logo


Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 10 Ιουλίου οι έκτακτες συνεδριάσεις των 7 Τοπικών Συμβουλίων της πόλης για την πιθανή εγκατάσταση διοδίων και τις επιπτώσεις της, με απογοητευτικά- κατά γενική ομολογία- για τη συμμετοχή του κόσμου αποτελέσματα. Έλλειψη συντονισμού, παρανόηση εκ μέρους των Δημοτικών Κοινοτήτων του στόχου της ενημέρωσης, μη εξάντληση- σ΄αυτή τη φάση τουλάχιστον- όλων των δυνατών τρόπων και μέσων για την ενεργοποίηση των ανακλαστικών του σώματος των δημοτών είναι μερικές από τις αιτίες που καταγράφηκαν για την εικόνα που παρουσίαζαν οι τρεις τουλάχιστον από τις 7 συνεδριάσεις: Αν εξαιρέσουμε τον Αγ. Στέφανο και το Κρυονέρι, όπου σύμφωνα με τη σύμβαση θα τοποθετηθεί ο ένας από τους σταθμούς των πλευρικών διοδίων και όπου η κινητοποίηση ήταν αυξημένη, στη Δροσιά, στη Σταμάτα και τη Ροδόπολη η εικόνα, όπως την κατέγραψε η Οδός Διονύσου και παραδέχτηκαν όλοι οι ελάχιστοι που παρευρέθηκαν, ήταν αποκαρδιωτική: Προσκλήσεις για τη συνεδρίαση που απευθύνονταν μόνο στους τοπικούς συμβούλους και απαγορευτική για την προσέλευση κόσμου ώρα έδειχαν την αμηχανία- τουλάχιστον- των Προέδρων στις Δημοτικές Κοινότητες για το στόχο της ενημέρωσης αλλά και την έλλειψη της δικής τους πρωτίστως ενημέρωσης είτε από τη Δημοτική Αρχή είτε από τη διαπαραταξιακή Επιτροπή Αγώνα, που έχει συσταθεί γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα παραπάνω είναι πως μετά από τη ματαίωση της συνεδρίασης στη Σταμάτα την Παρασκευή 8 Ιουλίου, λόγω της μηδαμινής προσέλευσης φορέων και πολιτών, ορίσθηκε κοινή συνεδρίαση με τη Ροδόπολη για την Κυριακή 10 Ιουλίου- απόφαση για την οποία ο Πρόεδρος της Ροδόπολης ενημερώθηκε τυχαία το πρωί της ίδιας ημέρας, λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση!

Επιπλέον, στη διάρκεια των συνεδριάσεων, και ειδικότερα αυτής του Κρυονερίου, επειδή ακριβώς προσήλθαν πολλοί πολίτες και φορείς, οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις που ακούστηκαν, αποδείχτηκαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, ενώ έδειξαν πως η Δημοτική Αρχή παρουσιάζει κενά και αντιφάσεις στη γραμμή υπεράσπισης της πόλης από μια πιθανή εγκατάσταση διοδίων είτε γιατί αναμένει να επιβεβαιωθούν οι εξελίξεις πριν κλιμακώσει τις αντιδράσεις- αλλά ας μην μας διαφεύγει πως βρισκόμαστε στο κατακαλόκαιρο και ο κόσμος θα αρχίσει να φεύγει λόγω διακοπών- είτε γιατί δεν έχει εξετάσει όλες τις παραμέτρους και τις πιθανές συνεργασίες με στόχο να αποτρέψει την εγκατάσταση των διοδίων.

Επιπλέον: Η ίδια Δημοτική Αρχή ανέχεται αδιαμαρτύρητα την επί 15νθήμερο απροθυμία του αρμόδιου υπουργού, που αρνούμενος να απαντήσει σε επίμονες και επανειλημμένες κλήσεις για συνάντηση τόσο με το Δήμαρχο Διονύσου όσο και με το συνάδελφό του της Κηφισιάς, απαξιώνει στο πρόσωπό τους ολόκληρη την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει ματώσει οικονομικά για να στηρίξει τη χώρα.

Αυτά από την πλευρά των φορέων της Διοίκησης.

Γιατί υπάρχει και η άλλη πλευρά. Αυτή των πολιτών και των συλλογικών φορέων τους. Που- σύμφωνα με τους Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων- όλοι ενημερώθηκαν, όλοι προσκλήθηκαν, όλοι θεωρητικά έπρεπε να είναι εκεί για να πάρουν τις πληροφορίες και να τις αναμεταδώσουν στα μέλη τους, καλώντας τα σε εγρήγορση.

Όμως: Από τους 61 κοινωνικούς φορείς που είναι επισήμως καταγεγραμμένοι στην ιστοσελίδα του Δήμου, οι παρόντες στις κατά τόπους έκτακτες συνεδριάσεις, και στις 7, όλη την περασμένη εβδομάδα δεν ξεπερνούσαν συνολικά τους δέκα. Ενώ πιθανολογούμε πως στο καταστατικό τους και οι 61 τονίζουν την προαγωγή της ποιότητας ζωής, τουλάχιστον των μελών τους.

Και αν για τα διόδια, για τη δραματική επίπτωση που θα επέλθει στο βιοτικό επίπεδο ολόκληρης της πόλης και ενός εκάστου εκ των κατοίκων της, για την Μαραθώνος που θα θυμίζει Κηφισίας (σ.σ. αρκεί να φανταστούμε τη Θησέως, τη Μαραθώνος, τη Χελμού τις πρωινές ώρες σήμερα και να προθέσουμε στην εικόνα ΚΑΙ φορτηγά ΚΑΙ νταλίκες, για να αντιληφθούμε τόσο τον κυκλοφοριακό φόρτο όσο και την περιβαλλοντική επιβάρυνση, μαζί με την οικονομική επιβάρυνση για ένα έργο που κατασκευάζεται μερικούς νομούς αριστερότερα στο χάρτη)- αν για όλα τα παραπάνω, οι συλλογικοί φορείς και οι εκπρόσωποί τους αδιαφόρησαν παγερά ή δεν συνειδητοποίησαν σε όλη τους την έκταση, θα αδιαφορήσουν το ίδιο και όποτε (σ.σ. όχι πάντως σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου) κληθούν στο Δημοτικό Συβούλιο για να ακούσουν τι επιχορήγηση έχουν λαμβάνειν από το Δήμο;