logo


Ξεκινά την προσεχή Πέμπτη 14 Ιουλίου η παροχή του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης σε όσους διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά από 30 δήμους της χώρας και στόχος είναι να εφαρμοστεί σε όλους του δήμους, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου στην ΕΡΤ και «Στο Κόκκινο».

Εκτός από οικονομική ενίσχυση, οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση σε ευκολίες στην φαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας.

Όπως ανέφερε η κ. Φωτίου θα μπορεί να μπει ο καθένας στο σύστημα από το σπίτι του, ή να πάει στους Δήμους και στα ΚΕΠ κ.τλ. και να κάνει αίτηση, εφόσον τους τελευταίους έξι μήνες τα εισοδήματα και τα περιουσιακά του στοιχεία είναι χαμηλότερα από αυτά που ορίζουμε.

Συγκεκριμένα, για ένα άτομο ορίζονται τα 200 ευρώ το μήνα ή 1.200 ανά εξάμηνο, για δύο άτομα τα 300 ευρώ ανά μήνα ή 1.800 ευρώ ανά εξάμηνο και για τα τέσσερα άτομα, μία τετραμελή οικογένεια δηλαδή, τα 400 ευρώ το μήνα ή 2.400 ευρώ ανά εξάμηνο.

Αυτή η πλατφόρμα δεν θα κλείσει ποτέ και κάθε φορά που ένας πολίτης διαπιστώνει ότι έχει πέσει κάτω από αυτά τα όρια θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Μέχρι τα Χριστούγεννα, που θα επεκταθεί το πρόγραμμα σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν πρόνοιες ώστε οι υπόλοιποι Δήμοι να μην είναι ακάλυπτοι. Στους 295 αυτούς Δήμους συνεχίζεται το πρόγραμμα μέτρων για την ανθρωπιστική κρίση, με την κάρτα σίτισης για 70 ως 220 ευρώ, άλλα 70 ως 220 ευρώ για το ενοίκιο και 300 κιλωβατώρες δωρεάν κάθε μήνα.

Έτσι, το δίχτυ προστασίας απλώνεται και στους 325 Δήμους και όχι μόνο στους 30 στους οποίους ξεκίνησε η εφαρμογή του ΚΕΑ.

«Το πρόγραμμα (σ.σ. που περιλαμβάνει παροχή επιδότησης ενοικίου από 70-220 ευρώ, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανασφάλιστους, κοινωνικό τιμολόγιο για ηλεκτρικό ρεύμα και δωρεάν ύδρευση από τους δήμους, σχολικά γεύματα, κοινωνική φροντίδα και υποστήριξη) καλύπτει 150.000 νοικοκυριά, από τους 220.000 δικαιούχους … στη νέα φάση θα τους καλύψουμε όλους, υπολογίζουμε 700.000 άτομα», σημείωσε.

Θα στοιχίσει στην κυβέρνηση 900 εκατ. ευρώ, με εννεαπλασιασμό των εξόδων πρόνοιας του 2015.

πηγή: localit.gr