logo


Με αφορμή το αίτημα καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Δροσιά να αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα επί της κεντρικής πλατείας της περιοχής, ενδιαφέρουσα συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων πραγματοποιήθηκε προχθές Τρίτη 28 Ιουνίου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου.

Επαναβεβαιώθηκε έτσι η προ καιρού (Απρίλιος 2016) γνωμοδοτική απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου της Δροσιάς που όριζε πως οι καταστηματάρχες μιας από τις εμπορικότερες πλατείες του Δήμου, που αποτελεί και σημείο συνάντησης πολιτών, μπορούν να βγάζουν “τραπεζάκια έξω” αφήνοντας όμως υποχρεωτικά και αδιαπραγμάτευτα τουλάχιστον 2,5 μέτρα ελεύθερο χώρο προς την πλατεία, ώστε να εξασφαλίζεται η ελεύθερη διέλευση πεζών και αμαξιδίων, ενώ επιτρέπεται να αναπτύσσουν μέχρι 2 σειρές παράλληλων τραπεζοκαθισμάτων.

photo 1-71

Επιπλέον επαναλήφθηκε εκ μέρους της Α. Πέππα, εντεταλμένης συμβούλου για το πράσινο, η πρόταση για περιοδική απαγόρευση της κυκλοφορίας στην οδό Στρ. Πετρίτη το καλοκαίρι και κατά τις βραδινές ώρες, σε μια πλατεία που σφύζει από ζωή και εμπορική δραστηριότητα.

Το θέμα ήρθε προς συζήτηση στην Επιτροπή με πρωτοβουλία του Προέδρου της και Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών- Χωροταξίας- Πολεοδομίας Ευ. Λυρούδια, που κάλεσε τους συναδέλφους του να αποφασίσουν “μια και καλή” για ένα ζήτημα που από τη μια πλευρά αφορά σε κατάληψη δημόσιου χώρου, ενώ από την άλλη πλευρά αποφέρει οικονομικό όφελος στο Δήμο.
Εν προκειμένω καλείται ο Δήμος να διαφυλάξει και να διασφαλίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων- υπενθυμίζεται πως, ιδιαιτέρως το καλοκαίρι, η πλατεία της Δροσιάς πλημμυρίζει κυριολεκτικά από δημότες κάθε ηλικίας- χωρίς ταυτόχρονα να αποθαρρύνει την εμπορική δραστηριότητα εν μέσω μάλιστα οικονομικής κρίσης.

Ενδεικτική, επιπλέον, των προθέσεων της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής να εφαρμοστούν στο εξής αυστηρά οι προϋποθέσεις για τα τραπεζάκια ήταν η θέση όλων των μελών της να προσκομίζουν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ακριβές σχέδιο ανάπτυξης της επιχείρησής τους, σημείο που περιελήφθη στην απόφαση, η ακριβής αποτύπωση της πλατείας ώστε να είναι ξεκάθαρο “τι μπαίνει και πού” καθώς και η πρόταση για αυστηροποίηση των ελέγχων.

Η απόφαση εντούτοις δεν ήταν ομόφωνη: Μειοψήφησε ο Γ. Κανατσούλης από τη μείζονα μειοψηφία, που θεώρησε την εισήγηση “ελλιπέστατη” και ζήτησε ολοκληρωμένη πρόταση χωροθέτησης όλων των τραπεζοκαθισμάτων σε όλη την πλατεία, “διαφορετικά θα μπούμε στη διαδικασία ‘γιατί αυτός εκεί κι όχι εγώ’, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι, με βάση κανονιστική απόφαση, ο Δήμος Λαρισαίων προχώρησε πρόσφατα σε ανακατάληψη κοινόχρηστων χώρων καθώς συνεργεία δημοτικών υπαλλήλων και υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας σήκωσαν τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία παραβίαζαν τα όρια παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου. Στον εκεί Δήμο οι διαδικασίες έκδοσης αδειών παραχώρησης κοινοχρήστου χώρου για την ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων είχαν ολοκληρωθεί πριν λίγες ημέρες και αφού είχε προηγηθεί λεπτομερής αυτοψία των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου σε κάθε πεζόδρομο και πλατεία της πόλης με γνώμονα την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο χώρο.