logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με τη συμμετοχή δημοτών και εκπροσώπων συλλόγων και φορέων, ολοκληρώθηκε η ενημέρωση των πολιτών από τον Δήμαρχο κ. Διονύση Ζαμάνη, μέσω των έκτακτων τοπικών συμβουλίων, για τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση πλευρικών διοδίων στους ανισόπεδους κόμβους Αγίου Στεφάνου και Βαρυμπόμπης και τις επιπτώσεις από αυτήν.

Τα έκτακτα τοπικά συμβούλια που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 8 Ιουλίου σε Δροσιά και Κρυονέρι καθώς και την Κυριακή 10 Ιουλίου με κοινή ενημέρωση Ροδόπολης – Σταμάτας, ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα σε όλο το Δήμο, αφού είχαν προηγηθεί και οι συνεδριάσεις σε Άγιο Στέφανο, Άνοιξη και Διόνυσο.

Ο Δήμαρχος Διονύσου στις ομιλίες του επεσήμανε πρωτίστως τις δυσμενείς επιπτώσεις στον περιβαλλοντικό, κυκλοφοριακό και οικονομικό τομέα για τους κατοίκους του Δήμου Διονύσου, από τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση των σταθμών πλευρικών διοδίων, τονίζοντας, ότι η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου Διονύσου θα είναι μεγάλη και μόνιμη: «Η απόφαση, να τοποθετηθούν πλευρικά διόδια στους ανισόπεδους κόμβους Αγίου Στεφάνου και Βαρυμπόμπης, έχει ληφθεί με βάση το Ν. 3555/2007. Μέχρι σήμερα, δηλαδή επί εννιά έτη, η απόφαση αυτή δεν υλοποιήθηκε. Πρόσφατα όμως, ο αρμόδιος υπουργός κ. Χρήστος Σπίρτζης με δηλώσεις του αλλά και με απάντηση σε σχετική ερώτηση βουλευτού, είπε ότι επίκειται η εγκατάσταση των πλευρικών διοδίων εντός του 2018. Ο δήμος Διονύσου με τρεις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του στην εγκατάσταση των πλευρικών διοδίων, όπως το ίδιο έχουν κάνει και οι άμεσα ενδιαφερόμενες τοπικές κοινωνίες με αναφορές και υπομνήματά τους, και για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητο να προβούμε σε ενέργειες που θα στηρίξουν τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και το συμφέρον των δημοτών. Η έλλειψη επαρκούς παράπλευρου δικτύου δρόμων και οι σοβαρές κυκλοφοριακές και περιβαλλοντικές συνέπειες, που αυτό το γεγονός συνεπάγεται στην περιοχή κατοικίας, ήταν ο λόγος που τέθηκε υπ’ όψιν των διαδοχικών πολιτικών ηγεσιών του Υπουργείου Υποδομών» υπογράμμισε, «οι οποίες, μέχρι σήμερα τον είχαν αποδεχθεί και ανέβαλαν την εγκατάσταση των σταθμών πλευρικών διοδίων στους Α/Κ Αγ. Στεφάνου και Βαρυμπόμπης».

Ο κ. Δ. Ζαμάνης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι εκκρεμεί η έκδοση απόφασης επί του περιεχομένου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), που ως αντικείμενο έχει την εγκατάσταση και λειτουργία των σταθμών πλευρικών διοδίων στους δύο κόμβους, για την οποία υπάρχει αρνητική γνωμοδότηση και από το Περιφερειακό Συμβούλιο, απόφαση που αποτελεί προϋπόθεση για την εκτέλεση των έργων.

Η ενημέρωση στις συνεδριάσεις των τοπικών συμβουλίων έγινε από τον Δήμαρχο κ. Δ. Ζαμάνη και τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Δ. Ράικο, με την επικουρία των μελών της διαπαραταξιακής και παρευρέθηκαν, επίσης, οι Αντιδήμαρχοι Ευ. Λυρούδιας, Β. Ρηγοπούλου και Η. Υφαντής, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αγγ. Πέππα, Π. Ταουξή, Ι. Καλαφατέλης, Ι. Κανατσούλης, Στ. Κριεμάδης, Γ. Ζυγούνας και Σπ. Σπηλιώτης, ο πρόεδρος του ΣΕΒΑ Δημήτρης Μανδάλακας, οι Πρόεδροι των Δ.Ε., Δροσιάς Χρ Ποτίδης, Ροδόπολης Μ. Κόκκαλης και Σταμάτας Ευ. Πέππας, οι Τοπικοί Σύμβουλοι Στ. Ουσταμπασίδης, Π. Συμεωνίδης, Μ. Ιατρίδου, Μ. Τεχλικίδης, Β. Κάουλα, Ηρ. Χιώτης, Αντ. Χατζηαθανασίου, Π. Σεϊντής, Απ. Ζορμπάς και Γ. Πέππας και τα μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής Ειρ. Πανουργιά, Α. Σαρρής και Κ. Μπομπής.

Μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης των κατοίκων ο Δήμαρχος κ. Δ. Ζαμάνης δήλωσε: «Ο Δήμος Διονύσου και οι κάτοικοι, είμαστε πλήρως αντίθετοι στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση των σταθμών πλευρικών διοδίων. Μέσω της διαπαραταξιακής επιτροπής που συνεστήθη για να οργανώσει καλύτερα τις ενέργειες κατά της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης, και σε συνεργασία με τον Δήμο Κηφισιάς αλλά και με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Βόρειας Αττικής (ΣΕΒΑ), που έχουν τις ίδιες απόψεις με εμάς, θέσαμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο δράσης που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Πρόγραμμα τοπικών συμβουλίων – ανοικτών εκδηλώσεων ενημέρωσης σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Διονύσου – το οποίο ολοκληρώσαμε- με σκοπό την πληρέστερη δυνατή ενημέρωση των κατοίκων, συνάντηση των Δημάρχων κ.κ. Δ. Ζαμάνη και Γ. Θωμάκου με τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρ. Σπίρτζη, πραγματοποίηση Ειδικής Ανοικτής Κοινής Σύσκεψης των Δημοτικών Συμβουλίων Διονύσου και Κηφισιάς όπου θα προσκληθούν ο Υπουργός, οι Βουλευτές, η Περιφερειάρχης, οι Αντιπεριφερειάρχες και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι για να εκφράσουν τις απόψεις τους στο θέμα, εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο, συλλογή υπογραφών στο ψήφισμα – διαμαρτυρία και άμεση προσφυγή στη Δικαιοσύνη εάν εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους της εκστρατείας ενημέρωσης των κατοίκων, η οποία θα εντατικοποιηθεί, κλιμακώνουμε τις προσπάθειές μας για την αποτροπή, της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης των παράπλευρων διοδίων. Το δίκιο είναι με το μέρος μας και είμαστε αποφασισμένοι να το υπερασπίσουμε και να μην αφήσουμε να υποβαθμιστεί η καθημερινότητα και η ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου μας».