logo


Τέσσερις προϋποθέσεις για τη σύνταξη των προϋπολογισμών των δήμων για το 2017 θέτει η ΚΕΔΕ με απόφαση που έλαβε κατά τη διάρκεια της χθεσινής (14/7) συνεδρίασης του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, ζητεί:
• Να δεσμευτεί άμεσα η κεντρική κυβέρνηση για την υλοποίηση του Προϋπολογισμού 2016, και όχι την τελευταία ημερομηνία του τρέχοντος έτους, όπως έγινε και το 2015.
• Να αυξηθούν οι ΚΑΠ κατά το ποσό τουλάχιστον του κόστους των μεταφερομένων αρμοδιοτήτων (δημοτική αστυνομία, σχολικοί φύλακες) όπως ορίζει το άρθρο 102 του Συντάγματος, αλλά και των σχολικών καθαριστριών. Άλλωστε για το 2017 προβλέπεται αύξηση των εσόδων από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, τον ΦΠΑ και τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, που αποτελούν και τις βασικές πηγές χρηματοδότησης των ΟΤΑ.
• Να υπάρξει απόδοση από το 2017 της «νέας» γενιάς παρακρατηθέντων πόρων των Δήμων από το 2009 μέχρι και σήμερα, τα οποία ανέρχονται τουλάχιστον στα 10 δις ευρώ.
• Μετά το πλήγμα που δέχθηκαν τα ίδια έσοδα των Δήμων από την έλλειψη ρευστότητας θα πρέπει η κεντρική κυβέρνηση να επαναδιατυπώσει της θέση της και να εξαιρέσει τους δήμους από την ενεργοποίηση του κόφτη σε περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, που για τους δήμους σημαίνει επιπλέον περικοπές της τάξης του 10%.

πηγή: aftodioikisi.gr