logo


Πικραμένος από όσους συναδέλφους του της πλειοψηφίας δεν τον εμπιστεύθηκαν στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλώνει στη συνέντευξη που ακολουθεί ο Τ. Μπάσης που σήμερα Δευτέρα 4 Ιουλίου αναλαμβάνει και επισήμως τα καθήκοντά του. Ο κ. Μπάσης, πέμπτος κατά σειρά Πρόεδρος στο Δημοτικό Συμβούλιο του καλλικρατικού Δήμου Διονύσου και 49 χρόνια(!) στην πρώτη γραμμή των κοινών του τόπου μέσα από τους τοπικούς Συλλόγους, το Κοινοτικό και εν συνεχεία τα Δημοτικά Συμβούλια, ξεκαθαρίζει από την αρχή πως σκοπεύει να ζητήσει τη βοήθεια όλων των παρατάξεων- και κυρίως της πλειοψηφίας- στο δύσκολο έργο του. Παράλληλα, και στο πλαίσιο του απολογισμού για τους 22 μήνες που βρισκόταν στην Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, δεν διστάζει να παραδεχτεί πως ούτε και ο ίδιος είναι ευχαριστημένος από την εικόνα της πόλης στους τομείς ευθύνης του, αποδίδοντάς την κυρίως στην έλλειψη προσωπικού και στο γερασμένο στόλο οχημάτων, απαριθμεί εντούτοις σειρά πρωτοβουλιών που στο άμεσο μέλλον θα βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος.

Οδός Διονύσου: Κύριε Μπάση, Τάσο, κατ’ αρχάς συγχαρητήρια για την εκλογή σου στο αξίωμα του Προέδρου, στο οποίο διαδέχεσαι τον Σπ. Γιαννουλάτο.
Τ. Μπάσης: Πριν προχωρήσεις, να σου πω ότι πιστεύω πως ο κ. Γιαννουλάτος ήταν πολύ καλός ως Πρόεδρος, διαβασμένος στους κώδικες και στη νομοθεσία, και αμφιβάλλω αν θα μπορέσω ποτέ να τον φτάσω.

Ο.Δ.: Πώς λοιπόν σκοπεύεις να καλύψεις αυτό το έλλειμμα που παραδέχεσαι πως έχεις;
Τ. Μ.: Με τη συμπάθεια που έχω από όλους ανεξαιρέτως τους δημοτικούς συμβούλους. Θα μιλήσω με όλους τους και θα ζητήσω βοήθεια, γιατί όλοι- και πρώτος απ’ όλους ο Δήμαρχος- γνωρίζουν πως οι δυνατότητές μου φτάνουν μέχρι ένα σημείο και ήταν και ένας λόγος που στην αρχή ήμουν εξαιρετικά επιφυλακτικός για να δεχτώ την πρόταση. Βασίζομαι πάντως στην καλή πρόθεση των συναδέλφων μου, που είναι απαραίτητη για μένα. Οι συναντήσεις μου με τους επικεφαλής θα ξεκινήσουν αμέσως μόλις έρθει επικυρωμένη η απόφαση εκλογής μου.

Ο.Δ.: Πάντως, Τάσο, δεν συναντάς συχνά ανθρώπους που να βλέπουν τον εαυτό τους με τόσο ρεαλιστική ματιά…
Τ.Μ.: Κοίτα, είμαι αυτός που είμαι, δεν ντρέπομαι και δεν έχω να κρύψω ή να μεγαλοποιήσω τίποτα. Όσο μπόρεσα, μορφώθηκα, όχι πολύ. Ξέρω όμως για τη δουλειά μου και την αξία της- ΟΛΠ που τον ανέλαβα όταν ήμουν 21 χρονών, Νοσοκομείο Αγία Σοφία, Πολεμικό Μουσείο, Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, θα τα βλέπουν οι επόμενες γενιές και είμαι περήφανος γι’ αυτό.

Ο.Δ.: Για την καινούργια σου δουλειά στο Δημοτικό Συμβούλιο, είπες πως θα βασιστείς στη συμπάθεια προς το πρόσωπό σου. Θα υπάρξουν όμως, όπως πάντα υπήρξαν, και στιγμές έντασης και συγκρούσεων. Πώς σκοπεύεις να τις αντιμετωπίσεις;
Τ.Μ.: Εδώ είναι που θα ζητήσω κυρίως τη βοήθεια της παράταξής μου, δηλαδή να μην αντιδρούν στην ένταση πάλι με ένταση και να προσπαθήσουν να κρατήσουν χαμηλούς τους τόνους. Και αυτό θα πω στην ομάδα τη δική μου: Αν δεν σηκώνουμε εμείς τους τόνους, που είμαστε στη Διοίκηση, τότε δεν θα υπάρχει έδαφος για συγκρούσεις, τουλάχιστον όχι όπως το ζήσαμε τις προάλλες. Επιπλέον έχω σκοπό να εφαρμόσω αυστηρότερα το χρόνο ομιλίας. Το χρονόμετρο θα τρέχει κανονικά και αυστηρά, όσο γίνεται. Παράλληλα βασίζομαι πάρα πολύ στη βοήθεια των υπηρεσιακών παραγόντων, μια που το γραφείο στελεχώνεται από πεπειραμένους υπαλλήλους, αλλά και του Γενικού Γραμματέα, όπως έχουμε ήδη συμφωνήσει. Τέλος, θα αποφύγω Ημερήσιες Διατάξεις με πολλά θέματα, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πέραν της μιας συνεδρίασης το μήνα.

Ο.Δ.: Περιμένεις τεχνητές, ας πούμε, εντάσεις από τις παρατάξεις της μειοψηφίας που, μετά την περίοδο χάριτος, ενδεχομένως να “πατήσουν” στην έλλειψη γνώσης της νομοθεσίας ή στην έλλειψη εξοικείωσής σου με τη διαχείριση συλλογικών οργάνων;
Τ.Μ.: Ειλικρινά όχι. Με όλους τους συναδέλφους από την αντιπολίτευση έχω πάρα πολύ καλή σχέση. Σε όλη τη θητεία της Αντιδημαρχίας μου, άλλωστε, τότε που έφερνα για ψήφιση προμήθειες εκατομμυρίων ευρώ, αυτό που θυμάμαι να λένε είναι “από τη στιγμή που το θέλει ο Μπάσης, ξέρουμε πως όντως τα χρειάζεται”, άσχετα αν δεν τα ψήφιζαν επικαλούμενοι διάφορους λόγους. Βέβαια τους μιλούσα από πριν και τους εξηγούσα με λεπτομέρειες. Μέχρι τώρα, επαναλαμβάνω, η μειοψηφία μού έχει φερθεί πάρα πολύ καλά.

Ο.Δ.: Ας περάσουμε στη θητεία σου που μόλις τέλειωσε, του Αντιδημάρχου Πειρβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας. Ανέλαβες καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου 2014 σ’ ένα τομέα κρίσιμο σε κάθε Δήμο, της καθημερινότητας του πολίτη. Ποια ήταν η κατάσταση που παρέλαβες;
Τ.Μ.: Κατ’ αρχάς είχα πολύ καλή ενημέρωση και πολλή βοήθεια από τους υπαλλήλους, και από τον προκάτοχό μου βέβαια τον Κυριάκο τον Κοντάκη. Θα πρέπει στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω όλους τους υπαλλήλους και τους εργάτες των συνεργείων για την πραγματικά άψογη συνεργασία και την απόλυτη βοήθεια που μου έδωσαν. Όποια ώρα και να τους καλούσα, ό, τι και να τους ζητούσα, ποτέ δεν μου αρνήθηκαν. Μπήκα λοιπόν εκεί, όντας άσχετος με τη μεγάλη πόλη του Διόνυσου. Υπήρχαν μέρες που τελείωνα στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, αντιμετωπίζοντας προβλήματα, βλάβες, βροχές και χιόνια. Βέβαια τα χιόνια και τις βροχές τα ήξερα από τότε που ήμουν υπεύθυνος στην Κοινότητα Διονύσου. Και νομίζω πως πήγαμε καλά τότε, αν κρίνω από τις ευχαριστίες των πολιτών. Μετά είχαμε προβλήματα με τα οχήματα και τα μηχανήματα, αν και όχι- και το υπογραμμίζω αυτό- με ευθύνη της προηγούμενης Διοίκησης. Είχαν λήξει οι συμβάσεις για τις επισκευές και τις συντηρήσεις και πέσαμε πάνω στο κενό, χωρίς συνεργεία. Έτσι βρήκα 20 αυτοκίνητα χαλασμένα, σε σύνολο 117 οχημάτων. Γι’ αυτό και μεθόδευσα σύμβαση διάρκειας 2,5 χρόνων, μετά από διεθνή διαγωνισμό, με ένα και μόνο συνεργείο που θα έχει στην ευθύνη του τη συντήρηση του στόλου και του μηχανολογικού εξοπλισμού με μηνιαία αποζημίωση σταθερή, κατά το πρότυπο της Κηφισιάς. Έτσι θεωρούμε πως θα αποφεύγονται και οι περιπτώσεις περίεργων δοσοληψιών. Επιπλέον θα επισκευάσουμε και άλλα δυο λεωφορεία, που τώρα είναι σταματημένα λόγω βλάβης, συνολικά δηλαδή πέντε λεωφορεία στη Δημοτική Συγκοινωνία. Επίσης έχει προγραμματισθεί η αγορά ενός καλαθοφόρου 18 μέτρων, ενός απορριμματοφόρου, ενός ανατρεπόμενου και ενός BOBCAT, ακόμη τριών ΙΧ και δυο ημιφορτηγών. Να μην ξεχάσω την προμήθεια ακόμη ενός κλαδοφάγου και την προμήθεια εργαλείων, ώστε να αντιμετωπίζουμε τις άμεσες ανάγκες

Ο.Δ.: Πάμε τώρα στην οργάνωση της αποκομιδής απορριμμάτων και των κηπαίων, για την οποία ακούγονται πολλά παράπονα από όλες τις γειτονιές της πόλης. Για παράδειγμα, στη Σταμάτα μετά τη θεομηνία στις 7 Ιουνίου είχαν μαζέψει κλαδιά σε σωρούς και σακούλες, τηλεφωνούσαν στο Δήμο, τα κλαδιά ξεραίνονταν, άρα ήταν επικίνδυνα για φωτιά μέσα στην αντιπυρική περίοδο, και μαζεύτηκαν γύρω στις 27 Ιουνίου, 20 ημέρες αργότερα.
Τ.Μ.: Έχε υπόψη σου πως αυτή τη στιγμή δουλεύουμε με μειωμένο προσωπικό μια που 24 εργάτες από τον περασμένο Νοέμβριο περιμένουν την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, τέλος Ιουλίου. Από αυτούς 5-6 είναι οδηγοί, οπότε φτάσαμε στο σημείο να έχουμε απορριμματοφόρα αλλά να μην μπορούμε να τα κινήσουμε, έτσι προτιμούμε να πάρουμε τα οικιακά σε βάρος των κηπαίων. Αν δεν επιστρέψουν αυτοί οι 24 στη θέση τους, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Περιττό να προσθέσω πως από το Νοέμβριο έχω να βγάλω συνεργείο για την επούλωση λάκκων, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό. Υπάρχουν δρόμοι στους οποίους οι κάτοικοι έχουν απόλυτο δίκιο να διαμαρτύρονται κι εγώ ντρέπομαι να κυκλοφορώ.

Ο.Δ.: Να επιμείνω λίγο στα κηπαία, μια που οι κάτοικοι συνεχίζουν να κλαδεύουν και να βγάζουν τα κλαδιά στο δρόμο, παρόλο που βρισκόμαστε στη μέση της αντιπυρικής περιόδου. Πώς σκοπεύει η Δημοτική Αρχή να το ελέγξει αυτό;
Τ.Μ.: Είναι αλήθεια πως συνήθως γίνονται κλαδέματα, τα βγάζουν είτε στο δρόμο είτε στο οικόπεδο του διπλανού και μετά τηλεφωνούν στο Δήμο για να τα μαζέψει. Έχει τύχει να απομακρύνουμε 5 φορτηγά κλαδιά από ένα και μόνο σπίτι. Τι κατά τη γνώμη μου πρέπει να γίνει: Να αναλαμβάνει ο Δήμος τη διάθεση ενός φορτηγού, ενός δρομολογίου, αλλά τα υπόλοιπα να τα χρεώνεται ο δημότης, όπως γινόταν από παλιά στην Εκάλη και έχει υιοθετηθεί τώρα από την Κηφισιά. Να σου πω επίσης πως σχεδιάζουμε να φέρουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση για αναμόρφωση του Κανονισμού Καθαριότητας, με στόχο να μειώσουμε στο ελάχιστο δυνατό το κόστος καθαρισμού των αδόμητων οικοπέδων, που σήμερα αγγίζει τις 4000 ευρώ το στρέμμα. Έτσι ο ιδιοκτήτης που θα αμελήσει να καθαρίσει το ακίνητό του, να μπορεί να πληρώσει ένα λογικό ποσό για τον καθαρισμό που θα κάνει ο Δήμος. Και μιλάμε για 600 περίπου στρέμματα ιδιωτικών οικοπέδων.

Ο.Δ.: Καταλαβαίνω πως στους 22 μήνες που ήσουν Αντιδήμαρχος, το βασικό σου μέλημα ήταν να εξασφαλίσεις το μηχανολογικό εξοπλισμό, να τον συντηρήσεις και να τον ανανεώσεις, και να βάλεις τις βάσεις για την καλύτερη οργάνωση των Υπηρεσιών. Εντούτοις ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων σου με απόφαση Δημάρχου τοποθετήθηκαν δυο εντεταλμένοι με αντικείμενα που ανήκουν στη συγκεκριμένη Αντιδημαρχία, ενώ σου ζητήθηκε η παραίτηση πριν λήξει η θητεία σου. Πώς το εξηγείς αυτό;
Τ.Μ.: Η τοποθέτηση των εντεταλμένων ήταν απόφαση του Δημάρχου ώστε να οργανωθούν οι Υπηρεσίες καλύτερα. Όσο για την παραίτησή μου, πράγματι μου ζητήθηκε νωρίτερα, αλλά ήδη υπολείπονταν μόνο δύο μήνες σύμφωνα με τη συμφωνία που είχε γίνει εξαρχής με το Δήμαρχο.

Ο.Δ.: Και μια τελευταία ερώτηση. Πριν από μερικές ημέρες, στη διαδικασία εκλογής Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, υπήρξαν τέσσερις συνάδελφοί σου από την πλειοψηφία που δεν σε ψήφισαν…
Τ.Μ.: Ήταν μάλλον περισσότεροι, γιατί όπως γνωρίζω, τουλάχιστον ένας δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας ψήφισε την υποψηφιότητά μου. Αν με ρωτάς πώς αισθάνομαι, θα σου πω πικραμένος. Το έχω ήδη συζητήσει και θα ήθελα να το ξανασυζητήσω κάποια στιγμή με τη δημοτική μου ομάδα.

Ο.Δ.: Τάσο σ’ ευχαριστώ. Καλή επιτυχία και στα νέα σου καθήκοντα.
Τ.Μ.: Εγώ σ’ ευχαριστώ!