logo


Συντάχθηκαν πλήρως με τη θέση αναφορικά με την οριοθέτηση και αναοριοθέτηση αρχαιολογικών χώρων, που πριν από λίγο καιρό είχε εκφρασθεί από τα Τοπικά Συμβούλια Αγ. Στεφάνου και Άνοιξης, οι συνάδελφοί τους στο Τοπικό της Σταμάτας στη χθεσινή (22 Ιουνίου) συνεδρίασή τους. Οι τέσσερις παριστάμενοι τοπικοί σύμβουλοι (σ.σ. απουσίαζε ο Γ. Πέππας της Διοίκησης), μετά από ευρύ διάλογο στον οποίο παρευρίσκονταν η εντεταλμένη Α. Πέππα, ο τέως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπ. Γιαννουλάτος, ο Στ. Κριεμάδης από τη μείζονα μειοψηφία και ο παλιός δημοτικός σύμβουλος με τη Συμμαχία για τον Πολίτη Θ. Κυριακόπουλος, στην ομόφωνη απόφασή τους τόνισαν πως η Σταμάτα δεν παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Τούτο επιβεβαιώνεται και από παλαιότερο (της δεκαετίας του ’90) έγγραφο της ίδιας της Εφορείας Αρχαιοτήτων, ενώ μέχρι στιγμής ο Δήμος δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση αναφορικά με τυχόν ευρήματα, την αξιολόγησή τους κ.λπ. που να δικαιολογεί διαφοροποίηση στο ισχύον καθεστώς.

photo 2-69

Υπενθυμίζεται πως το θέμα ανακινήθηκε όταν με αίτημά της προς το Δήμο, στις 10 Μαϊου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων καλούσε τέσσερις Δημοτικές Κοινότητες- Άγ. Στέφανο, Άνοιξη, Διόνυσο και Σταμάτα- να γνωμοδοτήσουν σχετικά με τους αρχαιολογικούς χώρους στην περιοχή τους.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί εδώ πως στην αντίστοιχη συνεδρίαση του Τοπικού Διονύσου, στις 10 Ιουνίου, όπου είχε παρευρεθεί ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Ευ. Λυρούδιας, είχε τονισθεί πως στην ευρύτερη περιοχή έχουν εντοπισθεί πολλά αρχαιολογικά ευρήματα, που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών όπου υποχρεωτικά παρίσταται αρχαιολόγος, και τα οποία σήμερα φυλάσσονται στον Πειραιά και στην Κηφισιά. Ο κ. Λυρούδιας μάλιστα είχε προτείνει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο, η φύλαξη, η επεξεργασία και ο καθαρισμός των ευρημάτων να γίνονται είτε στο υπόγειο του Δημοτικού καταστήματος στο Διόνυσο είτε στο ΤΥΠΕΤ, στην κατεύθυνση διεύρυνσης της συνεργασίας του Ταμείου με το Δήμο: “Είναι κρίμα ο χώρος να μένει αναξιοποίητος τόσους μήνες και να λειτουργεί μόνο για λίγες εβδομάδες το καλοκαίρι”, είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος.

Η σχετική- ομόφωνη και εδώ- απόφαση του Τοπικού Διονύσου διαφοροποιείται πάντως από αυτή των άλλων τριών Δημοτικών Κοινοτήτων:
“1) Να γίνει δεκτή η καινούργια οριοθέτηση που εισηγείται η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού γιατί αν και μεγαλώνουν τα όριά της δεν επηρεάζει την υπάρχουσα κατάσταση.
2) Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ελέγχου από την αρχαιολογική υπηρεσία γιατί παρουσιάζονται μεγάλες καθυστερήσεις.
3) Να γίνει ενιαία η αδειοδότηση αρχαιολογίας και πολεοδομίας για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
4) Τα αρχαιολογικά ευρήματα εντός της περιοχής του δήμου και ειδικότερα στην Κοινότητα Διονύσου να παραμένουν και να εκτίθενται εντός των ορίων του Δήμου σε εργαστήρια –αποθήκες”.

Το θέμα, συνοδευόμενο από τις γνωμοδοτήσεις των τεσσάρων Τοπικών Συμβουλίων, θα συζητηθεί από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και εν συνεχεία και από το Δημοτικό Συμβούλιο για τη λήψη σχετικής απόφασης.