logo


Αναφορά προς τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σχετικά με τις αμοιβές των Προέδρων και Αντιπροέδρων στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου, οι οποίες “δεν έχουν νόμιμο έρεισμα”, υπέβαλε ήδη ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλης.

Υπενθυμίζεται πως το θέμα είχε για πρώτη φορά ανακινηθεί από τον ίδιο σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 30 Μαϊου. Τότε ο κ. Καλαφατέλης είχε απευθύνει ερώτηση προς το Γενικό Γραμματέα του Δήμου Μ. Χρηστάκη, ζητώντας να μάθει αν υπάρχει, και ποια, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που να έχει ληφθεί μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής για τον ορισμό αμοιβής του Προέδρου και του Αντιπροέδρου στο ΘΕΣΠΙ και στην ΕΣΤΙΑ. Εντύπωση σ’ εκείνη τη συνεδρίαση είχε προκαλέσει η απάντηση του κ. Χρηστάκη, που διαβεβαίωσε το Σώμα πως- αν και απαιτείται- τέτοια νέα απόφαση, ή τουλάχιστον επικαιροποίηση της παλαιότερης, δεν έχει ληφθεί.

Δυο ημέρες αργότερα, στην (επεισοδιακή) συνέχεια της ίδιας συνεδρίασης στις 2 Ιουνίου, ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης επανήλθε στο θέμα διευκρινίζοντας πως- σύμφωνα με γνωμοδότηση τόσο του νομικού συμβούλου του Δήμου όσο και υπηρεσιακού παράγοντα- οι αμοιβές των Προέδρων και Αντιπροέδρων είναι καθόλα νόμιμες και πως εκ νέου απόφαση δεν είναι απαραίτητη. Παράλληλα οι δυο Πρόεδροι- Β. Δαρδαμάνης για το ΘΕΣΠΙ και Θ. Στάικος για την ΕΣΤΙΑ- υπογράμμιζαν σε όλους τους τόνους πως επί σχεδόν δυο χρόνια ελέγχονται και εγκρίνονται τα οικονομικά στοιχεία των Νομικών Προσώπων, χωρίς ποτέ να έχει προκύψει κάποιο σχετικό πρόβλημα. Επιπλέον σε δήλωσή του προς την Οδό Διονύσου, ο κ. Χρηστάκης- ανασκευάζοντας την αρχική θέση του- είχε τότε ξεκαθαρίσει πως εκ νέου απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη νέα δημοτική θητεία, υπηρεσιακά δεν απαιτείται.

Στην ίδια αναφορά, τέλος, προς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και σε συνάρτηση με τα παραπάνω ο κ. Καλαφατέλης ρωτά και για τη νομιμότητα τυχόν αποζημίωσής τους για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων ΘΕΣΠΙ και ΕΣΤΙΑΣ, ζητώντας “σε θετική περίπτωση παραβίασης του νόμου να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους και να αναζητηθούν τα τυχόν παρανόμως και αχρεωστήτως καταβληθέντα σε αυτούς ποσά”.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί και τούτο: To άρθρο 242 Ν. 3463/2006, επικαλείται στην αναφορά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, ορίζει ρητά ότι “Στον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του νομικού προσώπου επιτρέπεται να καταβάλλονται έξοδα παράστασης, ύστερα από απόφαση του οικείου δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, όταν ο οικονομικός απολογισμός του προηγούμενου έτους υπερβαίνει τις τριακόσιες χιλιάδες ευρώ (300.000 ~) (σ.σ. προϋπόθεση που πάντως δεν έχει διαφοροποιηθεί από την τελευταία σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2013). Το ύψος των εξόδων παράστασης καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομικών, μετά από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας. Τα ανωτέρω έξοδα δεν μπορούν να υπερβαίνουν το πενήντα τοις εκατό (50%) των αντίστοιχων του οικείου Δημάρχου ή Προέδρου της Κοινότητας.
2. Στον πρόεδρο και στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του νομικού προσώπου, εκτός από τον δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και τον πρόεδρο της Κοινότητας, επιτρέπεται να καταβάλλεται αποζημίωση για κάθε συνεδρίαση, και έως τρεις (3) συνεδριάσεις το μήνα, ύστερα από απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου. Το ύψος της αποζημίωσης για κάθε συνεδρίαση ανέρχεται στο ένα τοις εκατό (1%) των μηνιαίων εξόδων παράστασης των δημάρχων ή των προέδρων της Κοινότητας αντίστοιχα. Εάν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος λαμβάνουν έξοδα παράστασης δεν δικαιούνται αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου».