logo


Μόνο ως θλιβερά μπορούν να χαρακτηριστούν τα όσα διαδραματίστηκαν χθες βράδυ, Πέμπτη 2 Ιουνίου, στη διάρκεια της συνεχισθείσας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η ανταλλαγή ανήκουστων ύβρεων ανάμεσα στον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλη και τον Πρόεδρο της ΕΣΤΙΑΣ Θ. Στάικο, η παρολίγον χειροδικία μεταξύ τους που απεφεύχθη με την έγκαιρη παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων από τους συναδέλφους τους, η στοιχηματικού τύπου κόντρα ανάμεσα στον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Ευ. Λυρούδια και τον προκάτοχό του από την Ενωτική Πρωτοβουλία Γ. Κανατσούλη, οι αδικαιολόγητες παρεμβάσεις συμβούλων που τορπίλιζαν ακόμη περισσότερο την -ο Θεός να την κάνει- συζήτηση, και μαζί με τα παραπάνω η απόλυτη αδυναμία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σπ. Γιαννουλάτου να ελέγξει το κλίμα και να αποκαταστήσει την τάξη, όπως έχει την υποχρέωση και την ευθύνη εκ του θεσμικού του ρόλου.

Οι εκφράσεις που ακούστηκαν μέσα στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου χθες βράδυ- θα παραμείνουν άραγε στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά;- αποτελούν κόλαφο και για όσους τις ξεστόμισαν και για όσους τις ανέχτηκαν και για όσους τις προκάλεσαν. Και προκαλούν θλίψη βαθύτατη. Αλλά και οργή. Ο θεσμός του ανώτατου συλλογικού οργάνου στο Δήμο Διονύσου ξεφτιλίστηκε από τους ίδιους τους υπηρέτες του, αυτούς που υποκριτικά σε κάθε ευκαιρία τονίζουν και εξυμνούν το ρόλο του και το δικό τους.

Η εξέλιξη αυτή κάθε άλλο παρά απροσδόκητη ήταν: Το τελευταίο διάστημα, όπως είναι γνωστό, στην πολιτική ζωή της πόλης κυριαρχεί βαθειά καχυποψία, απόρροια κυρίως των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής- ως διαχειριστή της τοπικής εξουσίας- να εξαπολύσει μηνύσεις κατά δικαίων και αδίκων και να ανοίξει μέτωπα με πολίτες, συλλογικούς φορείς και υπηρεσιακούς παράγοντες. Η προεκλογική της δέσμευση και εξαγγελία να ξεκαθαρίσει το τοπίο του Δήμου από όσα στραβά ή ελέγξιμης νομιμότητας έκανε η προηγούμενη Διοίκηση, την έχει οδηγήσει σε ένα αμφίβολης αποτελεσματικότητας μονοπάτι και σε μια συγκεντρωτικής αντίληψης διοίκηση, όπου απέναντί της βρίσκει μεγάλο κομμάτι από όσους τότε τη στήριξαν και σήμερα αναθεωρούν. Άμοιρη ευθυνών δεν είναι και η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας: Ως Διοίκηση του Δήμου επί τριάμιση χρόνια παρέδωσε μαθήματα αδιαφάνειας, συγκεντρωτισμού και αντιδημοκρατικότητας. Το παράδοξο βέβαια είναι πως το παράδειγμά της αντιγράφεται μέχρι κεραίας…