατήρηση: Στις συνεδριάσεις κάποιων από τα Τοπικά Συμβούλια προσέρχονται τακτικά και δημοτικοί σύμβουλοι. Οι παρεμβάσεις τους συνήθως οδηγούν σε μεταξύ τους αντιπαραθέσεις, με αποτέλεσμα να μεταφέρουν και εκεί το κλίμα που επικρατεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εντούτοις τον πρώτο λόγο στα Τοπικά θα πρέπει να τον έχουν οι τοπικοί σύμβουλοι. Και να τον διεκδικούν.