logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το πρωί της Τετάρτης 8 Ιουνίου, στο Δημαρχείο Δήμου Διονύσου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Δήμαρχο Διονύση Ζαμάνη και τη συμμετοχή των Αντιδημάρχων Ευαγγ. Λυρούδια, Β. Κοκμοτού, Στ. Μαγγίνα και Β. Ρηγοπούλου, του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Μιχάλη Χρηστάκη, του εντεταλμένου συμβούλου Πολιτικής Προστασίας Π. Τσούκα, των δημοτικών συμβούλων Αγγ. Πέππα και Π. Ταουξή και υπηρεσιακών παραγόντων.

syskepsi

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η αποτίμηση της κατάστασης από την πρωτοφανή θεομηνία της 7ης Ιουνίου, ο απολογισμός δράσης του μηχανισμού του Δήμου και ο συντονισμός των περαιτέρω ενεργειών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν, με βασικό στόχο την αποτελεσματικότερη επίλυση αυτών και τη συνδρομή του Δήμου προς ανακούφιση των πληγέντων. Μάλιστα επ’ αυτού, το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε έκτακτη κατεπείγουσα συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης και της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Διονύσου κος Δ. Ζαμάνης δήλωσε:

«Στην πρωινή σύσκεψη κάναμε μία πρώτη αποτίμηση της ανταπόκρισης του μηχανισμού του Δήμου σχετικά με την πρωτοφανή σε ένταση, εδώ και δεκαετίες, βροχόπτωση που έπληξε τον Δήμο μας, αφού μέσα σε διάστημα σαράντα λεπτών της ώρας έπεσαν 80 χιλιοστά βροχής, η ορμή του νερού ήταν τέτοια που ξερίζωσε δέντρα και γκρέμισε μάντρες σπιτιών ενώ το ύψος των χειμάρρων, σε κάποια σημεία, έφτανε και τα δύο μέτρα.

Η Πυροσβεστική, η Πολιτική Προστασία και ο Δήμος δέχθηκαν συνολικά περισσότερες από 300 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων. Ο Δήμος στο μέτρο των δυνατοτήτων του αντέδρασε άμεσα και στάθηκε δίπλα στους πολίτες, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που είχε στη διάθεσή του αλλά και έχοντας την πολύτιμη συνδρομή των Εθελοντικών Κλιμακίων Πολιτικής Προστασίας και του προσωπικού του Δήμου, την αυταπάρνηση των οποίων θέλω να εξαίρω, ευχαριστώντας τους για άλλη μία φορά.

Υπήρξε άμεση ενημέρωση των δημοτών αναφορικά με τις αρχές στις οποίες μπορούσαν να απευθύνονται για τις έκτακτες περιπτώσεις ενώ για την απομάκρυνση των τόνων λάσπης και φερτών υλικών ευθύς μόλις άρχισε να υποχωρεί η νεροποντή, επιχείρησαν, πέραν των μηχανημάτων του Δήμου, δύο χωματουργικά μηχανήματα, ένα μεγάλο αντλητικό και ένα αποφρακτικό, ενώ και η Περιφέρεια συνέδραμε με δύο χωματουργικά μηχανήματα. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία διέθεσε 25 συνεργεία με περίπου 70 πυροσβέστες και όλοι μαζί δώσαμε μάχη για ν’ αντιμετωπιστεί η τεράστια αυτή καταστροφή.

Υπήρξε άμεση μέριμνα ώστε να εξασφαλιστεί η υποδομή φιλοξενίας για όσους κατοίκους λόγω των πλημμύρων δεν μπορούσαν να διαμείνουν στα σπίτια τους.

Έχει ήδη υποβληθεί αίτημα στην Περιφέρεια στον τομέα Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Έχει δρομολογηθεί η διαδικασία για τις αποζημιώσεις ενώ εξετάζεται και η δυνατότητα για έκτακτο οικονομικό επίδομα. Επιπλέον, συνεργεία με μηχανικούς του Δήμου καταγράφουν όλες τις ζημιές, σε συνεργασία με τους προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων, και θα συνεχίσουν να το κάνουν και τις επόμενες μέρες. Το απόγευμα συγκαλέσαμε κατεπείγουσα οικονομική επιτροπή για να ανατεθούν οι επιπλέον εργασίες για την αποκατάσταση βλαβών και την άντληση υδάτων.

Ο Δήμος είχε φροντίσει να καθαρίσει εγκαίρως τα φρεάτια, τους αγωγούς όμβριων υδάτων και τα ρέματα αλλά η ποσότητα του νερού ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Θέλω να επισημάνω σχετικά με τα έργα υποδομής, ότι στη λεωφόρο Σταμάτας έχουμε ήδη σε εξέλιξη το ενδιάμεσο αντιπλημμυρικό έργο προς υποστήριξη του υπάρχοντος αγωγού όμβριων υδάτων ενώ έχουν ήδη δρομολογηθεί και τα δύο μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που θα δώσουν λύση στα προβλήματα δεκαετιών που σχετίζονται με τις βροχοπτώσεις. Τα δύο έργα θα κατασκευαστούν στον Άγιο Στέφανο και συγκεκριμένα στο Βρυσάκι και στη Δροσιά, στη λεωφόρο Σταμάτας και είναι συνολικού ύψους έξι εκατομμυρίων ευρώ.

Τέλος θέλω να διαβεβαιώσω τους δημότες αλλά και τις επιχειρήσεις που έπαθαν ζημιές ότι θα είμαστε δίπλα τους στη μεγάλη αυτή δοκιμασία που περνούν, με κάθε μέσο και κάθε δυνατότητα που έχει ο Δήμος.»