logo


Το ποσόν των 250.252 ευρώ βρίσκεται στο ταμείο της Σχολικής Επιτροπής Β΄Βάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ από τα χρήματα αυτά, 60.000 ευρώ περίπου αποτελούν τις προς εξόφληση υποχρεώσεις. Τα παραπάνω ανακοίνωσε, προσκομίζοντας και το σχετικό αποδεικτικό της Τράπεζας Πειραιώς, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής (Πέμπτη 30 Ιουνίου) ο νέος της Πρόεδρος Α. Δελαγραμμάτικας, ο οποίος προσήλθε με το δικηγόρο Σπ. Ρούσση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Δελαγραμμάτικα, η παρουσία δικηγόρου (σ.σ. η οποία αποτελεί καινοτομία στα δημοτικά πράγματα) “τον οποίο πληρώνω εξολοκλήρου εγώ” κρίθηκε απαραίτητη, μια που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η παράδοση-παραλαβή από την απελθούσα Πρόεδρο Ξ. Νταγκαλή, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές- σε 8 τις υπολόγισε ο νέος Πρόεδρος- μηνυτήριες αναφορές που εμπλέκουν τα νυν και πρώην Προεδρεία των Σχολικών Επιτροπών.

photo 3-51

Για το θέμα του αποθεματικού ο κ. Δελαγραμμάτικας τόνιζε σε κάθε ευκαιρία πως, μετά και την εξόφληση των όποιων οικονομικών υποχρεώσεων (πετρέλαιο, πάγια κ.λπ.), τα χρήματα- περίπου 190.000 ευρώ- θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να διατεθούν στα σχολεία, μετά και από την αποστολή και έγκριση του οικονομικού απολογισμού της Επιτροπής από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Το ύψος του αποθεματικού, πάντως, δεν εξέπληξε μερίδα μελών της Επιτροπής που στο περιθώριο της συνεδρίασης μιλούσαν για ανυπαρξία οποιουδήποτε έργου στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της πόλης μέχρι στιγμής.

Υπενθυμίζεται εδώ πως σύμφωνα με τη νομοθεσία (ΦΕΚ 318/2011):
4. Τα έσοδα των Σχολικών Επιτροπών προέρχονται:
α) Από τις επιχορηγήσεις των δήμων, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 6 περιπτ.(α) και (β) του άρθρου 113 του Ν.1892/1990 όπως ισχύει
β) Από προσόδους της σχολικής περιουσίας.
γ) Από εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων.
δ) Από κάθε είδους εισφορές, δωρεές, κληρονομιές και κληροδοσίες.
ε) Από κάθε άλλη νόμιμη πηγή.

Η τακτική επιχορήγηση του Δήμου Διονύσου προς καθεμιά από τις δυο Σχολικές Επιτροπές ανέρχεται σε 100.000 ευρώ ετησίως, ενώ πριν από λίγο καιρό η Επιτροπή Α΄Βάθμιας Εκπαίδευσης αποφάσισε να ζητήσει αύξηση κατά 50.000 ευρώ της επιχορήγησης αυτής, λόγω του πλήθους των σχολείων ευθύνης της- Δημοτικών και Νηπιαγωγείων.

photo 1-73

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως στην ίδια συνεδρίαση η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αποφάσισε την ανάθεση της ψηφιοποίησης για το διασωθέν από την φωτιά του 2015 υλικό, εργασία ύψους 2700 ευρώ, που μάλιστα θα ξεκινήσει την προσεχή εβδομάδα με την παρουσία και μελών της Επιτροπής. Η ανάθεση της ψηφιοποίησης έγινε μετά και από την αδυναμία, λόγω όγκου της συγκεκριμένης εργασίας, του Δήμου να ανταποκριθεί σε σχετικό αίτημα της Επιτροπής, όπως τόνιζε σε έγγραφό του ο Γενικός Γραμματέας Μ. Χρηστάκης. Η ψηφιακή καταγραφή του υλικού θα επιταχύνει και τη διαδικασία αποστολής και έγκρισης του οικονομικού απολογισμού της Επιτροπής, που ακόμη τελεί σε εκκρεμότητα με κίνδυνο απώλειας της χρηματοδότησης.