logo


Δεν βγήκε τελικώς σήμερα Τρίτη 21 Ιουνίου λευκός καπνός από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα παραμείνει ακέφαλο, μια που οι τρεις μυστικές ψηφοφορίες που πραγματοποιήθηκαν για την εκλογή Προέδρου με μοναδικό υποψήφιο τον Τ. Μπάση, απέβησαν άκαρπες: Παρά την ομόφωνη εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής πρόταση για την υποψηφιότητα του κ. Μπάση στο αξίωμα του Προέδρου, υπήρξαν τέσσερις σταθερές- και στις τρεις ψηφοφορίες- διαρροές, που δοκιμάζουν τη συνοχή της δημοτικής ομάδας της Διοίκησης. Υπενθυμίζεται εδώ πως στη σχετική χθεσινή συνάντηση των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, όπου συζητήθηκαν πιθανές υποψηφιότητες και τελικώς προτάθηκε ο κ. Μπάσης- χωρίς να υπάρξει κάποια αντιπρόταση ή αντίρηση- είχαν προσέλθει λιγότεροι από τους μισούς.

photo 1-68

Επιπλέον βολές κατά συναδέλφων του και της Δημοτικής Αρχής για σκληρή και άδικη κριτική εξαπέλυσε στη σύντομη τοποθέτησή του ο απερχόμενος Πρόεδρος Σπ. Γιαννουλάτος.

Πιο συγκεκριμένα, στη σημερινή ειδική συνεδρίαση για την εκλογή Προέδρου του Δ.Σ. παρευρέθησαν 36 συνολικώς δημοτικοί σύμβουλοι, ανάμεσά τους και οι Δ. Αλεξανδρής, Γ. Ίσσαρης και Δ. Χιώτης, που έχουν σημειώσει πολλές απουσίες από τα καθήκοντά τους. Απόντες πέντε συνάδελφοί τους, οι περισσότεροι εκτός Αθηνών.

Σπ. Γιαννουλάτος: «Κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια»

photo 2-68
Οι 36 παρόντες αποδέχθηκαν κατά πλειοψηφία την παραίτηση του κ. Γιαννουλάτου (σ.σ. ομόφωνα οι 21 παρόντες σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής, ενώ οι παρατάξεις της μειοψηφίας ψήφισαν λευκό και ΠΑΡΩΝ), ο οποίος- από τα έδρανα των δημοτικών συμβούλων πλέον- τόνισε πως επί 22 μήνες κατέβαλε κάθε προσπάθεια ώστε να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, να είναι Πρόεδρος όλων των μελών του Σώματος αλλά και να παρέχει κάθε βοήθεια στη Δημοτική Αρχή με την οποία εξελέγη.

“Η παραίτησή μου, συνέχισε ο απερχόμενος Πρόεδρος, 8 μήνες πριν από την κανονική λήξη της θητείας μου, αποτελεί προϊόν της δικής μου αποκλειστικά βούλησης. Αρμόδιοι να κρίνετε αν πέτυχα ή όχι στο έργο μου είστε εσείς κύριοι συνάδελφοι. Θλίβομαι όμως βαθύτατα γιατί σημειώθηκαν μέχρι και περιστατικά ανταλλαγής χυδαίων ύβρεων, παρόλο που προσπάθησα να λειτουργήσω με βάση τον Κώδικα και το εθιμικό δίκαιο”.

Ο κ. Γιαννουλάτος δεν παρέλειψε, τέλος, να ευχαριστήσει τις δημοτικές υπηρεσίες που στηρίζουν τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου- και ονομαστικά τους Γ. Λιούτα, Μ. Σερασκέρη και Ε. Παππά– καθώς και τη συνάδελφό του, Γραμματέα του Δ.Σ. Α. Λουκάτου, αλλά και να ευχηθεί στο νέο Πρόεδρο- “όποιος και αν είναι αυτός”- καλή επιτυχία στο έργο του.

Άκαρπες οι τρεις ψηφοφορίες
Μέχρι την επόμενη Κυριακή θα πρέπει να περιμένει ο Τ. Μπάσης για να μάθει με ποια διαδικασία (!) θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, μια που άκαρπες αποδείχθηκαν οι τρεις σημερινές ψηφοφορίες.

photo 3-48

Στην πρώτη απόπειρα, με 36 παρόντες δημοτικούς συμβούλους, η υποψηφιότητά του απέσπασε 17 θετικές ψήφους και 17 λευκές, ενώ καταμετρήθηκαν και δυο άκυρα ψηφοδέλτια. Με το δεδομένο πως, σύμφωνα με το νόμο, στην πρώτη ψηφοφορία απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των δημοτικών συμβούλων, εν προκειμένω των 21 επί των συνολικώς 41 μελών, η διαδικασία επαναλήφθηκε.

Το αποτέλεσμα, επί 35 παρόντων πλέον (σ.σ. είχε αποχωρήσει εντωμεταξύ η Α. Λουκάτου) έδωσε και πάλι 17 θετικές ψήφους στην υποψηφιότητα Μπάση, 16 λευκές και 2 άκυρα.

Η τρίτη ψηφοφορία απαιτούσε πλειοψηφία επί των παρόντων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή 18 θετικές ψήφους, αλλά για τρίτη φορά ο κ. Μπάσης απέσπασε 17 ΝΑΙ, ενώ οι λευκές ψήφοι ήταν 15 και τα άκυρα ψηφοδέλτια τρία, με αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί σήμερα η εκλογή Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η συνεδρίαση θα επαναληφθεί την προσεχή Κυριακή σε ώρα που θα καθορισθεί στη διάρκεια της εβδομάδας. Αν και στη δεύτερη αυτή συνεδρίαση δεν επιτευχθεί εκλογή ή η συνεδρίαση ματαιωθεί, επειδή δεν σχηματίστηκε απαρτία, θεωρείται ότι εκλέγεται Πρόεδρος ο σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού που έλαβε κατά σειρά τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση που τον ανακήρυξε, δηλαδή ο κ. Μπάσης.