logo


Επιτυχημένη και με γόνιμο διάλογο χαρακτηρίζει το Δελτίο Τύπου την εκδήλωση που διοργάνωσε η Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου την περασμένη Τετάρτη 29 Ιουνίου με θέμα “το νέο δασικό Νομοσχέδιο” στο Πολιτιστικό του Αγ. Στεφάνου. Θα πρέπει εντούτοις να σημειωθεί εδώ πως το κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση μπορεί να μην ήταν πολύ μεγάλο, αλλά αποδείχθηκε πολύ δυναμικό, ζητώντας- απαιτώντας, καλύτερα- απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που παρέμειναν αναπάντητα, με το συντονιστή Γ. Ζυγούνα, επικεφαλής της ΔΑΔΙΟΝ, να έχει αναλάβει έναν άχαρο ρόλο. Δεν φάνηκε επιπλέον να πείθεται από την προσπάθεια των ομιλητών, και κυρίως της Δ. Λυμπεροπούλου, εκπροσώπου του ΥΠΕΚΑ, να πείσει πως με το νέο Νομοσχέδιο “εμείς θα βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά”. Το κλίμα δυναμιτιζόταν επανειλημμένως από δημότες που-θιγόμενοι ακόμη μια φορά από τις διατάξεις περί οικισμών- διέκοπταν συνεχώς τους ομιλητές, ενώ δεν έλειψαν και εκείνα τα στελέχη της ΔΑΔΙΟΝ που άφηναν αιχμές κατά της κ. Λυμπεροπούλου, η οποία δεν έπαυε να προσκαλεί τους ενδιαφερομένους και θιγομένους κατοίκους να την επισκεφτούν στο γραφείο της: Τα ίδια στελέχη , κρίνοντας άστοχη την πρόσκληση αυτή, μιλούσαν για επανάληψη του φαινομένου των πελατειακών σχέσεων.

photo 1-72

Σύσσωμη πάντως η πολιτική ηγεσία της πόλης, με επικεφαλής το Δήμαρχο Δ. Ζαμάνη, επέμενε πως το νέο Νομοσχέδιο, με τη Δασική Υπηρεσία σε πρωταγωνιστικό ρόλο, με προθεσμίες που κατά τα φαινόμενα είναι αδύνατο να τηρηθούν, με πολυχρωμίες αναφορικά με τους οικισμούς και με επιστημονικούς όρους να περιμένουν ακόμη διευκρινιστικές εγκυκλίους για τη αποσαφήνισή τους, ξαναβάζει σε περιπέτειες εκατοντάδες κατοίκων, που βλέπουν- δυο χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου 4280/2014- τις περιουσίες τους να αμφισβητούνται και πάλι ως δασικές.

photo 3-50

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την ΤΕΤΑΡΤΗ 29/6 στο Πνευματικό Κέντρο Αγ. Στεφάνου η εκδήλωση που διοργάνωσε η ΔΑΔΙΟΝ με θέμα:
“ΤΟ ΝΕΟ ΔΑΣΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ”
και ομιλητές την κ. Λυμπεροπούλου Δήμητρα, Γεωπόνο- Περιβαλλοντολόγο, εκπρόσωπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τον κ. Χλύκα Νίκο, Δασολόγο – Μελετητή και τον κ. Ψυχογιό Θεοδόση, Πολεοδόμο.

Οι ομιλητές παρουσίασαν τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, εστιάζοντας κυρίως στην περιοχή του Δήμου Διονύσου όπου το θέμα των οικισμών ταλαιπωρεί εδώ και δεκαετίες τις τοπικές κοινωνίες. Στη συνέχεια απάντησαν σε πολλές ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από τους παραβρισκόμενους δημότες. Επιπλέον, η κ. Λυμπεροπούλου τόνισε ότι «οι πόρτες του Υπουργείου είναι πάντα ανοικτές για κάθε φορέα του Δήμου, αλλά και για όποιον δημότη ξεχωριστά θα ήθελε διευκρινίσεις.».

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι είχε προηγηθεί δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις όλοι οι πολίτες και κοινωνικοί φορείς ώστε να συμβάλουν στη βελτίωση του εν λόγω νομοσχεδίου.

Παρά την ένταση που υπήρξε από ορισμένους συνδημότες μας, έγινε φανερό από τις εισηγήσεις ότι, με το παρόν νομικό πλαίσιο, γίνεται σοβαρή προσπάθεια ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών, χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα όσων αγόρασαν ή και έχτισαν νόμιμα στα όρια του Δήμου Διονύσου, προστατεύοντας τον δασικό πλούτο και βάζοντας την βάση για τον σωστό πολεοδομικό σχεδιασμό, όπου υπάρχουν υποδομές και δομημένες εκτάσεις, με ουσιαστική συμμετοχή των υπηρεσιών του Δήμου.

Θεωρούμε ότι μέσα από τον γόνιμο διάλογο, προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα και απόψεις που θα είναι στη συνέχεια πολύτιμες για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης για ένα θέμα που ταλανίζει τον Δήμο Διονύσου και όχι μόνο, για παρά πολλά χρόνια.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Διονύσου κ. Ζαμάνης, Περιφερειακοί, Δημοτικοί, Τοπικοί Σύμβουλοι, και πολλοί δημότες.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συνέδραμαν στην επιτυχία αυτής της εκδήλωσης.

photo 2-71