logo


Δελτίο Τύπου, για τα όσα τραγελαφικά σημειώθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 30 Μαϊου, όπως τα είδε η Οδός Διονύσου, λάβαμε από το Γραφείο Τύπου του Δήμου. Το Δελτίο μαζί με την απάντηση της Οδού Διονύσου δημοσιεύονται παρακάτω:

Απάντηση σχετικά με δημοσιεύματα

Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν στην πρόσφατη (8η / 2016) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η Δημοτική Αρχή αποσαφηνίζει τα εξής:

Ψευδώς γίνεται λόγος για ανταλλαγή ύβρεων εφόσον, ενώπιον όλων των παρευρισκομένων στην αίθουσα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλης προέβη σε απρόκλητη φραστική επίθεση εναντίον του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας Θ. Στάικου, και ακολούθως σε μια πρωτόγνωρη για τα δημοτικά δεδομένα απόπειρα χειροδικίας εις βάρος του τελευταίου, που ευτυχώς αποτράπηκε χάρις την παρέμβαση άλλων δημοτικών συμβούλων. Συνεπώς ουδεμία ανταλλαγή ύβρεων υπήρξε παρά μόνο η μονομερής και προκλητική συμπεριφορά του κου Καλαφατέλη ο οποίος τελικά, προφανώς αντιλαμβανόμενος την υπέρβαση κάθε ορίου από μέρους του, ζήτησε δημόσια συγγνώμη.

Η δημοτική Αρχή καταδικάζει τέτοιου είδους προσβλητικές και ακραίες συμπεριφορές που αμαυρώνουν το κύρος του ανώτατου θεσμικού οργάνου του δήμου και ευτελίζουν το έργο του ενώ είναι πεπεισμένη πως και οι υπόλοιπες παρατάξεις της μειοψηφίας θα πράξουν το ίδιο.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ασφαλώς έχει καθήκον την ομαλή διεξαγωγή των συνεδριάσεων με την προϋπόθεση ότι όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτές συμπεριφέρονται ανάλογα, συναισθανόμενοι το θεσμικό τους ρόλο και τα όρια που απορρέουν από αυτόν.

Η Δημοτική Αρχή, πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις για να «ξεκαθαρίσει το τοπίο του Δήμου από όσα στραβά», έπραξε τα δέοντα, όπως ήταν υποχρεωμένη, μέσα από θεσμικές διαδικασίες που ο νόμος προβλέπει, έστω κι αν αυτό συνεπάγεται πιθανή ταλαιπωρία για τον οποιοδήποτε εμπλεκόμενο. Εύλογα, λοιπόν, προκύπτει το ερώτημα: τελικά κάποιοι θέλουν ή δε θέλουν τη Δημοτική Αρχή πιστή στις προεκλογικές εξαγγελίες της με ό,τι αυτό επιφέρει; Κι αν ναι, γιατί ενώ γνωρίζουν ότι ακολουθήθηκαν οι θεσμικές διαδικασίες, κάνουν λόγο για εξαπόλυση μηνύσεων κατά δικαίων και αδίκων, δημιουργώντας σύγχυση και εσφαλμένες εντυπώσεις που περισσότερο παραπέμπουν σε απόπειρα παραπληροφόρησης μέσω της διαστρέβλωσης της αλήθειας παρά σε αντικειμενικό δημοσιογραφικό λόγο.

Επειδή ουδείς άλλος συνάδελφος από τοπικό ΜΜΕ παρακολούθησε τη συνεδρίαση, άρα το Δελτίο Τύπου του Δήμου αναφέρεται προφανώς στα όσα έγραψε η Οδός Διονύσου, ιδού η απάντησή μας.

ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ
Ο συντάκτης του κειμένου διαψεύδει τα περί ανταλλαγής ύβρεων και κάνει λόγο για δημιουργία σύγχυσης και  εσφαλμένων εντυπώσεων, απόπειρα παραπληροφόρησης, διαστρέβλωση της αλήθειας και έλλειψη αντικειμενικού δημοσιογραφικού λόγου.

Τον ρωτάμε λοιπόν:

Είναι ψευδές ότι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αποδείχθηκε παντελώς ανίκανος να επιβάλλει στοιχειώδη τάξη, πολύ πριν κλιμακωθεί η ένταση; Υπενθυμίζουμε ότι την αδυναμία του να προλάβει τις εξελίξεις και να αποκαταστήσει την τάξη, ομολόγησε ο ίδιος στο περιθώριο της συνεδρίασης και εις επήκοον πολλών.

Είναι ψευδές ότι ο Δήμαρχος είχε στα έδρανα των συμβούλων μια προσωπική συζήτηση, όπως ισχυρίστηκε, με τον Πρόεδρο της ΕΣΤΙΑΣ; Μια συζήτηση όμως τόσο «προσωπική» και χαμηλόφωνη, που η Οδός Διονύσου αλλά και παρευρισκόμενοι δημότες, μπορούν να επαναλάβουν ολόκληρα αποσπάσματα,
που ξεπερνούν κατά πολύ κάθε όριο κοσμιότητας. Τι είναι λοιπόν ψευδές; Η αναφορά για ανταλλαγή ύβρεων ή η διάψευσή της;

Ή μήπως είναι αντικειμενικός δημοσιογραφικός λόγος η εκ μέρους του συντάκτη εσκεμμένη αποσιώπηση της αφορμής που ώθησε τον κ. Καλαφατέλη  στη «μονομερή και προκλητική συμπεριφορά του» και μάλιστα στα καλά καθούμενα;

Και για να έρθουμε επί της ουσίας, σε ποιες ακριβώς θεσμικές διαδικασίες που «ακολουθεί η Δημοτική Αρχή και ευτελίζουν άλλοι» αναφέρεται ο συντάκτης του Δελτίου Τύπου;

Αυτές του Δημοτικού Συμβουλίου; Με τις καφενειακού χαρακτήρα συζητήσεις και τις προσβολές από όλους προς όλους; Με την μονίμως μισοάδεια αίθουσα και την επιστράτευση των συμβούλων, που έρχονται 15’ για την επίτευξη απαρτίας και μετά αποχωρούν; Με τις προσχηματικές ψηφοφορίες στις οποίες- αν και απόντες από την συζήτηση- κάποιοι ψηφίζουν με γνώμονα αποκλειστικά την
παραταξιακή γραμμή; Ποιος τελικά προσβάλλει αυτό το ανώτατο θεσμικό όργανο;

Μήπως τις διαδικασίες της Οικονομικής Επιτροπής; Με τις fast track ολιγόλεπτες συζητήσεις, τον πεισματικό αποκλεισμό μιας ολόκληρης παράταξης και τις διατεταγμένες αποφάσεις του 5-2; Ποιος απαξιώνει και αυτό το θεσμικό όργανο;

Ή μήπως εννοεί τις διαδικασίες των Σχολικών Επιτροπών με τις αποφάσεις κεκλεισμένων των θυρών και την περιφρόνηση του δικαιώματος ισότιμης ενημέρωσης των παρατάξεων της μειοψηφίας; Αυτά τα θεσμικά όργανα ποιος τα υποβαθμίζει;

Συνιστούμε στο συντάκτη του Δελτίου Τύπου ψυχραιμία και στη Δημοτική Αρχή λίγη σύνεση. Τους θεσμούς δεν τους προσβάλλει η Οδός Διονύσου, ή οποιοδήποτε δημοσίευμα από όπου και αν προέρχεται. Τους θεσμούς τούς προσβάλλουν όσοι, αν και υπηρέτες τους, δεν τους τιμούν.