logo


Ως η καλύτερη από άποψη συμμετοχής κόσμου, χαρακτηρίστηκε η χθεσινή (Παρασκευή 8 Ιουλίου) συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Κρυονερίου για τα διόδια. Μπορεί ο χώρος να μην γέμισε ασφυκτικά με κόσμο, αλλά σίγουρα δεν παρουσίαζε το αποκαρδιωτικό θέαμα, που αντίκρυσαν όσοι- ελάχιστοι- παρευρέθηκαν στην αντίστοιχη συνεδρίαση στη Σταμάτα, λίγη ώρα νωρίτερα, με την προσέλευση μόλις 14 ατόμων, από τους οποίους οι 11 ήταν αιρετοί- δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι! (σ.σ. η συνεδρίαση του Τοπικού της Σταμάτας θα επαναληφθεί αύριο, Κυριακή 10 Ιουλίου, μαζί με αυτή του Τοπικού της Ροδόπολης, στις 7 το βράδυ, όπως ήταν άλλωστε και ο αρχικός σχεδιασμός, σε μια προσπάθεια να συγκντρωθεί όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος). Ή, πάλι χθες, στη Δροσιά με την προσέλευση μόλις 15 δημοτών.

photo 1-75

Το αξιοσημείωτο στη συνεδρίαση στο Κρυονέρι ήταν η κινητοποίηση που είχε ως αποτέλεσμα την προσέλευση πολλών δημοτών και εκπροσώπων όλων σχεδόν των συλλογικών φορέων της περιοχής, που θα γίνουν με τη σειρά τους οι καλύτεροι διαμεσολαβητές, ή “πολλαπλασιαστές”, κατά την έκφραση του Δημάρχου Δ. Ζαμάνη, της σταθερής θέσης “Όχι στα διόδια”.

photo 2-73

Τα μηνύματα, εντούτοις, που εισπράχτηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση, ήταν συγκεχυμένα και αντιφατικά: Από τη μια πλευρά αναγνωρίστηκε από όλους τους παρευρισκόμενους- τους εκπροσώπους του Δήμου, της διαπαραταξιακής Επιτροπής, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βόρειας Αττικής, των δημοτών- η ανάγκη να διευρυνθεί η ενημέρωση των κατοίκων, που “την επομένη της εγκατάστασης των διοδίων θα δουν το βιοτικό τους επίπεδο να επιδεινώνεται ραγδαία και δραματικά”, όπως τόνιζε σε κάθε ευκαιρία ο κ. Ζαμάνης. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως ο ρυθμός της συλλογής υπογραφών-έντυπων και ηλεκτρονικών- κατά της εγκατάστασης των διοδίων, που ξεκίνησε πολύ επιθετικά πριν από δυο περίπου μήνες, το τελευταίο διάστημα έχει υποχωρήσει σημαντικά, με αποτέλεσμα να απέχουμε πολύ ακόμη από τον επιθυμητό στόχο των 10.000 υπογραφών. Επιπλέον, η Δημοτική Αρχή δήλωνε έτοιμη να οργανώσει δυναμικές κινητοποιήσεις, εφόσον όλα τα υπόλοιπα μέσα αντίδρασης δεν τελεσφορήσουν, να κατεβάσει κόσμο και απορριμματοφόρα στους δρόμους, για παράδειγμα, και να κλείσει την Εθνική Οδό.

photo-392

Από την άλλη πλευρά, φάνηκε απρόθυμη να υιοθετήσει πρακτικές μεθόδους άμεσης ενημέρωσης του κόσμου, παρόλο που, όπως παραδέχτηκε ο Δήμαρχος, “φαίνεται όλο και πιο πολύ αδιάφορος όσο απομακρυνόμαστε από τα επίμαχα σημεία εγκατάστασης των σταθμών διοδίων”. Η λογική που συνοψίζεται στο ρητό με το βουνό και το Μωάμεθ- αν ο κόσμος δεν έρχεται να μάθει, τότε πήγαινε εσύ στον κόσμο, και εν προκειμένω, για παράδειγμα, στις εκδηλώσεις των ΔΙΟΝΥΣΙΩΝ που βρίσκονται σε εξέλιξη- σκόνταψε στην αντίρρηση “η υπουργική έγκριση, μέσα στο καλοκαίρι, της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που είναι το τελικό στάδιο πριν την εγκατάσταση διοδίων, αποτελεί προς το παρόν φήμη, οπότε είναι προτιμότερο να επιδειχθεί μαχητικότητα όταν απαιτηθεί, και όχι νωρίτερα”.

Η συμμετοχή πολλών δημοτών στη χθεσινή συνεδρίαση είχε ως φυσικό αποτέλεσμα και την κατάθεση πολλών προτάσεων, που φάνηκε πως δεν είχαν εξεταστεί μέχρι τώρα από τη Δημοτική Αρχή: Η συνεργασία, για παράδειγμα, με την Περιφέρεια Αττικής αλλά και με το Δήμο Κηφισιάς, στο κομμάτι της νομικής αντιμετώπισης του θέματος (σ.σ. ο Δήμος Διονύσου και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βόρειας Αττικής εκπροσωπούνται από την ίδια δικηγόρο, η οποία εφόσον ο υπουργός προχωρήσει σε έγκριση της μελέτης, θα καταθέσει αίτηση αναστολής της στο ΣτΕ). Ζητήθηκε ακόμη να εξεταστούν τυχόν, έστω και επουσιώδεις, τροποποιήσεις στη Μελέτη, που θα μπορούσαν να θεμελιώσουν το αίτημα για εκ νέου διαβούλευση, και άρα να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος. Προτάθηκε, επίσης, η ενδελεχής ενημέρωση των βουλευτών και των πολιτευτών της περιοχής, ώστε και από την πλευρά τους να ασκηθεί πίεση προς τον υπουργό. Όλοι, βέβαια, συμφώνησαν πως η εκστρατεία ενημέρωσης πρέπει να ενταθεί, “ώστε να είμαστε σε εγρήγορση”, ενώ δεν έλειψαν και οι φωνές που μιλούσαν για τον τελευταίο Δήμαρχο που πέτυχε να αποτρέψει κυβερνητικές αποφάσεις, κατεβάζοντας τον κόσμο στο δρόμο σε ακραίες κινητοποιήσεις”, δηλαδή το Δήμαρχο της Κερατέας.

Απογοητευμένος από το συντονισμό δήλωσε, τέλος, ο Α. Σαρρής εκ μέρους της διαπαραταξιακής Επιτροπής αγώνα ανατρέχοντας στις 4 προηγούμενες συνεδριάσεις των Τοπικών Συμβουλιών όπου υπήρξε χαμηλή ή και μηδαμινή συμμετοχή του κόσμου. Ενώ σχολιάστηκε η ενημέρωση του Προέδρου του ΣΕΒΑ Δ. Μανδάλακα, που μετέφερε στη χθεσινή συνεδρίαση τις συζητήσεις του Συνδέσμου με τους εκπροσώπους της Νέας Οδού και με τον υπουργό: «Αν ο ΣΕΒΑ μπορεί να βλέπει τον υπουργό, γιατί όχι ο Δήμος;» αναρωτήθηκαν χαρακτηριστικά πολλοί παρευρισκόμενοι.

photo 4-42photo 3-53

Αυτό πάντως που ανακοινώθηκε και επισήμως ήταν πως, μέσα στο Σαββατοκύριακο θα προγραμματισθεί οριστικά η δεύτερη από τις αποφασισμένες ενέργειες, δηλαδή η ανοιχτή κοινή σύσκεψη των Δημοτικών Συμβουλίων των δύο θιγόμενων Δήμων, όπου θα προσκληθούν ο υπουργός, οι βουλευτές, η Περιφερειάρχης, οι Αντιπεριφερειάρχες και οι περιφερειακοί σύμβουλοι για να εκφράσουν τις απόψεις τους στο θέμα.