logo


ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Παρουσία του Δημάρχου Διονύσου κ. Διονύση Ζαμάνη πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία το μικρασιάτικο παραδοσιακό γλέντι που διοργάνωσε, την Παρασκευή 24 Ιουνίου, με την υποστήριξη του Δήμου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Κρυονερίου για τη γιορτή του Άι Γιάννη του Κλήδονα.
Εκατοντάδες μέλη και φίλοι του Συλλόγου παρακολούθησαν την αναβίωση του εθίμου με το παραδοσιακό κάψιμο των μαγιάτικων στεφανιών, πέρασαν πάνω από τις φωτιές, άκουσαν τα περιπαικτικά δίστιχα των ηλικιωμένων και στη συνέχεια διασκέδασαν και χόρεψαν με ζωντανή μουσική από το μουσικό συγκρότημα της δημοφιλούς Μαρίας Σουλτάτου.

004-3

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Δήμαρχος Διονύσου κ. Διονύσης Ζαμάνης συνεχάρη την πρόεδρο κα Ειρήνη Πατέλη και τα μέλη του Δ.Σ. για την πολιτιστική τους δράση και τη διοργάνωση όμορφων παραδοσιακών εκδηλώσεων που συμβάλλουν, όπως ανέφερε, στη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας παράδοσης, ενώ κρατούν ζωντανά τα έθιμά μας, κάνοντάς τα γνωστά στους νεώτερους.
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου, αναφέρθηκε στην ιστορία του εθίμου και εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τον κ. Ζαμάνη για την στήριξή του στην προσπάθεια του Συλλόγου.

13-2

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της Δ.Ε. Κρυονερίου κ. Δημήτρης Χριστόπουλος.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Κοκμοτός, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δημήτρης Ράικος και Γιάννης Καλαφατέλης, ο πρόεδρος της Δ.Ε. Άνοιξης Χαράλαμπος Πιπέρης και ο Τοπικός Σύμβουλος Κρυονερίου Ηρακλής Χιώτης.

Μία ημέρα νωρίτερα, σε αντίστοιχη εκδήλωση αναβίωσης του ίδιου εθίμου του Άι Γιάννη του Κλήδονα που διοργάνωσε η Δημοτική Κοινότητα της Άνοιξης στην πλατεία Ηρώου, παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Διονύσου κ. Δ. Ζαμάνης. Ο κος Ζαμάνης στον χαιρετισμό του υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντικό να διατηρούνται και να αναβιώνουν τα παραδοσιακά έθιμα του λαού μας, που πέρα από το ενδιαφέρον και τη γραφικότητά τους αποτελούν και μία καλή αφορμή για ψυχαγωγία και διασκέδαση.

klhan

Στην αναβίωση του εθίμου συμμετείχαν πολλοί δημότες που με αμείωτο ενδιαφέρον είδαν από κοντά τα δρώμενα με το αμίλητο νερό, τα ριζικάρια και τη στάμνα. Στη γιορτή πραγματοποιήθηκε και το παραδοσιακό κάψιμο των μαγιάτικων στεφανιών ενώ στη συνέχεια μικροί και μεγάλοι πήδαγαν πάνω από τις φωτιές για να συμμετάσχουν στη διαδικασία της “κάθαρσης” όπως επιβάλλει το έθιμο.
Στην εκδήλωση το χορευτικό τμήμα του ΟΝΑΠ Θέσπις παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς ενώ τραγούδησε και η παιδική χορωδία του Δημοτικού Άνοιξης.

klhan1

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Β. Κοκμοτός και Η. Υφαντής, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Δ. Κωστάκης, Αγγ. Πέππα, Κ. Αυγέρη και Α. Λουκάτου, ο πρόεδρος της Δ.Ε. Άνοιξης κ. Χαρ. Πιπέρης, οι τοπικοί σύμβουλοι κ.κ. Μαρ. Πολίτη και Δ. Κυριάκης και το μέλος του Δ.Σ. του Θέσπις κα Κ. Μερόντη.

klhan2