logo


Πλήρως απογοητευτική ήταν η εικόνα που παρουσίσε σήμερα Παρασκευή 8 Ιουλίου το Πολιτιστικό της Δροσιάς, όπου στις 10 το πρωί πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση με στόχο την ενημέρωση φορέων και δημοτών για την επικείμενη εγκατάσταση πλευρικών σταθμών διοδίων στον Άγ. Στέφανο και τη Βαρυμπόμπη. Και η ενημέρωση έγινε μεν από το Δήμαρχο Δ. Ζαμάνη και το δημοτικό σύμβουλο Δ. Ράικο, οι φορείς και οι δημότες όμως απουσίαζαν. Συνολικά 15 άτομα παρακολούθησαν τη σχετική διαδικασία, από τα οποία: η Αντιδήμαρχος Β. Ρηγοπούλου, οι 5 τοπικοί σύμβουλοι, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλης και ο δημοτικός σύμβουλος της ίδιας παράταξης Γ. Κανατσούλης, ο Α. Σαρρής μέλος της διαπαραταξιακής Επιτροπής κατά των διοδίων, η Τ. Κώνστα από τη Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου, ενώ εκ μέρους φορέων παρέστη μόνον- και για λίγη ώρα- η Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Μ. Μαργάρα. Πάντως, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Χ. Ποτίδη, επιστολή έχει σταλεί σε όλους τους συλλογικούς φορείς, ενώ θεωρήθηκε πως η προσέλευση ήταν μηδαμινή λόγω της ώρας.

photo 2-72

Για απογοητευτική εικόνα έκανε λόγο και ο Δήμαρχος, ενώ ο κ. Σαρρής υπογράμμισε πως έτσι ακυρώνεται η εκπεφρασμένη βούληση της Δημοτικής Αρχής να γίνουν οι φορείς αναμεταδότες, “πολλαπλασιαστές, τους αποκαλέσατε κύριε Δήμαρχε” της ενημέρωσης. Στο περιθώριο μάλιστα της συζήτησης υπογράμμισε στην Οδό Διονύσου πως η μέχρι σήμερα χαμηλή προσέλευση κοινού- πλην των αιρετών- στις συνεδριάσεις των Τοπικών Συμβουλίων για τα διόδια, δείχνει μια απαξιωτική στάση της Δημοτικής Αρχής αναφορικά με το μείζον αυτό ζήτημα. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά πως στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου, μόνο μετά από παρέμβαση της διαπαραταξιακής Επιτροπής η πρόσκληση διοχετεύθηκε και προς όλους τους συλλογικούς φορείς της περιοχής, μια που αρχικώς προοριζόταν μόνο για τους τοπικούς συμβούλους.

photo 4-41

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ακολουθούν σήμερα οι συνεδριάσεις για τα διόδια σε δυο ακόμη Δημοτικές Κοινότητες: Στη Σταμάτα, στις 5.30 το απόγευμα τελικά (σ.σ. για να μην συμπέσει με αυτή του Κρυονερίου), και στο Κρυονέρι στις 7 το βράδυ, όπου όλοι εύχονται η συμμετοχή του κόσμου να είναι μεγαλύτερη.

Μετά και από τα παραπάνω, αναζητήθηκαν από τους παρευρισκόμενους τρόποι ώστε η ενημέρωση σχετικά με τα διόδια να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους αποδέκτες, είτε με ανακοινώσεις στους λογαριασμούς της ύδρευσης, σε κάθε σπίτι της πόλης, είτε με ολιγόλεπτη ενημέρωση στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα ΔΙΟΝΥΣΙΑ, όπου εκ των πραγμάτων υπάρχει μεγάλη συνάθροιση κοινού. Επιπλέον συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών είτε μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου είτε μέσω του ΣΕΒΑ, αλλά και σε έντυπα που βρίσκονται στα Πολιτιστικά Κέντρα των Δημοτικών Κοινοτήτων. Είναι πάντως χαρακτηριστικό πως μέχρι σήμερα, σχεδόν δυο μήνες μετά από την πρώτη κινητοποίηση για τα διόδια εκ μέρους του Εξωραϊστικού Συλλόγου Διονύσου στις 11 Μαϊου, έχουν συγκεντρωθεί- όπως ανακοινώθηκε- μόνο 5500 υπογραφές.

Όσον αφορά, τέλος στην ουσία της συζήτησης, επαναβεβαιώθηκε δια χειλέων Δημάρχου η πρόθεση του Δήμου να κινηθεί τόσο δικαστικά, όσο και δυναμικά, στην κατεύθυνση και της αποτροπής εγκατάστασης των διοδίων αλλά και της πίεσης για αλλαγή του νόμου που την προβλέπει. Ιδιαιτέρως, μάλιστα, εφόσον δεν έχει υλοποιηθεί ο προβλεπόμενος από την ίδια τη σύμβαση όρος για την κατασκευή αξιόπιστου και ασφαλούς εναλλακτικού δικτύου παράπλευρων δρόμων.