logo


Όσο βρέχει σε 1,5 χρόνο σε όλο το Δήμο Διονύσου! Τόσο εκτιμάται πως ήταν το νερό που έπεσε στη διάρκεια της χθεσινής, Τρίτη 7 Ιουνίου, σφοδρότατης νεροποντής, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γ. Χριστιανίδη, εθελοντή από το Κλιμάκιο Πολιτικής Προστασίας του Αγ. Στεφάνου. “80 με 90 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό και ανά λεπτό υπολογίσαμε ότι έβρεξε χτες. Το νερό ήταν τόσο πολύ και τόσο ορμητικό που φοβόμασταν μήπως παρασύρει τα μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα. Φανταστείτε πως ανοίγαμε τις πόρτες οχήματος, που τα λάστιχά του έχουν 1,20 ύψος, και το νερό έμπαινε από τη μια και έβγαινε από την άλλη. Έτσι κάηκαν και δυο ασύρματοι!” τονίζει ο κ. Χριστιανίδης.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο Α. Κούνης, δασοπυροσβέστης του Δήμου και ιδρυτικό μέλος του Κλιμακίου Εθελοντών της Ροδόπολης, τονίζουν πως τέτοια θεομηνία δεν έχουν ξαναζήσει, ενώ οι καταστροφές που προκλήθηκαν είναι μεγαλύτερες από κάθε άλλη φορά. Επιπλέον, και οι δύο υπογραμμίζουν πως μόνο και καθαρά από τύχη δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα.

Σταμάτα, Δροσιά, Αγ. Στέφανος, Άνοιξη και Ροδόπολη είναι οι περιοχές που κατά σειρά επλήγησαν σοβαρότερα. Καταστροφές σε σπίτια- ακόμη και σε περιοχές που συνήθως δεν πλημμυρίζουν-, υπερχείλιση ρεμάτων, οδοστρώματα που είτε υποχώρησαν είτε ξηλώθηκαν τελείως από τα ορμητικά νερά, αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν, πλημμύρες και ζημιές ακόμη και σε δημοτικά κτήρια σημειώθηκαν σε όλη την έκταση της πόλης. Στην πρωτοφανή καταιγίδα οι κλήσεις που δέχτηκαν οι Εθελοντές είτε για απαντλήσεις νερών από πλημμυρισμένα υπόγεια είτε για απεγκλωβισμούς οδηγών από αυτοκίνητα ξεπερνούν ίσως και τις 150, εκτιμά ο κ. Κούνης, ενώ οι Εθελοντές του Αγ. Στεφάνου έσωσαν από βέβαιο πνιγμό ηλικιωμένη γυναίκα που είχε εγκλωβιστεί στο υπόγειο του σπιτιού της, στη Μικράς Ασίας και Μ. Αλεξάνδρου, κοντά στο ρέμα της Σταμάτας, όπου βρισκόταν μάλιστα και ακινητοποιημένο όχημα της Πυροσβεστικής. Οι Εθελοντές, κυριολεκτικά κατά τύχη διέκριναν την ηλικιωμένη και για να την απεγκλωβίσουν χρειάστηκε να κόψουν με τροχό τα κάγκελα του υπογείου, όπου είχε γαντζωθεί η γυναίκα για να μην την παρασύρουν τα νερά. “Φωνάζαμε και ξαναφωνάζαμε χτες να φύγει ο κόσμος από τα υπόγεια. Εκεί είναι το νούμερο 1 επικίνδυνο σημείο για εγκλωβισμό και πνιγμό. Πάει κάποιος στο υπόγειο να ελέγξει αν έχουν μπει νερά, σπάει η γκαραζόπορτα και μέχρι να το καταλάβεις τα νερά έχουν ανέβει στο ένα μέτρο”, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χριστιανίδης.

Ο ίδιος, με την ιδιότητά του του πολιτικού μηχανικού, δίνει τη δική του εξήγηση για τις χθεσινές καταστροφές: “Στην περιοχή μας παλιότερα υπήρχαν ρέματα και χωράφια. Τότε όσο και να έβρεχε, το νερό έβρισκε διέξοδο. Σήμερα, μετά από την άναρχη και απότομη δόμηση και ανάπτυξη, και χωρίς οριοθέτηση των φυσικών κοιλοτήτων και των ρεμάτων, δεν υπάρχει κανένας αγωγός που να μπορεί να παροχετεύσει τον όγκο του νερού”.

Ας σημειωθεί τέλος πως κλιμάκια της Τεχνικής Υπηρεσίας ξεκινούν από σήμερα την καταγραφή των ζημιών σε κάθε Δημοτική Κοινότητα, ενώ με έκτακτη ανακοίνωση του Δήμου δίνονται οι απαραίτητες πληροφορίες και οδηγίες προς τους πλημμυροπαθείς κατοίκους.