logo


Ξεκάθαρη και ομόφωνη είναι η θέση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής που στις 28 Ιουνίου απέρριψε το αίτημα της Αρχαιολογίας περί οριοθέτησης και αναοριοθέτησης αρχαιολογικών χώρων στην πόλη μας. Είχαν προηγηθεί οι αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων (Αγ. Στεφάνου, Άνοιξης, Διονύσου και Σταμάτας) στις τέσσερις Δημοτικές Κοινότητες, για τις οποίες η Αρχαιολογία εξεδήλωσε το ξαφνικό, όπως επανειλημμένα, ακούστηκε ενδιαφέρον.

Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών- Χωροταξίας- Πολεοδομίας Ευ. Λυρούδιας τόνισε πως “εφόσον δεν παρεσχέθησαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις και η απαραίτητη αιτιολόγηση της διαδικασίας και επειδή δεν παρέχονται επαρκείς εγγυήσεις για τη διασφάλιση των πολιτών, καλούμε να επαναδιατυπωθεί η πρόταση από πλευράς Αρχαιολογίας με πληρέστερη τεκμηρίωση προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να συμφιλιωθούν με την ιδέα της Αρχαιολογίας, διότι η Αρχαιολογία είναι ο πλούτος ενός λαού”. Στην ίδια συνεδρίαση, όπου παρευρέθησαν και οι Γ. Ζυγούνας από τη ΔΑΔΙΟΝ και Ζ. Σώκου από τη Λαϊκή Συσπείρωση, τόσο οι Π. Ταουξή και Θ. Κρητικός από τον Άγ. Στέφανο, όσο και η Α. Πέππα από τη Σταμάτα, αλλά και ο Γ. Φωτάκης από το Διόνυσο υπογράμμισαν πως η Αρχαιολογία ταλαιπωρεί εδώ και δεκαετίες τους κατοίκους της πόλης, επιβαρύνοντάς τους και οικονομικά αλλά και με απώλεια χρόνου, παρόλη τη ρητή γνωμάτευση του αρχαιολόγου και Έφορου Αρχαιοτήτων Γ. Σταϊνχάουερ στα μέσα της δεκαετίας του ’90, ότι η περιοχή δεν παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Αυτή η γνωμάτευση, εξάλλου, ήταν καθοριστικής σημασίας για την έγκριση, τότε, του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στον Άγ. Στέφανο και στην Άνοιξη.

Η απόφαση της Επιτροπής, απορριπτική για την οριοθέτηση και αναοριοθέτηση αρχαιολογικών χώρων στις 4 Δημοτικές Κοινότητες της πόλης, ζητεί επιπλέον την παράθεση επιστημονικών δημοσιεύσεων που να τεκμηριώνουν το τυχόν αρχαιολογικό ενδιαφέρον, ενώ θα πρέπει να αποσταλεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων μέχρι τις 10 Ιουλίου.